Tavasszal is támadnak a vírusok: megjelentek az első Bitcoin csalók!

A Kaspersky Lab szakértői két rosszindulatú vírust azonosítottak, amelyek a népszerű Skype programon keresztül célozzák a felhasználókat.

Tavasszal is támadnak a vírusok: megjelentek az első Bitcoin csalók!

Az elkövetők mindkét esetben a social engineering módszert alkalmazták. A támadás során a kiberbűnözők ráveszik a felhasználókat, hogy kövessenek egy ártalmatlannak tűnő linket, amelyet érdekes fotóval vagy videóval illusztrálnak. Továbbá a csalás része, hogy hamis Skype azonosítókat hoznak létre, amelyek segítségével rosszindulatú hivatkozásokat generálnak.

Az első támadást március 1-jén indították, de az elmúlt 24 órában a felhasználók átlagosan óránként 10 000-szer kattintottak a rosszindulatú hivatkozásra. A vírusos hivatkozásokat elsősorban Oroszország, Ukrajna, Bulgária, Kína, Tajvan és Olaszország területén azonosították. A vírus kiértékelése és elemzése során a szakértők az áldozatok számítógépén minden esetben találtak egy úgynevezett „Bitcoin wallet” fájlt.

Április 4-én egy hasonló támadást észleltek. A Kaspersky Lab szakértői arra az eredményre jutottak, hogy a vírus képes Bitcoin valutát generálni, ha a program már megtalálható az áldozat számítógépén. A Bitcoin valuta rendszere egy program segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy Bitcoinokat generáljanak, annak fejében, hogy bérbe adják a számítástechnikai eszközük erőforrását a rendszer fenntartása feltételeként. A virtuális pénz később más valutára váltható vagy online áruházakban lehet vele fizetni. Annak ellenére, hogy mindössze egy napja indult el a legújabb rosszindulatú vírus támadása nagyon gyorsan terjed. Dmitry Bestuzhev, a Kaspersky Lab Latin-Amerikáért felelős kutató és elemző csapatának vezetőjének elemzése szerint óránként 2000 felhasználó gépét fertőzi meg a vírus. A potenciális áldozatok legtöbbjét Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Costa Rica, Spanyolország, Németország és Ukrajna területén azonosították.

„Valószínűsíthető, hogy a rosszindulatú kampány akkor kezdődött, amikor a Bitcoin árfolyama elérte a történelmi csúcsot. Április 5-én ez az arány már meghaladta a 132 dollár/Bitcoin érme értéket, ami drámai növekedést mutatott a 2011-es 2 dollár/Bitcoin érme mutatóhoz képest. A Bitcoin devizaügyleteinek rendszere önmagában teljes anonimitást jelent, aminek következtében a kiberbűnözők szívesen használják a rendszert. Az online feketepiac tele van a Bitcoin virtuális valutájának ajánlataival: drogok, fegyverek, nulladik napi sérülékenységek, trójai programok, vírusok, vásárolt és eladott valuták. A névtelen ügyleteket és a pénzváltási tevékenységeket nagyon nehéz lenyomozni és nyomon követni, amelyeket igen könnyű szem elől veszíteni. Ezért is élnek ezzel a lehetőséggel az elkövetők, hiszen tudják és érzik is, hogy ez egy nagyon biztonságos terep a számukra. A Bitcoin bányászathoz egyre több kapacitásra van szükség, mivel az idő elteltével egyre többet kell a számítógépeknek számolniuk egy Bitcoin kitermeléséhez. Ezért láthatjuk, hogy amint települ a vírus, a Bitcoin „bányász-modul” elkezd dolgozni a számítógép forrásainak felhasználásával. Ezt követően a vírus létrehoz egy Bitcoin botnetet, amivel saját bevételi forrást generál.” – mondta Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab szakértője.

A Kaspersky Lab szakértői többek között azt javasolják, hogy a Skype felhasználók kezeljék óvatosan a beérkező üzeneteiket, továbbá a következő tanácsok betartásával elkerülhető, hogy csalás áldozataivá váljon:

[list type="unordered"]

[*]Telepítsen teljes körű védelemmel rendelkező, naprakész antivírus programot

[*]Tartsa naprakészen az operációs rendszerét

[*]Frissítse a különböző alkalmazásokat és programokat

[*]Használjon biztonságos böngészőt

[*]Használjon erős jelszavakat, betűket, számokat és szimbólumokat egyaránt

[*]Minden weboldalnál használjon más és más jelszavat

[/list]

Mint mindig, a hír kapcsán most is kihangsúlyoznánk, itt egy újabb bizonyíték arra, hogy mennyire fontos eszközeink (nem csak a számítógép, hanem okostelefonunk, tabletünk) megfelelő védelme, a naprakész vírusirtó és a folyamatosan frissített alkalmazások megléte!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward