Tearaway – Isten hozott a papírvilágban!

A rongybaba után a Media Molecule ezúttal egy papírfigura irányítását bízza ránk, akivel egy érdekes világot kell megmentenünk.

Tearaway – Isten hozott a papírvilágban!

1. oldal

Bizonyára nem sok olyan PlayStation 3 tulajdonos van, aki ne ismerné a Little Big Planet szériát, illetve a fejlesztést végző Media Molecule-t, hiszen mindkettőt számos díjjal tüntették ki az elmúlt évek során. A kreativitásáról híres stúdió 2010 óta a Sony belsős csapataként működik, ez idő alatt a japánok asztali konzoljára és a hordozható platformjaikra is készítettek játékokat, melyek egytől egyig szép sikert arattak. A Little Big Planet 2 PS Vitás verziója után (melynél társfejlesztők voltak) egy új ötlettel rukkolt elő az angol székhelyű cég, aminek köszönhetően megszületetett a kizárólag Vitára megjelenő Tearaway. A program le sem tagadhatná, hogy a Media Molecule alkotása, hiszen az első pillanattól kezdve érezhető benne a csapat korábbi alkotásainak bája és ötletessége. Ugyanakkor próbáltak újítani is a fejlesztők, így a látványvilág és a játékmenet esetében is számos érdekességet találni ebben az egyedi játékban.

Sokszor panaszkodunk arra, hogy a Vitára megjelenő alkotások nem használják megfelelően a kézikonzol speciális adottságait, pedig a Sony egy igencsak sokoldalú, és számos lehetőséget magában hordó kütyüt dobott piacra 2011-ben. Szerencsére a Tearaway fejlesztői nem estek ebbe a hibába, így az érintőképernyő, a hátsó „tapipad”, a kamerák és a mozgásérzékelők is fontos szerepet töltenek be játékban. Azonban nem ez lesz az első dolog, ami felhívja magára a figyelmet a program elindítását követően, hanem a hihetetlenül ötletgazdag környezet, amelyben a történet játszódik. Míg a Little Big Planetben hétköznapi tárgyak (gombok, gyűszűk, parafa dugók) között, textilből varrt hátterek előtt kalandozhattunk, ezúttal egy papírból álló világba léphetünk be. Papírból van a talaj, a fák, a felhők, a fű, még hősünk és a többi élőlény is, ráadásul mindezt úgy prezentálják a fejlesztők, hogy az embernek az az érzése támad, hogy néhány színes papírdarab, egy olló és egy tubus ragasztó birtokában a szobájában is meg tudná alkotni a Tearaway szereplőit (van is ilyen rész a játékban).

Bár a sztori nem túl komplex, megvan benne az a gyermeki báj, mint ami a Little Big Planetet is jellemezte. A játék világának lakóit furcsa történések sorozata tartja rettegésben, rengések rázzák meg a vidéket, mindenfelé apró szörnyek szaladgálnak, ráadásul az égbolton egy furcsa nap jelenik meg, amelyben csodák csodájára a saját arcképünket fedezhetjük fel. Ezt a konzol elülső kamerájának köszönhetjük, ami folyamatosan figyel bennünket, és adott helyeken kivetít bennünket az égboltra, és más helyekre. Ám nem merül ki ennyiben a szerepünk, ugyanis nekünk kell irányítani a főhőst, Iótát is, aki egy küldönc. Az ő feladata, hogy egy titkos üzenetet jutasson el a Naphoz (azaz nekünk), és rájöjjön, mi okozza a világban tapasztalható furcsaságokat. Számos különleges, egyedi stílusú pályán át vezet a kalandunk, miközben felhasználjuk hősünk speciális képességeit. Mivel a Media Molecule alkotása egyfajta hibrid, nagy szerepet kapnak benne az ügyességünket próbára tevő platform részek, az akciódúsabb szakaszok, és a könnyed logikai feladatok is. Emellett korlátozott mértékben fel is fedezhetjük a világot, ugyanis számos rejtett feladványt és ajándékot lehet találni egy-egy félreeső sarokban. Ezek legtöbbször meglepetéscsomagok formájában lelhetőek fel, amiket az érintőképernyőt használva kell kibontanunk.

2. oldal

A program legnagyobb erénye tehát a sokszínűség, aminek köszönhetően egy pillanatra sem fullad unalomba, mindig akad egy új mechanizmus, amit használhatunk. Miközben Iótával feltérképezzük a vidéket, többször fogunk állatokkal találkozni, akiknek gyakran van valamilyen megoldásra váró problémája. A legtöbbször az a feladatunk, hogy megszerezzünk nekik egy adott tárgyat, amit úgy tudunk megtenni, hogy az érintőképernyőt használva meg rajzoljuk nekik az áhított eszközt, ami aztán „megelevenedik” a játékban. Alkotnunk kell koronát, ékszereket és különféle dekorációkat, amikkel gyakran fel is kell díszítenünk társainkat, hogy megoldjuk az adott küldetést. Ennek során teljesen szabadon engedhetjük a fantáziánkat, ugyanis a játék nem képes felismerni azt, amit rajzoltunk, így bármilyen irka-firkával meg lehet oldani a feladatokat. Őszintén szólva ennek nem igazán örültünk, ugyanis így semmilyen kihívás nincs a program e részében. Hiába kérik tőlünk azt, hogy rajzoljunk egy ékkövekkel kirakott fejéket, elég egy karikát firkantanunk a papírra, amit el is fogad a játék. Ettől függetlenül nagyon élveztük, hogy teljesen testre szabhattuk az egyes karakterek kinézetét, és igazán őrülten festő lényeket hozhattunk létre.

Visszatérve a végrehajtandó feladatokra, gyakran kell fényképet készítenünk környezetünkről, amihez különféle szűröket, és lencséket használhatunk, akárcsak egy igazi fényképezőgépnél. Ezeket a pályán összegyűjthető konfettik elköltésével vásárolhatjuk meg, amiből érdemes minél többet összeszedni, ugyanis számos megnyitható dolog van a játékban. Az imént említett kiegészítőkhöz hasonlóan a különféle dekorációk sincsenek ingyen, márpedig ezekből több tucat akad, van tehát mire költenünk a megszerzett „pénzt”. Ha már a fényképezőgép szóba került, ejtsünk néhány szót a játék egyik legjópofább eleméről. Akadnak benne ugyanis textúra nélküli, teljesen fehér tárgyak, amiket le kell fotózunk, hogy visszaadjuk eredeti színűket. Miután ezt megtettük, a tearaway.me internetes oldalon lévő profilunkban megtalálhatjuk e modellek alaprajzát, amiket színes papírból kivághatunk, és összeállíthatunk. Így akár az asztalunkon is életre kelthetjük a Tearaway világát.

Ezzel azonban még nincs vége az érdekességeknek, a mozgásérzékelőt például használhatjuk a fényképezőgép mozgatására, a hátsó érintőfelület segítségével pedig képesek vagyunk egyes pontokon szó szerint belenyúlni a világba. Ilyenkor az ujjunk kitör a földből, így mozgatni tudunk vele bizonyos tárgyakat. Odébb tolhatunk platformokat, egy helyen egy óra mutatóját kell eltekernünk, máskor pedig a ránk támadó kis szörnyeket kell szétnyomnunk ily módon. Ezek az apró lények egy-két ütéssel képesek megölni hősünket, így vigyázni kell, hogy ne találjanak el bennünket. Kezdetben csak annyit tudunk tenni, hogy elállunk az útjukból, később azonban bővül az arzenálunk, és fel tudjuk venni a harcot velük. Attól azért nem kell félni, hogy nagyon megizzasztanának bennünket a szörnyecskék, hiszen könnyen el lehet bánni velük. Összességében az egész játékra jellemző, hogy nem nyújt túl nagy kihívást, érezhető rajt a fejlesztők azon szándéka, hogy elsősorban egy különleges élményt akartak nyújtani a játékosoknak és nem az ügyességünk próbára tételén volt a hangsúly. Azért mi örültünk volna egy magasabb nehézségi szintnek.

3. oldal

Amire viszont nem lehet panaszunk, az a látványvilág, mely párját ritkítja az iparban. Hirtelen nem is jut eszünkbe túl sok olyan játék, ami ilyen egyedi, kreatív világot tárna elénk. Az egész csupa szín, nagyszerű ötlet volt, hogy minden és mindenki olyan, mintha papírból vágták volna ki. A hangzásra sem mondhatjuk, hogy ezerszer hallottunk már hasonlót, köszönhetően a népi motívumokat, és különleges hangszereket használó zenéknek. Volt egy-két szám, ami nem nyerte el a tetszésünket, de összességében meg voltunk elégedve vele. Szinkron nem sok van a programban, csak néhány átvezető videóban szólalnak meg a szereplők, a többi esetben feliratokat kell olvasnunk, úgy, mint a Little Big Planetben. Ezen azért nem ártott volna már túllépni, elvégre 2013-at írunk.

Örömmel vettük tudomásul, hogy a Media Molecule nem lőtte el minden puskaporát az elmúlt években, és még mindig képes volt valami újat mutatni. A Tearaway technikailag és játékmenetét tekintve is megfogott bennünket, ráadásul tökéletes otthonra lelt a PS Vitán, más platformon el sem tudnánk képzelni. Hiányosságnak talán csak azt rónánk fel, hogy egyik eleme sem tartogat túl nagy kihívást, és a játékmenete sem túl komplex, de ettől függetlenül minden konzoltulajdonosnak melegen ajánljuk, ha valami különlegeset akar látni.

Platformok: PlayStation Vita

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward