Rendkívül tapasztalt ARM szakértővel bővült az Apple gárdája

Mike Filippo segítségével ARM alapokra költözhetnek az Apple asztali és mobil PC-i.

Rendkívül tapasztalt ARM szakértővel bővült az Apple gárdája

Az Apple háza táján elég fontos események történnek munkavállalói fronton, ugyanis a dizájner csapat vezetője, aki 23 évig töltötte be pozícióját, idén távozik a vállalattól. John Ive saját cégén keresztül persze továbbra is dolgozik majd az Apple különböző projektjein, de már csak kívülről, vállalkozóként. A távozó szakember helyét kollégái veszik át. Ez már önmagában is érdekes fordulat, de történt egyéb változás is a háttérben az elmúlt hetek során.

A korábbi pletykák szerint az Apple egyre inkább az ARM alapú SoC egységek felé kacsintgat, amelyeket idővel a Mac sorozatban is szeretne bevetni, így az aktuális kizárólagos CPU beszállító helyzete mindenképpen romlani fog. Erről az Intel illetékesei februárban már említést is tettek: szerintük az ARM alapú MacBookok már 2020 folyamán bemutatkozhatnak. Ezzel a lépéssel nem csak az iPhone és az iPad, de a Mac sorozat központi egységei is házon belül készülhetnének, az átállás pedig fokozatos lehet – attól függően, hogyan haladnak a munkával és hogyan válnak be az új központi egységek.

Galéria megnyitásaA vállalat februárban veszítette el vezető chiptervezőjét, ugyanis Gerard Williams III távozott a cégtől, de már sikerült is betölteni az utána keletkező űrt, hiszen megérkezett egy másik nagyágyú, Mike Filippo, aki az elmúlt 10 év folyamán vezető CPU tervező volt az ARM-nél.

Munkái a jelenleg kapható okostelefonok és táblák többségében megtalálhatóak, de ezzel együtt azon is fáradozott, hogy megfelelő teljesítményű ARM alapú SoC egységek készülhessenek, amelyek a tradicionális számítógépek fedélzetén is helyet kaphatnak. Ez utóbbi lehetett a legvonzóbb tulajdonsága az Apple számára, ugyanis az almás vállalat éppen arra készül, hogy mobil- és asztali PC-it ARM alapú SoC egységekre ültesse át.

Maga az Apple egyelőre nem állította azt, hogy saját lapkáival szeretné leváltani az Intel központi egységeit, ám a vállalat az elmúlt időszakban több fontos lépést is tett ebbe az irányba, amelyek megágyazhatnak a fentebb taglalt terveknek. Az iPad Pro A12X lapkája például az Intel processzorokéhoz hasonlítható teljesítménnyel érkezett, míg az A12 Bionic segítségével a 7 nm-es csíkszélességet is bevetette a vállalat, méghozzá architektúrát érintő változtatásokkal karöltve, amelyek együttesen sokat segítettek a teljesítmény növelésében.

Amennyiben tényleg saját chipekkel szeretné felvértezni asztali és mobil PC konfigurációit a vállalat, Mike Filippo nagyon jó választás lehet a feladatra, ugyanis a szakember régóta be szeretné bizonyítani, hogy az ARM alapú SoC egységek elég ütőképesek ahhoz, hogy ne csak a mobileszközök piacán érjenek el sikereket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap