PSN visszatérő ajándékok

Egy tokiói sajtókonferencián a Sony fejesei töredelmesen bocsánatot kértek mindenkitől a PlayStation Network hosszas kimaradása miatt és főként annak okán, hogy a nem megfelelő biztonsági rendszer miatt milliók személyes adatai váltak kiszolgáltatottá, beleértve talán még bankkártya számokat is.

PSN visszatérő ajándékok

Egy tokiói sajtókonferencián a Sony fejesei töredelmesen bocsánatot kértek mindenkitől a PlayStation Network hosszas kimaradása miatt és főként annak okán, hogy a nem megfelelő biztonsági rendszer miatt milliók személyes adatai váltak kiszolgáltatottá, beleértve talán még bankkártya számokat is.

A Sony igyekszik minden erejével kompenzálni felhasználóit, kidolgoztak egy "Welcome Back" programot, melynek keretében minden ügyfelüket extra jutalmakkal ajándékozzák meg. Minden régióban lesznek ingyenesen letölthető tartalmak, hogy pontosan mik, azt hamarosan közzé teszik. Annyi viszont már biztos, hogy minden PSN felhasználó kap ingyen 1 hónap PS+ előfizetést, a meglévőket pedig 1 hónappal meghosszabbítják.

Kihangsúlyozandó, hogy ez még csak a kezdet, az elkövetkezendő hetekben folyamatosan számíthatunk "plusz szórakoztató szolgáltatásokra", azaz nem csak játékokra, de zene és videó szolgáltatásokra is.

Magyarországon persze senkit nem érhetett kár, mert hivatalosan nincs PSN, de a hírek esetleg érdekesek lehetnek azon magyar PS3 tulajoknak, akiknek véletlenül került a masinájára egy brit vagy japán regisztráció is...

Az ajándékok és a kompenzáció persze mind szép és jó, de lássuk mit tett a Sony annak érdekében, hogy megvédje a 77 millió PSN accountot, amiknek biztonságát igen komoly támadás érte. A cég számos új biztonsági funkciót ültetett a rendszerbe, melyeket több külső céggel teszteltek az elmúlt időszakban. Íme, néhány a hozzáadott funkciókból:

    * Automatikus szoftverfigyelés és konfigurációs menedzsment az új támadások elkerülése végett.

    * Továbbfejlesztett titkosítási eljárások.

    * Továbbfejlesztett képesség a szoftveres behatolások észlelésére a hálózaton belül, illetve jogtalan hozzáférési minták észlelésére.

    * További tűzfalak implementációja.

A Sony legkritikusabb hibája a személyes adatok kódolatlan tárolása volt, így lophatták el még a jelszavakat is. Egyedül a bankkártya számokat tárolták titkosítva, a cég állítása szerint nem talált semmilyen arra utaló nyomot, hogy ellopták volna bárki bankkártya számát.

Kazuo Hirai szerint körülbelül 10 millió ügyfelet érintett egy esetleges bankkártya szám tolvajlás, de nincs rá bizonyíték, hogy megtörtént volna a lopás.

Amint a PSN újra elindul, természetesen azonnali szoftverfrissítést fog követelni minden regisztrált PSN felhasználótól, valamint azt, hogy változtassák meg a jelszavukat! Ezt megtehetitek közvetlen a PS3-on keresztül vagy e-mail útján is.

"Ez a bűncselekmény a hálózatunk ellen nem csak a felhasználókra, de az egész iparra nagy hatással van!" - nyilatkozta Hirai.

"Ezek az illetéktelen támadások felhívják a figyelmet a cyber-biztonság széleskörű hiányosságaira. Mi nagyon komolyan vesszük az ügyfeleink adatainak biztonságát és elkötelezettek vagyunk ennek megvédésében. A szervezetünk a nap 24 órájában ezen dolgozott a támadás óta, hogy minél hamarabb visszahozhassuk a szolgáltatásainkat és mindezt megerősített, emelt biztonsági funkciókkal tegyük."

"Az egész glóbuszra kiterjedő PlayStation Network és Qriocity felhasználóink kárt szenvedtek. Megtanultuk a leckét a felhasználóinkhoz való viszonyulás terén, amiből kifolyólag elindítunk egy hála programot ügyfeleink felé, hogy kifejezzük köszönetünket hűségükért és a szolgáltatás szünetelésének ideje alatt tanúsított kitartásért, ami alatt mi keményen dolgoztunk, hogy visszaszerezzük a bizalmukat bennünk és az általunk nyújtott szolgáltatásokban."

A Sony jelenleg is szoros együttműködésben van a hatóságokkal, hogy lenyomozzák a hackerek kilétét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward