Svájci takarító műhold

Fél évszázad űrkutatása jelentős mennyiségű szemetet eredményezett a Földet körülvevő űrben. A svájci űrügynökség egy „takarító műholdat” akar pályára juttatni az űrszemét végleges feltakarításának megkezdése érdekében. 

Svájci takarító műhold

Fél évszázad űrkutatása jelentős mennyiségű szemetet eredményezett a Földet körülvevő űrben. Működésképtelenné vált műholdak, kiégett rakétafokozatok és rengeteg apróbb űrszemét kering 28 ezer km/órás sebességgel bolygónk körül, komoly kockázati tényezőt jelentve a még üzemelő űreszközök és az űrhajósok számára.

A svájci űrügynökség egy „takarító műholdat” akar pályára juttatni az űrszemét végleges feltakarításának megkezdése érdekében. Terveik szerint az SFr10m kódjelű, CleanSpace One néven emlegetett műhold öt éven belül megkezdheti munkáját.

A NASA 16 ezer 10 centiméternél nagyobb szemétdarab pályáját követi figyelemmel. További 500 ezer darabka valószínűsíthető az 1‒10 centiméteres mérettartományban, az ennél is apróbb darabokból pedig több száz millió is lehet.

A legkisebb darabkák is súlyos károkat okozhatnak, ha rossz helyen találnak el egy műholdat vagy űrállomást. A Nemzetközi Űrállomásnak rendszeresen pályát kell módosítania a nagyobb darabok elkerülése érdekében. 2009 februárjában az amerikai Iridium-33 műhold felrobbant, amikor összeütközött az oroszok régóta magára hagyott műholdjával, a Cosmos-2251-gyel.

A CleanSpace One pályára kerülve célba vesz egy nagyobb szemétdarabot, és amikor eléri, egy kar segítségével hozzákapcsolódik. Ez nem lesz egyszerű feladat a nagy sebességek miatt, valamint azért sem, mert számos darab forgó-bukdácsoló mozgást is végez. Amikor az összekapcsolódás megtörtént, a műhold visszatér a légkörbe, ahol elég a begyűjtött szeméttel együtt.

Az első küldetés során két elhagyott svájci műhold közül az egyiket szándékoznak megsemmisíteni ‒ egy 2009-ben fellőtt pikoszatellitet vagy a 2010 júliusában pályára álló TIsat-ot.

A svájciak terve, hogy a jövőben különböző mérettartományok befogására alkalmas, használatra kész takarító műholdakat dobnak piacra, amelyek segítségével bármelyik űrügynökség eltávolíthatja a Föld körüli pályáról halott műholdjait.

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward