Stick it to the Man - Anya, aktiváld a halálkart!

Ha a gondolatok matricák lennének...

Stick it to the Man - Anya, aktiváld a halálkart!

1. oldal

A Zoink! svéd indie csapat eddig főként reklámokat és kisebb mobilos játékokat készített, a Stick it to the Mant tekinthetjük első nagyobb munkájuknak, amely PC-re, PS3-ra és PS Vitára is megjelent. A kaland-platformjáték történetének főhőse, Ray hétköznapi srác, foglalkozása védősisak tesztelő, munkája abból áll, hogy nehéz dolgokat ejtenek a fejére. Ironikus módon egy napon munkából hazafele menet, amikor épp nem visel sisakot, akkor pottyan a fejére valami, ami megváltoztatja egész életét. De vajon mi az a titokzatos csomag, ami egy repülőből zuhant ki, és miért vadászik miatta mindenki főhősünkre? A furcsa beleset után Ray fejéből egy rózsaszín, spagettiszerű hosszú kar nő ki, melynek segítségével olyan dolgokra lesz képes, amire eddig nem: felránthatja magát magas helyekre, fel tud venni távolban lévő tárgyakat, és nemcsak olvasni képes a gondolatokat, hanem el is tudja ültetni őket a fejekben. Mindez teljesen őrülten hangzik, igaz?

Az ilyen szintű őrületet vagy nagyon el szokták rontani, vagy valami nagyon jó sül ki belőle; a Stick it to the Man esetében szerencsére ez utóbbi történt: a világ érdekes paródiája a miénknek, jók a karakterek, a fejtörők szórakoztatóak, az eszement humor mindig a helyén van és ha egy-egy vicc fárasztó is, a játék tud róla és egy újabb poénnal üti el.

A fenti előzetesből is látszik, hogy a grafika milyen színes, rajzfilmszerű, a tárgyak úgy néznek ki, mintha papírból vágták volna ki őket, az épületek és a szereplők 3D-be helyezett 2D-s figurák, a mentéspontok pedig stílusosan fénymásolók. Az alkotókat saját bevallásuk szerint a régi LucasArts játékok és a Psyhonauts inspirálták, a játék emlékeztet is rájuk, ugyanakkor rengeteg egyedi dologgal találkozhatunk benne, hogy elmondhassuk, hogy saját egyéniséggel rendelkezik. A darab világa nagyon hangulatos, a mindenütt jelenlévő humor mellett van némi Tim Burtonösen darkos beütése is és tele van bizarr, de szerethető karakterekkel: van itt élőholt kalóz, bosszúálló szellem, pszichopata pszichiáter, de akad költői aranyhal és szerelmes zombi is. Mindegyikük gondolataiba belehallgathatunk, és érdemes is, mert még a legutolsó mellékszereplőnek is megvan a maga kis háttértörténete, melyet saját előadásukban hallgathatunk meg, mivel minden gondolatot végig a kitűnő szinkronszínészek prezentációjában élvezhetünk.

Anya, kapcsold be a halálkart

2. oldal

A játék kis költségvetésből készült, ezért viszonylag kevés színészt alkalmaztak a rengeteg szereplőhöz, de ez egyáltalán nem feltűnő és nem megy a minőség rovására, sőt... Ha megnézzük az alábbi videót, amelyben a tehetséges Ty Konzak és az általa alakított karakterek láthatóak és hallhatóak, rögtön megértjük, miért.

A játék elején hallható zene, a pszichedelikus Just Dropped In (To See What Condition My Condition Is In) jó választás volt, hogy megalapozza a hangulatot, és a későbbi kísérőzenék, melyek helyenként lazán jazzesek, máshol Twin Peaks-esen elborultak is jól illeszkednek Ray szürreális világához és kalandjaihoz.

A platform elemek egyáltalán nem nehezek, a látszat ellenére nem valódi platformerrel van dolgunk, van ugyan egy-két ugrás, ahol ügyesnek kell lennünk, de a darab alapvetően a kaland műfajba sorolható: a Ray által megtalált tárgyakat kell a megfelelő helyeken használnunk a továbbjutáshoz. Készleteinket a mások fejéből kilopott gondolatokkal is gazdagíthatjuk, ezek matricák formájában materializálódnak, melyeket újabb fejekbe, vagy helyekre ragasztva érhetjük el céljainkat: teát főzhetünk a piromániás fejéből kiszedett gondolattal, szerelmeseket hozhatunk össze egy kitömött aranyhal segítségével. Általában 2-3 matricánál ill. tárgynál több nem lesz nálunk egyszerre, és a fejtörők belső logikája is követhető (igen, még a kitömött aranyhal is), így nem fogunk megkavarodni és nem kell találgatásra sem hagyatkoznunk.

Az elmegyógyintézet térképe a barátságos lakókkal

3. oldal

A pályák néha egész nagyok és elágazóak, de nem igazán lehet eltévedni, a tájékozódásban a térkép segít, amely mutatja a hotspotokat is. A nagyobb pályák két végét óriás csőposta köti össze, így gyorsan eljuthatunk az egyik felükből a másikba. A helyszínek változatosak: a város különböző részei, cirkusz, elmegyógyintézet; még Ray elméjében és emlékei között is tehetünk több kirándulást.

Mivel Ray különleges képességeire másnak is fáj a foga, így időnként akad egy-egy akciódúsabb üldözési jelenet is (Ray békés srác, így az ellenfeleket nem megölni kell, csak kikerülni), ezekhez eszünket és ügyességünket egyaránt használnunk kell. Helyenként, főleg a vége felé, előfordulhat, hogy csak sokadik próbálkozásra tudunk átjutni egy-egy ellenféllel sűrűn megrakott területen, ez némileg frusztrálhatja azokat, akiket jobban érdekel a sztori, mint az ugrabugrálás. Az idegösszeomlástól szerencsére megmentenek a jól elhelyezett mentéspontok. A másik dolog, ami számomra kissé zavaró volt, hogy néha nehéz volt eltalálni a megfelelő fejet, amikor többen álltak szorosan egymás mellett, de szerencsére ez csak ritkán fordult elő; az irányítással egyébként nem volt más probléma.

Látszik, hogy az alkotók sok szeretettel készítették el a játékot és élvezék, amit csináltak. A kitűnő humorú történet összesen kb. 5-6 óra alatt játszható végig, a minőség és a tartalom jogosan indokolja az amúgy sem túl magas árat (Steamen 13,99 Euro, PSN-en ahol a PS3-as verzió mellé még a PSVitás változatot is megkapjuk 12,99 dollár). Akinek bejön a látvány, és szeretne látni Hamletet idéző aranyhalat, Descartes kötetét kereső léteéméleti válságba került verőembert és egyéb őrületeket, annak mindenképpen ajánlani tudom a Stick it to the Mant. A Zoink! csapata remek munkát végzett a játékkal, és remélhetőleg hasonlóakra számítunk tőlük a jövőben is.

Értékelés: 9/10

Platformok: PS3, PS Vita, PC

Tesztplatform: PS3

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward