PlayStation 3: feltörve?

George Hotz - akinek a Jailbreakes iPhone-okat is köszönhetjük - azt állítja feltörte a PS3-at. Lássuk miről is van szó!

PlayStation 3: feltörve?

George Hotz (alias Geohot) ma közzétette a PS3 hack-jét, hogy mások ez alapján továbbléphessenek és felfedezhessék a rendszert. Lássuk miről is van szó dióhéjban: a Slim előtti PS3-aknál lehetőség van egy másik operációs rendszer telepítésére a merevlemez felosztásával, ez az OtherOS opció (megjegyzés: a gép a saját rendszerét GameOS-nek hívja). Geohot egy feltelepített Linux alól próbálkozott, míg végül talált egy apró lehetőséget a memória busz kezelőjében, amivel képes volt egy kis lyukat létrehozni a memóriában, lefoglalni magának némi területet, ahová azt írhat, amit csak akar. Innen továbbhaladva ezt a lyukat szélesítette ki, hogy elérhető legyen a teljes memóriaterület.

Galéria megnyitása

Erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt el lehet e fogadni annak, hogy a rendszert feltörték, hiszen csak a feltelepített Linux alól sikerült hozzáférni a processzorhoz és annak memória területéhez, de ennek gyakorlati haszna még nem sok van, a GameOS sértetlen. A PlayStation 3 ráadásul a valaha készült legkomolyabb védelemmel ellátott konzol, és bár az első védelmi vonala megroggyant, még van mögötte pár. Az Xbox 360 például a DVD meghajtó kódolatlan firmware-nek hála esett el olyan gyorsan, míg a Wii annak köszönhette első törését, hogy a hardvere nagyrészt örökség a GameCube-ból, aminek hibái pedig már jól ismertek voltak. A PS3 mesterkulcsa, a Cell processzor gyorsítótárában tárolt kódoló algoritmus és a Blu-ray meghajtó kódolt firmje még ismeretlen (a PSP mesterkulcsát se ismerjük még, hiába a sok tört firmware), így ha készül is utóbbihoz törés, azt a következő rendszerfrissítés felülírhatja. Nem szeretnénk mélyebben belemenni a témába, akit érdekel, annak nagyon ajánljuk a DigitalFoundry cikkét róla, a többieknek pedig feketén-fehéren: senki ne számítson rá, hogy a közeljövőben PS3 játékok kezdenek feltűnni torrent oldalakon. Ráadásul Hotz maga is kifejtette, hogy NEM támogatja a kalózkodást, és jobb dolga is van mint firmwareket írni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap