Találkozó galaxisokat fotózott a VLT

A chilei távcső által lencsevégre kapott rendszerek valószínűleg nem fognak összeolvadni.

Találkozó galaxisokat fotózott a VLT

Két galaxis találkozása mindig lenyűgöző, hiszen elképesztő méretekről beszélünk. Ha felnézünk az éjszakai égre, a szabad szemmel látott csillagok java 1000 fényév távolságon belül van. A Tejútrendszer azonban 100 ezer fényév átmérőjű, vagyis csak egy egészen kicsike darabkáját látjuk. A galaxisok tehát hatalmasak, és néha egymás közelébe kerülnek, ami mindenféle érdekes következménnyel járhat. Gravitációjuk révén megváltoztathatják egymás alakját, forgását, de akár intenzív csillagkeletkezést is beindíthatnak új szomszédjukban.

Az Arp 271 katalógusjelű duó – kozmikus léptékben mérve legalábbis – nemrégiben kezdte meg hosszú táncát, amelyet a chilei VLT sikerrel le is fotózott. A képen látható galaxisok (balra az NGC 5427, jobbra pedig az NGC 5426) nagyjából 100 millió fényévre vannak tőlünk. Méretre és súlyra is nagyjából hasonlók, és körülbelül akkorák, mint saját galaxisunk. Az egyelőre nem világos, hogy milyen távolságra vannak egymástól, de a rendszereket összekötő árapály-hidak arra utalnak, hogy máris hatnak egymásra.

Egy mexikói távcső megfigyelései alapján ráadásul mindkét galaxisban anomáliák figyelhetők meg a csillagmozgásokban is. Normális esetben egy-egy csillagrendszer két oldalán hasonló sebességgel mozognak az égitestek, a jelen helyzetben viszont mindkét rendszerben aszimmetria jelentkezik, vagyis a csillagok a galaxisok egyik felén másként mozognak, mint a másikon, mivel a szomszédos rendszer befolyásolni kezdte pályájukat. A megfigyelések szerint a galaktikus centrumokhoz 30 ezer fényévnél közelebb eső csillagok mozgása továbbra is egységet mutat, az ennél távolabbi égitestek pályája azonban a rendszerek egyik oldalán megváltozott.

A vizsgálatok alapján a Föld irányából nézve az NGC 5427 van hátrébb, és ez „penderíti” jobb felé az NGC 5426-ot. A két galaxis nagyjából 100 millió éve került olyan közelségbe, hogy befolyásolni kezdték egymás mozgását és formáját. Ebből, és más adatokból arra következtetnek a szakértők, hogy a két csillagrendszer végül jelentősebb szerkezeti változások nélkül fog elhaladni egymás mellett, vagyis ténylegesen ütközni és egyesülni nem fognak.

Más lesz a helyzet viszont saját rendszerünkkel, 4 milliárd év múlva ugyanis a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis úgy fog találkozni egymással, hogy végül egy gigantikus galaxissá egyesülnek majd. Az Androméda jelenleg 2,5 millió fényévre van tőlünk, amikor azonban 100–200 ezer fényévre lesz, a két rendszer kívülről nagyon hasonlóan fog festeni, mint az Arp 271. Csak a folytatás lesz gyökeresen eltérő, ahogy a lenti szimuláció is mutatja.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward