Rengeteg Twitch streamer csatornája került veszélybe

Sokan nem értik, miért baj, hogy más zenéjét ingyen „promotálják”.

Rengeteg Twitch streamer csatornája került veszélybe

A hétvégén valami megváltozhatott a Twitch szerzői jogi politikáját tekintve, ugyanis rengeteg streamer kapott a YouTube-hoz hasonlóan figyelmeztetést és tiltást a nem jogtiszta zenék lejátszása miatt.

Amikor valaki feltölt egy videót egy szolgáltató megosztó oldalára, akkor általában egy algoritmus „végig nézi” és „végig hallgatja” a felvételt, hogy van-e benne nem engedélyezett tartalom, aminek a használatát a feltöltő nem vásárolta meg korábban. Ez a YouTube-nál régóta és elég szigorúan működik, a gyerek születésétől kezdve a ballagási eseményeken át egészen a politikai ünnepségekig bezárólag mindent megjelölnek, ha találnak benne valamit és elküldik a kérdéses felvételt átvizsgálásra a jogtulajdonosnak. Ha valakinek az érdekeivel ütközik a zene használata, akkor letörölteti a videót. 3 ilyen tiltás után a csatorna maga is törlésre kerül.

Manapság a zenei jogvédő szervezetek kicsit engedékenyebbek és nem tiltani szokták az ilyen videókat, hanem reklámokkal megpakolni, hogy keressenek rajta valamennyi pénzt.

A twitch elvben szintén tiltotta az ilyen zenék használatát, ám sosem volt túl szigorú az élő adás közben, inkább csak elnémította a felvételeket utólag, amik valami kérdéses zenét tartalmaztak. A hétvégén viszont streamerek tömegei kapták meg a figyelmeztetéseiket és a videóik törlését. Erről a Twitch is beszámolt:

Úgy tűnik, őket is meglepte a dolog, valószínű, hogy egy vagy több szerzői jogvédő szervezet tömegével kezdte el egyszerre, válogatás nélkül töröltetni a videókat 2017 és 2019 között. Mint írják, ha valaki nem biztos abban, hogy a korábbi adásaiban volt-e szerzői jog szempontjából kérdéses tartalom, akkor töröljék a videót minél hamarabb. Tisztában vannak azzal, rengeteg felhasználónak hatalmas könyvtára van, így elkezdtek dolgozni azon, hogy azt könnyen tudják a streamerek archiválni.

Ez azért fontos, mert a YouTube-hoz hasonlóan 3 törlés után a csatorna végleg megszűnik majd létezni.

Természetesen a Twitch streamer közösséget azonnal megmozgatták az események. A YouTube-ot például ellepték azok a videók, amik az „eseményről” szólnak. Több ezek közül felháborodó hangon kel ki, míg mások csak az aggodalmukat fejezik ki.

Van néhány felhasználó, aki igencsak nincs képben a szerzői jog fogalmával és úgy érzi, valójában eddig ő tett jót, hiszen promotálta a zenét és ezért most büntetik. Van, aki még azzal is érvel, hogy a clippekkel (a clip egy rövid kivágott jelenet az élő adásból) még csak nem is tudnak pénzt keresni, mert ott nincs reklám, szóval ez csak tisztán a zene felfedezhetőségét javítja.

A 2 és fél millió Twitch követővel rendelkező Nightblue3 még azt a kérdést is felvetette, hogy a következő lépés a játék kiadók panaszai lesznek a játékaik streameléséért.

Igazából a sok feliratkozó ellenére láthatóan nincs nagy tapasztalata a kérdésben, mert a játék kiadók is dönthetnek természetesen úgy, hogy nem kívánják látni videómegosztó oldalakon a munkáikat, ezt pedig a felhasználói feltételekben szokták közölni. Szinte mindegyik kiadónak van egy egyszerűsített, streamereknek szánt aloldala, ahol leírják, melyik játékukat és milyen módon lehet megosztani. Például egy sztori alapú játékból, jó eséllyel nem szabad végig játszást csinálni vagy legalábbis olyan részeket megosztani, amik erősen spoileresek, például a játék csattanóját. De nem is kell messzire menni, a Nintendo is szinte mindent tilt.

A zene háttérben való használata is hasonló problémákat szül, mint amikor egy streamer sem szokott örülni annak, amikor valaki letölti a videóját és feltölti a saját csatornájára azzal a címszóval, hogy csak „promózza” őt.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne olyan zene, amit ne lehetne streamelni, a YouTube és a Twitch is rendelkezik olyan zenekönyvtárral, amit bátran lehet használni a stream közben, mert vagy megegyeztek az alkotókkal az anyagiakat illetően, vagy egyszerűen a művészek szeretnék, hogy több embert elérjen a munkájuk. Ezen kívül a Royalty Free zenék megvásárlásával szintén jogot nyerünk a zenék kereskedelmi célú felhasználására, vagy törekedni kell CC, vagyis Creative Commons licenccel ellátott zenék használatára, igény esetén az alkotó megjelölésével.

Sokan a Twitch közösségben abba a hitbe ringatják magukat, hogy ezek a copyright jelentések csak a felvételekre korlátozódnak, így ezentúl elég lesz letiltaniuk a clippek készítését. Ez viszont egyáltalán nem fog működni, mert mindegyik jogtulajdonos az élő adásban is látja, hogy valaki az ő zenéjüket használja, csak egyszerűen eddig még nem éltek a tiltás lehetőségével, de a hétvége tanulsága szerint ez akármikor megtörténhet.

Természetesen a YouTuberek jól ismerik már ezt a jelenséget és bölcsebben kezelték ezt a kérdést, így már a Twitch eseményeire is kezdenek a mémek születni.

De van, aki nem foglalkozik a problémával. A félmillió követővel rendelkező Fedmyster például inkább úgy döntött, hogy jöjjön, aminek jönnie kell, ő nem töröl egy videót sem.

A szerzői jogokban jártasabb csatornáktól viszont már az oktató jellegű tartalmak is elkezdtek megérkezni, hogy jobban megértsék a Twitch felhasználói, hogyan működnek ezek a rendszerek.

Olyan is akad, aki a saját blogjaira hívja fel a figyelmet, amiben már korábban leírta a problémákat és a megoldást, hogyan lehet a büntetést elkerülni.

Egyelőre még nincs tudomás arról, hogy bárkit is ténylegesen letiltottak volna, így a jogtulajdonosok látszólag inkább időt hagynak a Twitch közösségnek, hogy maguk töröljék a videókat. Egy biztos, ha az első csatornatörlések megtörténnek, az azt fogja jelenteni, hogy az adott streamer karrierjének és jó eséllyel a megélhetésének is vége.

Még mielőtt alábecsülnénk egy csatornatörlésének a súlyát, ezen videósok rengeteg pénzt és legfőképpen energiát fektettek ebbe a karrierjükbe, így ez száz százalékig egy vállalkozásnak tekinthető. A külvilág számára ez egy egyszerű, ingyen pénzforrásnak tűnik olyanoknak, akik csak lébecolnak otthon, de valójában kemény és megterhelő munkáról beszélünk, ami mellett nem igazán jut idejük a magánéletükre.

Ez a célzott „hadüzenet” viszont jó eséllyel nem volt rossz döntés a jogvédő szervezetek részéről, mert így azok a streamerek, akik a háttérben bömböltették és pénzt és hírnevet kerestek a dalaikkal érdekesebbé tett streamek közben, ezután jó eséllyel maximum csak a tücsökciripelést merik majd betenni háttérhangoknak, de annak is csak a jogdíj mentes változatát.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap