PlayStation Experience nyitókonferencia összefoglaló

Kaptunk néhány egészen remek új bejelentést, és kőkemény játékmenet bemutatót az Uncharted 4-ből és a Bloodborne-ból. David Jaffe új játéka pedig döbbenetes!

PlayStation Experience nyitókonferencia összefoglaló

I. oldal

A PlayStation 20. születésnapjára rendezett kétnapos esemény egy konferenciával vette kezdetét, amin egy rakás új előzetest, játékmenet-bemutatót, és persze néhány nagyobb új játék bejelentését vártuk. Az egész egy kis montázzsal kezdődött, ami az elmúlt 20 év élményeire volt kihegyezve.

Ezt követően Shawn Layden, a Sony Computer Entertainment amerikai vezetője lépett a színpadra, hivatalosan is megnyitni a műsort. Elmondta, hogy a PS4 a leggyorsabban fogyó konzol, ami valaha megjelent, és erre a sikerre építve igyekeznek még tovább javítani mindent, ami a PS4-gyel kapcsolatos.

Nem beszél sokat szerencsére, hanem belevágunk az első bemutatóba. A Naughty Dog-feliratnál már mindenki tudja, hogy ismét az Uncharted 4-et látjuk, egy az egyben a PS4-ről felvett, in-game jelenetekkel. Tiszta játékmenetről van szó, és a látvány még mindig brutális, ha tényleg 60fps-sel fog futni a játék, akkor le a kalappal. Nyilván nem véletlenül választották a barlangos helyszínt, a fényekkel, a tükröződésekkel és a vízzel láthatóan nagyon szépen játszik a motor, majd onnan kijutva még lenyűgözőbb az egészen elmebeteg dzsungeles-hegyes helyszín. A bemutató alapján a játékmenet nem nagyon változott, hasonlóan filmszerű élményt kapunk, mint az előző részben.

Ezt követően a Sony San Diego csapatának vezetői lépnek a színpadra. Először az MLB The Show-ról van szó, ami Magyarországon valószínűleg az ég világon senkit nem érdekel. De ha mégis, akkor az előző részből áthozhatjuk a mentéseinket az újba, és lesznek még más újdonságok is. Persze egy előzetes keretében azért meg is mutatják a játékot.

Azonban a Sony San Diego már előzetesen elhintette, hogy lesz egy új bejelentés is. Christian Phillips, a stúdió vezetője lép a színpadra. Elmondja, hogy az MLB mellett egy másik csapatuk keményen dolgozott egy teljesen új játékon. Free-to-play játékról van szó, ami Phillips szerint olyan elvekre épül, hogy sose büntesse a játékost, ha az nem fizet, hiszen a játékmenet a legfontosabb. Az anyag neve Kill Strain, felülnézetes akciójáték, erős kompetitív multiplayerrel. Jelenleg pre-alfa fázisban leledzik a cím, de a hivatalos oldalon lehet jelentkezni a bétára, ami a jövő év elején kezdődik.

A FROM Software-től érkezik maga a legenda, Hidetaka Miyazaki mester. Hatalmas tapsot és ujjongást kap a közönségtől, majd elmondja, hogy bemutatja a Bloodborne egy teljesen új részét. Ez a város egy földalatti, többszintes, ősi része, amit egyfajta roguelike játékdesign-elv mentén építettek fel. Rögtön láthatunk is belőle egy élő bemutatót, ráadásul multiplayerben, két másik játékossal. Ez a dungeon procedurálisan generált, tehát mindig mindenkinél más lesz, folyamatosan változik és tartogat meglepetéseket. A játék látványvilága és művészeti színvonala elképesztő, a játékmenet pedig tulajdonképpen a Dark Souls, kicsit felgyorsítva. Fantasztikus.

Azonnal érkezik Adam Boyes a Sonytól a színpadra, és indít néhány közepes poénnal, valamint összefoglalja, mire lehet számítani a kétnapos PlayStation Experience alatt. Az év egyik legfontosabb címe a Destiny volt a Sony számára, annak ellenére is, hogy nem exkluzív. Az Activisionnel közös marketing nagyon sok konzolt adott el, nem csoda, hogy Boyes egy kisebb szegmenst szán a játéknak, mindenféle statisztikával, és persze kitérve arra, hogy a Dark Below DLC is tartalmaz majd PS-exkluzív tartalmakat. Bele is nézhetünk az Undying Mind néven futó, csak PS-re érkező strike-ba.

Street Fighter következik. Egyelőre a negyedik rész jön a next-gen konzolok közül egyedül PS4-re. A megjelenés tavasszal várható, és nyilvánvalóan be kellene jelenteni a Street Fighter 5-öt is, de azt lehet, hogy már ki is hagyják, mivel kiszivárgott.

Indie-szekcióra váltunk gyorsan, kezdve a Killing Floor 2 előzetesével, ami... nos, nagyjából olyan mint az első rész, csak még látványosabb és ha lehet, akkor még véresebb. Extrém módon szórakoztatónak tűnik, úgyhogy mindenképp leteszteljük majd, ha megjelenik. Az anyag a konzolok közül elsőként a PS4-en debütál majd.

Darkest Dungeon néven érkezik egy oldalra scrollozós, keményvonalas szerepjáték, mely eredetileg a Kickstarteren indult, de a Sony felkarolta.

Következik a The Forest előzetese, mely szintén a PS4-en debütál majd először a PC után. A PC-s verzióval nem játszottam, de ha ilyen jól néz ki, mint a bemutatott PS4-es, akkor ki kell próbálnom. Játékmenet tekintetében valószínűleg nem nagyon van különbség a kettő között.

JRPG-téma következik, és nem meglepő módon a Persona kerül szóba először. A Persona 5 a japán megjelenést követően érkezik majd Észak-Amerikába is (így reméljük Európába is), kizárólag Sony-konzolokra. A Transistor és a Bastion is érkezik PS4-re és PS Vitára. Továbbá az Orcs Must Die Unchained megjelenik PS4-re.

Meglepetés következik az Electronic Artstól. Először is egy kis visszatekintést kapunk azokról a címekről, amiket a kiadó az elmúlt 20 évben kidobott a PlayStation-platformokra. Maga a legenda, Peter Moore érkezik a színpadra, és elmondja, hogy a PS szülinapja alkalmából minden PS-tulajdonos megkapja ingyen a Need for Speed: Most Wantedet PS Vitára, a Mirror's Edge-et a PS3-ra, és a Plants vs. Zombies: Garden Warfare-t a PS4-re. Ezek egyébként csak holnap estig vannak ingyen, úgyhogy mindenki most csapjon le rájuk még időben. Moore ezután gyorsan távozik is a színpadról, bejelentés tehát ezúttal sincs az EA-től.

Ismét indie-szekció jön: a Skytorn, a Dungeon Defenders 2, a Shovel Knight, a Severed és az Enter the Dungeon is érkezik különböző PlayStation-platformokra.

Batman: Arkham Knight következik a Rocksteady Studios egyik jóemberének, Gaz Deavesnek a bemutatásával. Az úriember kicsit talán lelkesebb, mint kellene, de hát a pr-részlegen dolgozik, szóval valószínűleg nem is tud másmilyen lenni. Elmondja, hogy a Scarecrow Nightmare Pack exkluzív lesz PS4-re, majd jól elindítja az előzetest. Sajnos az Uncharted 4-gyel és a Bloodborne-nal ellentétben nem 100%-ig játékmenetet kapunk, hanem egyfajta játékmenettel kombinált filmszerű összevágást. Akárhogy is, a játék eszméletlenül látványos, szerintem nem sokan mondanák meg róla, hogy még az Unreal Engine 3-ra épül.

II. oldal

Végül Adam Boyes ezt követően tér rá a Street Fighter 5-re. Pontosan ugyanazt azt előzetest játszák le, amit a Capcom véletlenül idő előtt feltöltött a YouTube-ra, meglepetés tehát nincsen. Pedig el tudom képzelni, mekkorát ütött volna, ha sikerül titokban tartani. Yoshinori Ono, a Street Fighter atyja érkezik a színpadra, gratulál a PlayStationnek a 20. évfordulóhoz. Megerősíti, hogy a játék PS4-en konzolexkluzív lesz örökre (!), valamint érkezik PC-re is. Meglepetés azonban van: keresztplatformos játék a PC és a PS4 között. Valamint még egy meglepetés: megkapjuk az első in-game játékmenetet bemutatót is.

Gio Corsi lépdelt fel ezt követően a színpadra, aki Adam Boyeshoz hasonlóan a külsős fejlesztőkkel és kiadókkal dolgozik. Jópofa kis játékot találtak ki a rendezvényre: a különböző kiállítóhelyiségeknél lehet kártyákat szerezni, és ha megvan mindegyik, akkor egy exkluzív pakli kártyát kap a szerencsés. Ezt követően rátérünk a videojátékokra. A Sony elhozza az egyik legtöbbet kért címet Észak-Amerikának, ami nem más, mint a Yakuza 5. Továbbá a Yakuza 4 és a Yakuza Dead Souls mától letölthető PS3-ra a PSN Store-ból. A Suikoden első és második része is végre kiszabadul Japánból, és megjelenik nyugaton is PS Vitára. A TowerFall Ascension a PS4 után megjelenik PS Vitára, de nem marad ki a kedvenc játékom, az Octodad: Deadliest Catch sem a kézikonzolról, mint ahogy jön a Super Time Force Ultra, a The Banner Saga, és a Resident Evil Revelations 2 is.

Tim Schafer, a Double Fine vezére érkezik a színpadra. Bejelenti, hogy a Broken Age érkezik minden létező PlayStation-platformra, a PC-s változattal egy időben. Megtudjuk továbbá, hogy a Grim Fandango Remastered január 22-én érkezik PS4-re és PS Vitára, pont ugyanakkor, mint a PC-s és maces verzió. De ez még nem minden: egy újabb klaszikus LucasArts-kalandjáték érkezik, ami nem más, mint a Day of the Tentacle felújított változata, ami szintén a PC mellett érkezik PS4-re és Vitára.

Shannon Studstill, a Sony Santa Monica vezetőjét köszönhetjük. A stúdió számos projekt inkubátoraként működik, segít a kisebb, külsős csapatoknak elkészíteni álmaik játékát. Sajnos úgy tűnik, hogy nagy játékbejelentést nem kapunk egyelőre, csak egy montázst arról, hogy milyen kisebb címek érkeznek a következő időszakban a stúdió ernyője alól.

Ennek keretében láthattuk a Journey fejlesztőinek új játékát, amiről fogalmam sincs, mi a lényege, vagy hogy miről fog szólni. Ennél kicsit jobban követhető volt a Giant Sparrow stúdió, az Unfinished Swan készítőinek új játéka. Ez egy amerikai család egyes tagjairól szól, akik el vannak átkozva. A címe: What Remains of Edith Finch.

The Order: 1886. A Ready at Dawn kimondhatatlan nevű alapítója érkezik közénk, hogy beszéljen a játékról. Elmondása szerint a PS4 hardveres erejével olyan látványt hozhatnak el, ami korábban csak előre renderelt filmekben volt lehetséges. A tegnapi The Game Awardson bemutatott fejezet egy későbbi jelentébe csöppenünk, és ezúttal több játékmenetet kapunk, mint öt másodperc. A Gears of War-szerű fedezékshooteres játékmenetet közben a közelharci támadásnál folyamatosan elveszi az irányítást a program a játékostól, hogy egy filmszerű animációval próbáljon meg lenyűgözni minket - ennek nem kifejezetten vagyok a rajongója. A látvány viszont elsőrangú, ez tény.

A lövöldözés után ideje egy kis vidámságnak a Media Molecula csapatának köszönhetően. Természetesen a Tearaway Unfolded bemutatója következik, amivel a PS Vitán indult sorozat a PS4-re (is) költözik.

A Supermassive Games vezetője mutatja meg nekünk az Until Dawn-t, azt a horrorjátékot, amit eredetileg a PS3-ra és a Move-ra tervezett a Sony, majd átköltözött PS4-re, és a Killzone: Shadow Fall motorját használja. A cuki Samanthát éppen egy törölközőbe csavarva kezdi el terrorizálni a Fűrészre hasonlító főhős. Menet közben döntéseket kell hoznunk, ilyenkor megáll a játék. A nézők bekiabálása után úgy döntünk, hogy a rosszarcúhoz hozzávágunk egy vázát, majd beszaladunk a hálószobába, és szintén a nézők szavazzák meg, hogy átugrunk az ágyon, majd elbújunk valami helyen, amit látszólag a pince. Érdekes játékelem: egy helyben kell tartanunk a kontrollert, különben észrevesz minket az ellenfél. A bemutató alapján az Until Dawnt erős túlzás játéknak nevezni, inkább a David Cage-féle nagyjából-interaktív filmekhez lehet hasonlítani.

Hoppá! Square Enix és Shinji Hashimoto! A kiadó 17 évvel ezelőtt a Final Fantasy VII-tel aratta az egyik legnagyobb sikerét, még az első PlayStationön. És igen, a Final Fantasy VII visszatér a PS4-en! Úgy tűnik, hogy nem felújításról van szó, hanem az eredeti játék (vélhetően) nagyobb felbontásra átültetett portjáról, de nem nagyon lehet érteni, mert Hashimoto nem nagyon tud angolul beszélni. Akárhogy is, a megjelenésre tavasszal lehet számítani, csak PS4-en.

Végül ismét Shawn Layden érkezik a színpadra, hogy elmondja nekünk, van még két játékuk, mielőtt befejezik a műsort. De előtte még egy kis PlayStation-visszatekintőt kapunk az elmúlt 20 évről a LittleBigPlanet 3-ban megvalósítva. Zseniális ötlet, és rendkívül cuki!

Sean Murray, a Hello Games alapítója következik. Ők készítik ugyebár a No Man's Sky-t, amiért már most rajong a közönség. A játékban annyi idő lenne felfedezni minden bolygót, hogy addigra már a Föld sem létezne. Megerősíti, hogy minden játékos ugyanabban a világban helyezkedik el. Négy és fél percnyi játékmenet következik.

És persze mivel mással zárnánk, mint David Jaffe új játékával? A játék címe Drawn to Death, egy brutális és gyors tempójú arena-shooter, ami gyakorlatilag egy papírra rajzolt... ööö rajz belsejében játszódik. Eszméletlenül néz ki! Sok karakter közül lehet majd választani, és rengeteg különböző fegyver lesz elérhető, amiket egy rendes arena-shooternek megfelelően menet közben vehetünk majd fel.

És ezzel zárul a műsor. Boldog 20. születésnapot PlayStation, és köszönjük a sok élményt, és a rengeteg nagyszerű játékot!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward