Saját Uncharted kellett az Xboxnak

Uncharted-vetélytársat akart Phil Spencer az Xboxra, ezért kötött exkluziv szerződést a Rise of the Tomb Raiderre.

Saját Uncharted kellett az Xboxnak

Elsőre hatalmas vihart kavart, amikor kiderült az Xbox GamesCom-konferencián, hogy a Rise of the Tomb Raider exkluzív lesz Xbox One-on. Aztán persze kiderült, hogy valójában csak időleges exkluzivitásról van szó, és hogy egyébként az anyag megjelenik Xbox 360-ra is az Xbox One-nal egy időben.

De miért vett (időleges) exkluzivitást a Tomb Raiderre a Microsoft? Phil Spencer szerint a megoldás elég egyszerű: szükség volt egy Uncharted-vetélytársra. Az Xbox vezetője elmondta, hogy alapvetően persze arra törekedik, hogy az exkluzív címek egyben a saját tulajdonukba is kerüljenek, de ez nem mindig lehetséges, és nem is mindig muszáj - szerinte például a Ryse egy remek példa az együttműködésre.

Egy Uncharted-kihívó azonban még hiányzott a portfólióból, egy új cím felfuttatása pedig sok pénzbe került volna. Spencer szerint fontos figyelembe venni, hogy milyen stílusú játékokkal rendelkezik már a Microsoft: "Ha egy sci-fi shooter lenne, akkor nem csinálnék ilyet, hiszen olyanunk már van. Vagy ha Gears- netán Forza-vetélytárs lenne, akkor sem. De ez nagyon jól beleillene a képbe".

Amikor arról kérdezték, a Square-Enix kereste-e meg őket az exkluzivitás lehetőségével, vagy ők akarták mindenképp a Tomb Raidert, Spencer elmondta, ez valójában egy folyamatos kapcsolat a két cég között. "Már 2009-ben is ott voltak a konferenciánkon az E3-on, több éve együtt dolgozunk. Szóval nem újdonság, hogy beszélgetünk ilyenekről. A Tomb Raider többször is szóba került az elmúlt évek alatt".

Ráadásul a Microsoft azért is lehetett vonzó a Square számára, mert sikeresen futtatott már fel címeket a múltban - habár a Tomb Raider nem feltétlenül olyan, aminek szüksége van rá. "Ismét remek példa a Ryse. Nem a mi tulajdonunkban van, de bele tudtunk fektetni a Crytekkel, hogy egy igazi franchise-t csináljunk belőle, amit egy stúdió magában nem feltétlenül tudna megoldani".

Szóba került persze az is, hogy meddig lesz exkluzív a játék. Spencer erre (ismét) nem volt hajlandó válaszolni, szerinte a Square asztala közölni, hogy mikor és milyen platformokra jelenik meg a játék az Xbox után. Az Xbox vezetője ismét csak annyit mondott, hogy a 2015-ös ünnepi szezonban egyedül Xbox One-ra és Xbox 360-ra lesz megvásárolható a Rise of the Tomb Raider.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward