Raijintek Metis Classic: a látszat nem csal!

A Raijintek újonc a számítógépházak piacán, így érdekes volt látni, mivel próbál a gyártó megágyazni a sikernek és az elismerésnek.

Raijintek Metis Classic: a látszat nem csal!

Bevezető

Jól lehet, a Raijintek még csak bontogatja szárnyait a piacon, neve már most is egyre szélesebb felhasználói tábor számára cseng ismerősen, hála a híreknek és annak a tempónak, amellyel a vállalat próbál betörni a különböző szegmensekbe. A német cég több termékkel is képviselteti magát a számítógépházak, a rendszerhűtő ventilátorok és a processzorhűtők szegmensében, sőt, már folyadékhűtő szettet is kínál. A hivatalos gyártói oldal alapján már nem kell sokat várni az első tápegység-sorozatra sem, amelynek tagjai 80Plus Bronze minősítéssel szállnak harcba riválisaik ellen. Ahhoz képest, hogy a cég csak 2013-ban alapult, félelmetesen komoly tempóban terjeszkedik.

Galéria megnyitása

Ez az első alkalom, hogy egy Raijintek terméket tesztelünk, de egyből sikerült egy érdekességet megkaparintanunk: a Kellytech munkatársainak hála egy nemrég megjelent Metis Classic Mini-ITX kuckó landolt nálunk. A Metis többféle színben kerül az üzletek polcaira, sőt, nem csak hagyományos teli, de ablakkal ellátott oldallappal is elérhető kereskedelmi forgalomban. A klasszikus fekete mellett a fenti színek közül lehet kiválasztani a nekünk tetszőt. A Classic jelölés a "teli" oldallapos kiadásokat takarja, de mi az egyszerűség kedvéért a továbbiakban Metis névvel illetjük a sorozat tagjait, illetve tesztünk főszereplőjét is.

A kompakt, mégis remekül bővíthető számítógépház legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Galéria megnyitása

Ahogy azt a fentiek is alátámasztják, a Metis nem csak elegáns, de tágas is, hiszen belsejében elég sok hardverkomponens elfér. Pici üröm az örömben, hogy videokártyák tekintetében csak maximum 170 milliméter hosszú példány elszállásolására van mód, de ez sem tragédia, hiszen már több gyártó is kínál kifejezetten Mini-ITX számítógépházakba passzoló felső-középkategóriás videokártyákat. Sőt, akár GeForce GTX 970-es modellből is találunk kellően kompakt változatot – annak a teljesítménye pedig a többség számára valószínűleg bőven elég, hiszen az egyik legerősebb megoldásról van szó a piacon.

Na de visszatérve a Metisre, a 15 000 forint körüli összegért cserébe elég vonzó házat kapunk, papíron nagyon jól fest a Raijintek újdonsága. Hogy a valóságban milyen? A következő oldalakon kiderül.

A ház és tartozékai

A csomagolás és a ház

A Metis egy átlagos kartondobozban érkezett hozzánk, amelynek méretéből már lehetett sejteni, nem lesz nagy a benne lapuló termék. Az alumíniumház igényesen becsomagolva foglalt helyet a dobozban, de más nem látszott mellette. Aki itt kétségbe esik, gondolván, lespórolták a házhoz tartozó csavarokat és a leírást, ne ijedjen meg: ezek az esetek többségében a számítógépház belsejében, egy külön tasakban vagy kartondobozban lapulnak. A csavarok és a tartozékok esetében most is erről van szó, a leírás pedig csak a tasak mellett lapul.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A mellékelt kis dokumentum tételesen felsorolja, milyen csavarok és tartozékok járnak a Metishez, de azt is elárulja, az egyes bővítőhelyekhez hogyan lehet hozzáférni, illetve hogyan lehet bennük rögzíteni az adott hardvert. Az már nem derül ki, milyen sorrendben érdemes beszerelni az összetevőket – de sebaj, ez tőlünk most megtudható.

Galéria megnyitása

A Metis – ahogy a bevezetőben már megemlítettük – többféle változatban is elérhető. Az egyes kiadások nem csak színben különbözhetnek egymástól, hanem abban is, van-e oldalt ablakuk vagy nincs. Mi egy kívül-belül feketébe öltöztetett ablak nélküli (Classic) példányt láttunk vendégül egy alapos ismerkedés erejéig.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A Metis szálcsiszolt alumínium lapokat alkalmaz – egyedül a hátlapja mellőzi eme különleges textúrát. Az előlap elegáns, letisztult dizájnnal rendelkezik, gyakorlatilag egy lekerekített sarkokkal ellátott téglalapról beszélhetünk, amelynek alsó részén a Raijintek logó, felső részén pedig a LED-es háttérvilágítással ellátott bekapcsoló gomb található. A bekapcsoló gomb fehér, kör alakú LED-es megvilágítást kapott, amelynek bal félköre mögött piros LED is lapul – ez az adattároló-aktivitást jelzi.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A jobb és bal oldallapokon egy-egy nagyméretű szellőzőt alakítottak ki, ezt leszámítva csak szálcsiszolt alumínium felületet láthatunk, ami kellő eleganciát kölcsönöz a terméknek. A ház tetejének az előlap felé eső élére kerültek az előlapi portok, amelyek között egy fejhallgató kimenet, egy mikrofon bemenet, valamint két USB 3.0-s port sorakozik. Az USB 3.0-s portok USB 2.0-s kivezetésre is rákapcsolhatóak, hála az extra belső csatlakozónak – ez jól jöhet, ha a kiszemelt alaplapon esetleg nincs USB 3.0-s tüskesor.

A hátlapon egy nagyméretű szellőzőt láthatunk, amely mögött egy 120 milliméteres átmérőjű rendszerhűtő ventilátor lapul. Gyakorlatilag ez az egy légkeverő szellőzteti át az aprócska légteret – no meg a tápegység szellőztetője. A felső szegmensben két PCI slot látható, amelyek műanyag borítást is kaptak, hogy ne látszódjanak a csavarjaik. A bal szélen a tápcsatlakozó, mellette pedig a HDD bővítőhelyének szellőzője látszik.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A ház alján szokatlan dolgokat láthatunk. Mivel aprócska kuckóról van szó, így a tápegység helye rögtön az előlap mögött van, a tápcsatlakozót pedig hosszabbító kábel vezeti ki a ház hátuljára. Balra az a sok furat, illetve gumi alátét a 2,5 hüvelykes adattárolók rezgés-elnyelő rögzítését szolgálja. A sarkokon strapabíró gumilábak gondoskodnak a kellő rezgéscsillapításról, illetve a ház stabilitásáról is.

Szétszerelés

Szétszerelés

A Metis nem egy hatalmas PC ház, ez valószínűleg már az előző oldalon látott képek alapján is sokaknak feltűnt. Az újdonság 190 milliméter széles, 277 milliméter mély és 254 milliméter magas, üres tömege pedig csak 2,8 kilogramm.

Galéria megnyitása

A külső alumíniumlemezek 1,2 milliméter vastag anyagból készültek, a belsők pedig 0,5 milliméter vastagok – utóbbi adat az alaplaptálcára, a 3,5 hüvelykes HDD bővítőhelyére és a tápegység rögzítő keretére vonatkozik.

A két könnyen levehető oldallapot összesen négy-négy süllyesztett fejű csavar tartja, amelyekhez érdemes jó minőségű csavarhúzót használni. Az alaplaptálca Mini-ITX formátumú alaplapot fogad és a szerelőablakot sem spórolták le róla, aminek értelme is van, hiszen a házban – kompaktsága ellenére – akár 160 milliméter magas processzorhűtő is elfér, hála a kreatív elrendezésnek. A tápegységet a ház előlapja mögé száműzték, hátlapja pedig lefelé néz. Emiatt egy kis trükkel, egy hosszabbító kábellel oldották meg, hogy a tápcsatlakozó mégis a ház hátuljára kerülhessen. Tápegységből maximum 160 milliméter hosszú példány jöhet szóba.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Belül két darab 2,5 hüvelykes és egy 3,5 hüvelykes adattároló fér el: a 2,5 hüvelykes példányok a ház alján, rezgés-mentesített bővítőhelyen foglalhatnak helyet, míg a 3,5 hüvelykes adattároló közvetlenül a tetőlap alatt, a ház hátsó traktusában szállásolható el. Optikai meghajtóból maximum csak külsőt használhatunk. A fejjel lefelé elhelyezett alaplaphoz két PCI slot kivezetés van, ám fontos szem előtt tartani, hogy a kialakítás sajátosságai miatt csak maximum 170 milliméter hosszú videokártya fér el odabent.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A Metis gyakorlatilag nem rendelkezik klasszikus értelemben vett vázzal, ugyanis a vázat maguk az oldallapok alkotják. Emiatt rengeteg csavar tartja össze az egyes elemeket – de nézzük a jó oldalát a dolognak: a Metis bármikor apró darabokra szedhető, ha szükséges, ez pedig a konfiguráció összeszerelésénél is jól jöhet.

A fentebb említett 3,5 hüvelykes bővítőhely könnyedén kiszerelhető, viszont itt már nem gondoskodtak az adattároló rezgésmentes rögzítéséről, ami nagy kár, hiszen a legtöbben valószínűleg ezt a helyet fogják használni. A tálca szélén látható kampó a tápegység hosszabbító kábelét rögzíti, csak úgy, ahogy a fehér kis műanyag alkalmatosság is.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A tápegység rögzítő keretéhez alulról férünk hozzá, a keretet négy csavar fogja. Ezek közül a két elsőt a gumilábak alatt találjuk, így azokat is el kell távolítani. A rögzítő keret oldalán kivágás is található, ami a 90 fokban elforgatott tápcsatlakozó átvezetésére szolgál, ahogy azt a következő oldalon majd meg is mutatjuk.

Galéria megnyitása

A két PCI bővítőhely csavarjait műanyag borítás takarja a kíváncsi szemek elől. A rendes csavarok helyett szívesebben láttunk volna itt "Thumb Screw", azaz kézzel kitekerhető csavarokat – valószínűleg úgy voltak vele a tervezők, hogy ezek a bővítőhelyek se lógjanak ki a sorból, használjunk csak hozzájuk csavarhúzót.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Rendszerhűtő ventilátorból csak egyet kapunk, de az legalább 120 milliméteres átmérővel rendelkezik, így alacsony fordulatszámmal, halkan tudja átszellőztetni a ház belsejét. A ventilátor típusa sajnos nem derült ki, ugyanis ezzel kapcsolatban a rajta található matrica semmilyen érdemleges információt nem árult el. A légkeverő halkan dolgozik, motorzaja nincs, csak egy kis szélzaj hallható a ház hátulja felől.

Galéria megnyitása

Igény esetén természetesen az alaplaptálca is kiszerelhető, ám több csavar tartja, így ennek nincs sok értelme, hiszen alaplappal együtt nehéz a helyére szerelni, mivel nincs váz, ami megtarthatná a lapot a szerelés idejére. A feladat nem lehetetlen, csak feleslegesen kényelmetlen, így az alaplaptálcát nem is érdemes kiszerelni.

Galéria megnyitása

A Metis összességében jól szerelhető, igaz, sokat kell csavarozni már ahhoz is, hogy csak egy bővítőkártyát beépítsünk. Rendszerépítésnél ez a kijelentés hatványozottan igaz – elég csak a fenti fotót megnézni, mennyire sok csavar tartja össze az apróságot. Nyilván mindet azért nem kell eltávolítani – mi csak érdekességképpen szerettük volna megmutatni az alkatrész-listát.

Összeszerelés és tesztek

Összeszerelés

A Metis belsejébe egy "light gamer" konfiguráció került, amely egy (ez esetben) indokolatlanul erős, 850 wattos tápegységet kapott. Utóbbira annyi a magyarázat, hogy a szűkös hely miatt mindenképpen szerettünk volna egy moduláris tápegységet használni, csakhogy ilyen épp nem volt kéznél. A Cooler Master hazai képviselete volt olyan kedves és a segítségünkre sietett, tőlük kaptuk kölcsön a V850-es erőművet.

Galéria megnyitása

A Metis kompaktsága miatt úgy gondoltunk, érdemes teljesen moduláris tápegységet használni hozzá, hiszen a kábelmenedzsmenttel kapcsolatos lehetőségek finoman szólva is korlátozottak. Döntésünk kiválónak bizonyult, hiszen így csak a feltétlenül szükséges kábeleknek kellett helyet találni, ami még úgy sem volt könnyű, hogy tényleg kevés kábelt igényelt a tesztrendszer.

Hab a tortán, hogy ugyan a tápegység túlméretes volt, mégis befért. No persze nem volt ilyen egyszerű a történet, ugyanis első körben beszereltük az alaplapot, ám ekkor a tápegységet nem lehetett beforgatni a helyére, mert egyszerűen nem fért el. Pont az a 10 milliméter hiányzott, amivel hosszabb volt az átlagnál. Ekkor cselhez folyamodtunk: alaplap ki, tápegység be. Igen ám, de ekkor meg az előlapi port kábelei miatt nem fért vissza a tápegység, így nem volt más hátra, le kellett szedni az előlapot. Ilyenkor derül ki, milyen irgalmatlanul sok az a 10 milliméter.

Az extra körök után a tápegység a helyére került, mögötte elfért a hosszabbító kábel, fölé pedig az előlapi kábeleket is be tudtuk suvasztani, igaz, határeset volt a történet. Jöhetett az alaplap, de a visszaszerelése szintén nem ment egyszerűen, ugyanis picit kellett ügyeskedni, hogy a hátlapi takarólemezbe illeszkedjenek a portok. Ekkor már úgy gondoltuk, sínen vagyunk, de hiba volt az elhamarkodott ünneplés, mert újfent bebizonyosodott, hogy mennyire számítanak a milliméterek.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A tápkábelek beszerelése után jöhetett a videokártya és a HDD. Ez sem ment egyszerűen. A videokártya beszerelése után a tetőlap visszaszerelésénél kiderült, hogy az előre rögzített HDD miatt nem megy vissza a helyére a tetőlap hátulja, ugyanis annak peremébe beleér a HDD vége. A csavarok kitekerése után visszatettük a tetőlapot, benne a szabadon mozgó merevlemezzel, majd a tetőlap rögzítése után a HDD-t is rögzítettük. Itt jöttünk rá, hogy áldásos találmány a mágneses csavarhúzó, amelynek végén rajta marad a csavar, míg a mélyen lapuló furathoz közelítjük.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A rendszer összerakása után így nézett ki a tápegység, amelynek hátulja a ház alja felé néz. Okos megoldás, szó se róla. Az áramtalanító kapcsoló is könnyen elérhető, ha a ház alá nyúlunk.

A szereléssel kapcsolatos apró viszontagságok után egy kicsit álljunk meg, és gyönyörködjünk a végeredményben. Kábelmenedzsmentre igazából nincs semmiféle mód, ehhez ugyanis nem alakítottak ki rögzítőket, de ez nem is csoda, hiszen nagyon kicsi a ház, így érdemes eleve teljesen moduláris tápegységben gondolkodni – ezáltal az a néhány szükséges kábel könnyedén elvezethető.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Amennyiben nem használtunk volna a gyári előírásnál hosszabb tápegységet, könnyebb lett volna a szerelés is – ez nem a számítógépház hibája. Ezzel is rá szeretnénk világítani arra, hogy érdemes betartani a gyártó weboldalán található hivatalos ajánlásokat, és vásárláskor eleve érdemes kiszűrni azokat az alkatrészeket, amelyeknél kétség merül fel – vagy amelyek méretük miatt alapból sem ajánlottak.

Néhány apró teszt

A Metis belsejében egy mai szemmel nézve elég modern, kellően nagy teljesítményű rendszer lapult, ami irodai gépnek pár évig tökéletesen megfelelhet, de játékra is használható, hála a Maxwell alapú, kifejezetten étvágytalan GeForce GTX 750 Ti videokártyának. A komplett rendszer az alábbi összetevőket tartalmazta:

Processzor: Core i3-4160 (jelenlegi best buy)

Processzorhűtő: Gyári Intel (a Cooler Master TPC 812S nem fért be, mert 163 milliméter magas)

Alaplap: MSI Z97I Gaming-AC

Rendszermemória: 2 x 4 GB HyperX Genesis DDR3-1866 CL9

Adattároló: 500 GB-os Western Digital Cavira Black HDD (3,5", SATA 6 Gbps)

Videokártya: GeForce GTX 750 Ti

Tápegység: Cooler Master V850

Operációs rendszer: Windows 8.1 minden frissítésével, a legfrissebb driverekkel.

A fenti konfiguráció esetében érdekességképpen megnéztük, hogyan alakulnak az egyes komponensek üresjárati és terhelés alatti hőmérsékletei, ugyanis ebből remekül lehet következtetni a hűtés hatásfokára – jobban mondva, remekül látszik, van-e valahol gyengeség szellőzés terén.

A teszteket üresjáratban, Prime95 x64 futtatásakor, illetve Prime95 x64 és Furmark együttes futtatásakor egyaránt vizsgáltuk. Az alábbi eredményeket kaptuk:

Galéria megnyitása

A Metis összességében nagyon jól vizsgázott, hiszen extrém körülmények között sem sült meg benne a hardver, pedig a teszt idején 25 Celsius fokos hőmérsékletű szobában izzadt a rendszer. A rendszerhűtő ventilátor ahhoz képest, hogy gyári alaptartozék, kifejezetten halknak tűnt: gyakorlatilag csak szélzajt produkált, de abból sem sokat. Ennek ellenére mégis elegendő levegőt mozgatott meg, ami pozitívum. Jó hír, hogy a 3,5 hüvelykes HDD zajongását sem erősítette fel túlságosan a ház, pedig szerelésnél kicsit tartottunk a végeredménytől, mikor láttuk, annál a bővítőhelynél pont nincs rezgéscsillapítás.

Azt még azért így a végén megjegyeznénk, hogy a GTX 750 Ti elérte a 80 fokot, amikor már nem használja magát maximális boost órajelen gyári beállítások mellett, de a mi példányunkon egy elég aprócska hűtő volt. Ettől függetlenül nagy étvágyú kártyákat nem feltétlenül tennénk ilyen pici légtérbe (bár néhány kivételtől eltekintve el se férnének).

Verdikt

Verdikt

A Raijintek Metis névre keresztelt számítógépháza, pontosabban annak Classic, oldalablakkal nem rendelkező változata meglehetősen komoly szereplőnek tekinthető a Mini-ITX kuckók piacán. Megjelenése kellően elegáns, kidolgozottságába gyakorlatilag nem tudunk belekötni, belső felépítése pedig elég jó.

Az egy kicsit fájó pont, hogy sokat kell csavarozni a komponensek beépítéséhez, de az igényes felépítést látva ezt könnyen meg is bocsáthatjuk – jó esetben úgyis csak egyszer kell összerakni a rendszert, majd felhőtlenül használhatjuk hosszú hónapokig, illetve akár évekig is. Az újdonság varázsa mindenképpen feledtetni fogja a csavarozás sokak számára kellemetlen perceit.

Galéria megnyitása

Ami a belsőt illeti, a bővítőhelyek mennyiségére, illetve kialakításukra nem lehet rossz szavunk: ami ebbe a kompakt méretbe belefér, azt mind-mind tálcán kapjuk. A 3,5 hüvelykes adattároló bővítőhelyénél került egy kis homokszem a tervezők gépezetébe, de ezt a többi téren felmutatott igényesség ellensúlyozza.

A Metis Classic a maga 15 000 forint körüli árával nagyon jó vétel, hiszen belsejében elfér akár 160 milliméter hosszú tápegység és 160 milliméter magas processzorhűtő is, sőt, a Mini-ITX alaplapban akár kétslotos videokártya számára is találhatunk helyet (hosszú tápegység esetén maximum 170 milliméteres hosszig, rövidebb tápegység alkalmazásakor azonban komolyabb videokártya is befér). Bővítőhelyek tekintetében maximum az 5,25 hüvelykes vékony meghajtó helye hiányozhat, de mivel ezt a "hiányosságot" külső optikai meghajtóval ellensúlyozhatjuk, így nem gondolnánk, hogy probléma – főleg ebben a méretkategóriában.

A Raijintek Metis mindenképpen kiérdemli az ajánlott vétel plecsnit, mert ezért az árért egy rendkívül korrekt termék, aki mini-PC-t épít az mindenképpen vegye számításba.

Galéria megnyitása
Raijintek Metis

A Raijintek Metis Classic fekete kiadását a Kellytech jóvoltából próbálhattuk ki, ezúton is köszönet érte!

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap