Téli játékok hideg napokra

Nyakunkon a hideg évszak, szemezgessünk tehát a legjobb téli hangulatú játékokból és a legjobb havas pályákból.

Téli játékok hideg napokra

Télen jobb téli játékokkal játszani.

Nem is tudom, miért. A logikus az lenne, hogy ha az ember menekül a valóságból valami fiktív világba, akkor már valami kellemes, meleg helyre vágyna, de nem, soha nem tudtam így beleélni magam. Talán mert rossz az ablakon a szigetelés, és odakúszik hozzám egy-egy hideg fuvallat, és egy kicsit úgy érzem, én is ott vagyok azokon a hófödte, végtelenül ragyogó fehér, elképesztő... vigyázz, sárkány!

Szóval, mit is érdemes ilyenkor bedobni, hogy ha már mindenképpen fázni kell, legalább... élvezettel fázzunk?

Galéria megnyitása

1. Vérfagyasztó horror

Nyilván, a hóban nehezebb menekülni. A látótávolság csökken, hiába minden adrenalin, az egész világ ellenünk dolgozik. A hideg horrorba fizikailag bele lehet remegni. Mindig örülök emiatt is azoknak a játékoknak, amelyek téli környezetbe teszik a horrort, ez mondhatni, Lovecrafttól eredeztethető hagyomány, aki Az őrület hegyei című kisregényével megalapozta az igazi antarktikszi horrort. Ezt adaptálja, illetve folytatja a nemrég megjelent Conarium is, illetve egészen biztos vagyok benne, hogy a Penumbra első részét is ez a kisregény ihlette.

Galéria megnyitása

A Kholat minden idők egyik legfélelmetesebb rejtélyét, a valóban megtörtént Dyatlov-incidenst dolgozza fel, amelyben néhány hegymászó holttestét rendkívül bizarr körülmények között találják meg. Egy másik, némiképpen elfeledett játék az Északi-sarkra visz: a Cryostasis megköveteli a játékostól, hogy figyelje a hőmérsékletet, mert a lélektani borzalmak mellett a tényleges fagyhalál is fenyeget.

2. Kalandok és függő játszmák

A Dead Space 3-at talán már túlzás lenne horrornak tekinteni, amennyire elment az akció irányába, de az tagadhatatlan, hogy a jeges díszletváltás egészen jól mutat. De ha valaki trilógiányi akciót akar egy javarészt havas bolygón, a Lost Planet egyes részeiben biztosan megtalálja a számítását. Mégis, akármennyi bajom is volt a Rise of the Tomb Raider történetével, tagadhatatlan, hogy talán a legszebb kalandokat itt élhetjük át (ha van nálunk elég vodka, és nem lohol a nyomunkban két medve).

Galéria megnyitása

Az én szívemhez viszont mégiscsak a legközelebb a fantasy áll, és amikor lehull az első hó, mindig elfog a kísértés, hogy feltelepítsem az Icewind Dale valamelyik részét (amiket szépen fel is újított a Beamdog). Kuldahar meleget adó ősi tölgyfájának sarkában áll egy taverna, ropog a kandallóban a tűz, ideje indulni: jetik és fagyott kísértetek völgyébe tart a csapat. És ha nem is csapattal, hát egyedül is neki lehet menni a világot és időt felzabáló sárkányistennek egy gyönyörű téli kontinensrészen: a The Elder Scrolls V: Skyrim még a túlvilágot is skandináv derességgel tálalja.

3. Téli sportok

Nem mintha túl sokat értenék a sporthoz, de gördeszkáztam és síeltem is... hát gondolom, a snowboard sem lehet rossz. Csak gondolom, mert inkább nem megyek ki, szóval csak az otthon melegében pörgetem a durva kombókat a kanapéról. Igazi konzolos műfaj ez: az SSX köszönőviszonyban sincs a PC-vel, de legalább a Shaun White Snowboarding igazi multiplatform snowboard-móka.

Galéria megnyitása

Nyilván a téli sportok nem merülnek ki a jó öreg deszkában, de azért prominens szereplői a Ubisoft nagy dobásának, a Steep-nek is. A síelésre és téli olimpiai játékokra több különféle (még Mario-s) változatot is találhatunk, de ezek mintha soha nem kerültek volna a sikeresebb játékok közé, a Ski or Die és a Bode Miller's Alpine Skiing között felsorolhatnánk több tucatnyi címet - emlékezeteset nem nagyon.

4. Jégkocka és hóember

Van a télnek egy cuki oldala is, amit szintén sok játék vesz elő. Az egyik legbájosabb játék, amivel mostanában találkoztam, az A Good Snowman Is Hard To Build, amelyben hóembert kell építeni. Ez, amellett, hogy kimeríti a "teljesen téli játék" premisszáját, még rendkívül megkapó is.

Galéria megnyitása

Rengeteg apró téli és karácsonyi játék van, felsorolni sem lehet, tehát csak egy kis szubjektív kitérő. Régen, amikor még olyan gyenge gépem volt, hogy nem bírta el a legújabb és legnagyobb játékokat, volt kimondottan két jeges tematikájú minijátékom, az egyik a Frozen Fruits Frenzy, ami a logikámat tette próbára, a másik az Icy Tower, ami az ügyességemet. Nyilván az ilyen apróságokból százával lehetne sorolni (bátorítok is mindenkit, hogy a kedvenceit a kommentekben elárulja).

5. "Nyomd be a havas pályát!"

Mondjuk én bármilyen játékban imádom, ha van "havas pálya". Tök mindegy, hogy autós, kaland, szerepjáték, stratégia... ha van havas pálya, nagyon nem mehetünk mellé. A Heroes of Might and Magic III-ban hallgatni a havas zenei témát, miközben a ló patája alatt ropog a hó, valamiért gyönyörrel tölt el. Ugyanez az érzésem, amikor a Might and Magic VI-ban meglátogatom White Cap városkáját, ahol szomorkás zenére hull a hó. És vajon melyik a kedvenc Dark Souls II DLC-m?

Galéria megnyitása

Érkezzek akár Nathan Drake-kel Tibetbe az Uncharted 2-ben, vagy Mario-val a jeges világba a Super Mario Bros. 3-ban, zuhanhatok egy hideg bolygóra Ratchet & Clank társaságában, esetleg veszem a csúszós kanyarokat a DriveClub norvég pályaszakaszán... mindig úgy érzem, egy kicsit hazaérek.

Talán mert hideg évszakban születtem? Nem is tudom. A hó fehérsége, a hideg tisztasága, a csend, a korai sötétedés mindig lenyűgözött, a játékokban pedig általában azzal jár, hogy valami kis új mechanika is bejön, ami feldobja az addigi, esetenként ellaposodó játékmenetet.

Szóval, ezek a javaslataim egy jó téli tematikájú játékmaratonra. Az ünnepek alatt talán nyílik is lehetőség a szeretteinkkel töltött idő és a (remélhetőleg) adományozásra szánt erőfeszítéseink mellett is egy kis év végi stresszlevezetésre.

Nálatok mi pörög majd? Írjátok meg mindenképpen!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap