Strike Vector – acél az acél ellen

Villámgyors, futurisztikus harci gépek és reflexeinket próbára tevő összecsapások várnak ránk a Strike Vectorban, mely a régimódi lövöldék szellemében készült.

Strike Vector – acél az acél ellen

1. oldal

Ragequit. Egy játékosok által használt szleng, mely arra utal, hogy dühtől elborult aggyal lépünk ki a játékból. Vajon mire számíthatunk egy olyan indie csapattól, amelyik ezt a szót választotta nevéül, legelső alkotását pedig a ragequit gombbal lehet bezárni? Az biztos, hogy nem egy pónikkal és szivárványokkal telepakolt programra, sokkal inkább egy kőkemény, a képességeinket a végletekig próbára tevő adrenalin bombára, mint amilyen a Ragequit Corporation stúdió Strike Vector nevű próbálkozása. A kezdetben mindössze négy főt számláló Ragequit a fejlesztés végére kilenc emberre duzzadt, de még így is egy vérbeli indie csapatról beszélhetünk, akik minimális költségvetésből hozták össze a játékot, mindössze 15 hónap alatt. Egy első, illetve harmadik személyű nézetből is játszható repülős lövöldéről van szó, amelyben őrült sebesség mellett, pusztító fegyverek armadáját felhasználva vadásszuk le ellenségeinket.

A fejlesztők érezhetően nagy rajongói voltak a Quake 3, illetve Unreal Tournament játékoknak, és szerették volna visszahozni az azok által nyújtott élményt. Ugyanis a Strike Vectorban is megvan az a gyorsaság, és kontrollált káosz, mint amit az imént említett klasszikusokban szerettünk, illetve itt is csak a játékosok képességein múlik a győzelem, nem azon, hogy milyen fegyvereket sikerült megnyitni a harcok során. Nem egy ötlettelen klónról van azért szó, ugyanis a derék lányok és fiúk csavartak egyet a koncepción, így nem emberekkel, hanem repülőgépekkel kell harcolnunk az arénákban. Szeretnénk mindenki figyelmét felhívni, hogy szigorúan egy multis programról van szó, a játékban nem szerepel egyjátékos mód, a tanító szekció is csak képekkel és rövid leírásokkal magyarázza el, hogy miként is kell nekifogni ennek a lövöldének. De komolyabb oktatásra nincs is szükség, hiszen valójában nagyon egyszerű a játékmenet felépítése. Adott egy futurisztikus, nagy sebességű repülőgép, melyre két fegyvert és különféle másodlagos eszközöket aggathatunk, ezt használva kell ripityára lőnünk a szemünk elé kerülő ellenséget.

A repcsik (azaz Vectorok) különlegessége abban rejlik, hogy a szóköz billentyű lenyomására egy másodperc alatt képesek lebegő üzemmódra váltani, amikor bár nem tudnak gyorsan haladni, ellenben ilyenkor sokkal könnyebben lehet velük egy adott pont felett őrködni, és egyszerűbb a célzás is. A dolog hátulütője az, hogy ilyenkor mi is jobban ki vagyunk szolgáltatva az ellenségnek. Kicsit hasonlítanak a masinák a Strike Suit Zero játékban látott gépekre, talán az is inspirálta a fejlesztőket egy kicsit. Ahogy az egész játék látványvilágára, úgy a repülőkre is jellemző, hogy nem a szépség volt a megtervezésükkor az elsődleges szempont. Masszív acélgépekről van szó, vastag páncéllal, hatalmas hajtóművekkel és fegyverekkel. Hasonlóképpen a csaták sem virágos rétek felett zajlanak, hanem koszos, kihalt fémépítmények felett, teli kisebb-nagyobb csövekkel, titkos járatokkal.

2. oldal

Ám tömzsi felépítésük ellenére a Vectorok nem lomha gépek, éppen ellenkezőleg. A kezdő játékosok valószínűleg gyakran fognak felkenődni a tereptárgyak oldalára, ugyanis repülőmódban nem lehet fékezni velük, a tereptárgyak „megfejelése” pedig azonnali halállal jár. Ügyesen kell kerülgetni az akadályokat, a szűk járatokban pedig ajánlott biztos kézzel markolni az egeret. Szerencsére nem muszáj éles csatákban megtanulni ezt, bármelyik térképet elindíthatjuk, hogy senki mástól nem zavartatva feltérképezzük azok rejtett zugait. Mi talán egy kissé megengedőbbek lettünk volna e téren, elvégre nem egy szimulátorról van szó. Visszatérve egy gondolat erejéig a térképekre, jelenleg összesen nyolc szerepel belőlük a játékban, melyek színvilágukban és felépítésükben is változatosak. Február végén várható egy kiegészítő csomag, ami remélhetőleg további pályákat tartalmaz majd. Jó hír, hogy a Strike Vectort megvásárlók ehhez ingyen juthatnak hozzá.

Ami a repülőgépek képességeit és fejlesztését illeti, e téren is hasonlít a játék a régi FPS-ekre. Bár van fejlődési rendszer a programban, az csak a gépek festéseinek, borításainak megnyitására terjed ki. Tudunk új matricákat, eltérő „karosszériákat” és művészi képeket szerezni, de nyoma sincs a mai shooterekben látható fejlődési rendszernek, már a játék elejétől kezdve birtokunkban van minden fegyver és eszköz. Nem kell tehát hosszú órákat harcolni ahhoz, hogy megnyissunk egy erősebb csúzlit. Jómagam felemás érzelmekkel viseltetek e döntéssel kapcsolatban. Egyrészt örülök, hogy nem kell csak azért több tucat órát játszanom, hogy végre megnyissam azt az überkirály géppuskát, amivel a többi játékos már régóta rendelkezik, és előnyben van hozzám képest. Másrészt így semmi sem ösztönöz arra, hogy sok időt fektessek a játékba (sajnálom, de engem az új festések nem motiválnak). Nem érzem azt a lelki nyomást, hogy ha még 1000 XP-t összegyűjtök, akkor végre elérem a magasabb szintű felszereléseket. A Kedves Olvasóra bízom, hogy megítélje, neki tetszik-e ez a tervezői döntés.

Azért a felszerelés testreszabhatóságára így sem lehet panaszunk, még ha nincs is több tucat fegyver a Strike Vectorban. Van nyolc fegyvertípus (gépágyú, mesterlövész puska, rakétavető, sörétes puska stb.), melyek közül kettőt lehet felszerelni Vectorunkra. Egyiket a bal, másikat a jobb egérgombbal lehet elsütni, így egyszerre két csőből szórhatjuk az áldást. Mindkét csúzlihoz beállíthatunk 2-2 bónuszt nyújtó kiegészítőt, amelyek például nagyobb sebzést, lőtávolságot, vagy épp tűzgyorsaságot biztosítanak. Lehet választani egy speciális képességet is (ezekből szintén nyolc van), amit alapesetben a Q billentyűvel süthetünk el. Akad itt láthatatlanná tevő szerkezet, kétfajta akna, és utánégető is, lehet válogatni. Végül, de nem utolsósorban, a hangárban kiválaszthatunk egy passzív bónuszt nyújtó kiegészítőt, ami szintén segít bennünket a harcban. Ezekből bizonyára mindenki össze tudja állítani magának a stílusának megfelelő csomagot. Azt viszont hiányoltuk, hogy csak egy hajó van a játékban, örültünk volna, ha vannak eltérő tulajdonságokkal rendelkező masinák.

3. oldal

Ami magukat a harcokat illeti, azokban egy pillanatig sem lehet lazsálni, ugyanis nagyon pörgősek az ütközetek, az ellenfelek MI-jéra pedig sosem lehet panasz. :P Szégyenkezve bevallom, jómagam az első pár órában többet láttam hajóm lángoló roncsát, mint amennyit valójában játszottam, ugyanis nagyon gyorsan leszedtek. Aztán lassan az ember rájön, miként lehet a leghatékonyabban irányítani a Vectorokat, kiismeri a fegyvereket, és elkezd jobban teljesíteni. Fontos megtanulni a lebegő (hover) mód kezelését is, ugyanis ha jó időben alkalmazzuk, akkor pillanatnyi előnybe kerülhetünk ellenfelünkhöz képest. A játékmenet egészét nézve úgy érezzük, hogy aki odavan a hasonló stílusú lövöldékért, az a Raqequit alkotásával is jól szórakozhat, aki viszont sosem szerette a gyors tempójú lövöldéket, az ezt is hamar megunhatja. Annál is inkább, mert a repülőgépes harcot leszámítva nem nyújt túl sok újdonságot a Strike Vector. A fegyverek változatosak, de nem túl fantáziadúsak, ráadásul a pályán felvehető extrák (gyógyítás, páncél, nagyobb sebesség) között sincs eget rengető újdonság.

Ettől függetlenül azért bízunk abban, hogy a jövőben kissé népszerűbb lesz a játék, ugyanis jelenleg alig 5-6 szerveren vannak játékosok, a többi kong az ürességtől. Apropó szerverek, saját meccset sajnos nem tudunk indítani, így csak a listázott szerverekre lehet becsatlakozni. A mai multis programokhoz képest a kereső is elég fapados, kis túlzással az is megrekedt a Quake 3 és az UT szintjén. Játékmódokból sincs túl sok, és azok sem nyújtanak semmi újat. Deathmatch, Team Deathmatch, Domination (pontfoglalás) és Bounty Hunter szerepel a repertoárban, melyek közül talán csak az utolsó érdemel magyarázatot. Ez annyit tesz, hogy minden lelőtt játékos után kapunk valamennyi vérdíjat, a játék pedig jelzi, hogy kik azok a leggazdagabb ellenfelek, akiket érdemes levadászni. Értelemszerűen áldozatunk pénzét mi kapjuk meg, amit követően aztán valószínűleg a mi hátsó felünkön jelenik meg céltábla.

Látvány tekintetében nem fest rosszul a játék, bár meglátszik rajta, hogy az Unreal 3-as motor módosított változata fut alatta. Az engine rákfenéjének számító lassú textúra betöltés itt-ott felüti a fejét, és a modellek részletességén is lehetne javítani. Igaz, utóbbi csak akkor tűnik fel, ha lelassulunk, és a környezetet kezdjük el szemlélni, de a pörgős harcok során ez lesz a legutolsó dolog, amit tenni fogunk. Furcsának találtuk, hogy PC exkluzív mivolta ellenére grafikai beállításoknak nyomát sem láttuk a játékban, nem igazán lehet testreszabni az effektek, textúrák részletességét. Ez főleg azok számára lehet fájó, akik gyengébb géppel rendelkeznek. Hangzás terén hiányoltuk a csaták alól a zenét, ugyanis csak a főmenüben volt hallható valamiféle muzsika. Kár, mert az elég zúzósra sikerült, jó lett volna hallgatni valami hasonlót az összecsapások során is. A hangeffektek ütősek lettek, érezni, hogy a fegyvereknek van erejük és a repülőgépek sem papírból vannak.

Mindent egybevetve egy kellemes, a régi idők FPS-einek hangulatát és játékmenetét nyújtó lövöldét kaptunk a Ragequit Corporationtől, mely bár rendelkezik pár hibával, élvezetes vele játszani. Az ügyes kezű, és a stílust kedvelő játékosok sok kellemes órát tölthetnek el vele, főleg ha a fejlesztők ígéretének megfelelően folyamatosan jönnek majd hozzá az ingyenes tartalmak. Új játékmódok és pár új hajó mindenképpen kellene, de egy árcsökkentés sem ártana, mert kicsit soknak találjuk a jelenlegi 23 eurós árat.

Értékelés: 7/10

Platformok: PC

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward