Teljes offenzívát indított a Viber

A népszerű mobilos Skype alternatíva most minden eddiginél erősebb arcát mutatja. Belépnek a legnagyobb piacra, az alkalmazás az asztali számítógépeken is telepíthető lesz.

Teljes offenzívát indított a Viber

A Vibernél óriási fordulat következett be. Az eddig csendes, de egészen kedvelt szolgáltatás üzemeltetője most harsány médiahadjáratba kezdett. Megjelent a legújabb főverzió a Viber 3.0, bejelentették, hogy a felhasználói bázis immáron többszáz milliós nagyságú és végül a legfontosabb, hogy már az asztali gépeken is könnyedén telepíthető a program.

A 200 milliós felhasználói táborral rendelkező VoIP elven működő alkalmazás eddig kizárólag okostelefonokon volt használható, így a Microsoft kommunikációs rendszerére nem jelentettek igazi veszélyt. Most viszont úgy fest, hogy szemtől szemben szeretnének megküzdeni a Messengert bekebelező, és így egyre erősebbé váló Skype-pal.

A frissen megjelent PC-s kiadás a lemaradása ellenére már most rendelkezik exkluzív képességgel. Az egyelőre béta állapotú videóhívás lehetősége csak a Windwos és a Mac OS rendszerek mellett működik, Androidon, iOS-en és BlackBerryn nem. (Ezzel még közelebb lopták magukat a Skype-hoz a képességek tárházát tekintve.) Minden más viszont úgy fest, hogy közös nevező: a telefonálás mellett küldhetünk minden platformon üzeneteket és egyéb dolgokat is. Több megkötéssel tehát látszólag nem találkozunk.

A Viber egyszerűsége asztali gépeken azért némiképp hátrányba fordul át. Ha valaki használta már a programot, az tudja, hogy itt nincsenek felhasználónevek, mindössze a telefonszámunk alapján azonosít minket a rendszer, és ezen most sem változtattak. Ahhoz tehát, hogy használni tudjuk, már egy mobilszámot is hozzá kell előtte kapcsolni. Vagyis az, hogy asztali gépen is használható, nem jelenti azt, hogy nem szükséges mellé egy okosmobil. Remélhetőleg erre is találnak valamilyen megoldást a közeljövőben a vállalat fejlesztői.

És hogy miért lehet jobb a Vibert használni, mint a Skype-ot? Nos, a Viber fejlesztői bizony kitettek magukért annak érdekében, hogy folyamatosan, akadálymentesen folytathassuk a hívásainkat. Olyan megoldásokat alkalmaznak, amiről eddig álmodni sem mertünk. Például nemcsak a mobil és a Wi-Fi hálózatok között tud simán váltani a program, hanem két különböző eszköz között is. Az asztali gépen megkezdett hívásunkat telefonon is folytathatjuk anélkül, hogy egy pillanatig is megszakadna az. A friss üzenetek is az összes bejelentkezett platformon felbukkannak, ám ha valahonnan válaszolunk, a következőkben már csak ott érkeznek hangjelzések a változásokról. Ez különösen jó, ha az éjszaka közepén chatelünk valakivel, hiszen így a telefonunk nem csipog zavaróan (és feleslegesen). Továbbá szinkronban tartja visszamenőleg is az üzeneteket, így ha valamit törlünk, mondjuk a telefonon, az mindenhonnan eltűnik – ezzel megint sok időt spórol nekünk.

Mint már említettük, a Viber a fentiek mellett egy nagy frissítésen is átesett. A harmadik kiadással már lehetőségünk van videóüzeneteket küldeni (nem összekeverendő az élő videóhívással), új matricákat is kapunk, látható lesz a partnerek utolsó online állapota, jobb lesz a fotókezelés, kicserélték a hangfeldolgozó motort és néhány kisebb javítást is eszközöltek. Valamint Androidon a küllem is jelentősen átalakult, így már kevésbé lesz "iOS-es" és sokkal inkább illeszkedik a Google operációs rendszerének Holo felhasználói felületébe - mondta el Talmon Marco, a Viber vezérigazgatója.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward