Pici, bővíthető számítógép: X3i

Pici, bővíthető számítógép: X3i

Kompakt, rendkívül kisméretű számítógép konfigurációkat már korábban is láthattunk, ám ezek többnyire úgy voltak megoldva, hogy bővítésükre nem volt lehetőség. Most X3i néven egy új konfiguráció került forgalomba, ami alig nagyobb, mint egy kólás doboz és a többi megoldással ellentétben különleges felépítésének köszönhetően könnyedén bővíthető. A terméket az ISYS Technology készítette.

A rendszert azoknak szánja a gyártó, akik pici, kompakt rendszerre vágynak, amely igény esetén bővíthető, de ezzel együtt kevés helyet is foglal. Az X3i lényege abban rejlik, hogy a klasszikus asztali számítógépekkel ellentétben nem egyetlen alaplapra épül, hanem összesen háromra támaszkodik: az egyik alaplap a processzor és a memória számára kínál helyet, míg a másik kettő a különböző I/O egységek biztosításáért felel. Az alaplapok eltávolíthatóak, módosíthatóak és akár cserélhetőek is – áll a gyártó hivatalos közleményében. Amennyiben például a megvásároltnál erősebb processzorra van szükségünk, könnyedén bővíthetjük a rendszert, ugyanis háromféle központi egységből lehet választani.

Memóriából 1GB-tól 4 GB-ig terjed a skála, de a hátlapi kivezetéseket tartalmazó alaplapot is lecserélhetjük, ha a szükség úgy hozza. Forradalmi újításként emlegeti a gyártó azt a tényt, hogy az északi és a déli hidak egymástól elkülönített lapokon kapnak helyet, ennek köszönhető például az, hogy lehetőség van az I/O képességek bővítésére egy egyszerű alaplapcserével. A cserével kapcsolatos pontos lehetőségekről elég homályosan tájékoztat minket a gyártó, de esetenként a többi fontos információt is nehéz kimazsolázni a többi tartalom közül. A rendelkezésre álló alaplapokról és áraikról konkrétan nincs információ.

Foglalkozzunk inkább azzal, ami a hivatalos weboldalról is kiderül. A rendszer alap esetben egy kétmagos Athlon 64 X2 3400E processzort és  2 GB-nyi rendszermemóriát tartalmaz, de az opciók között 40 dollárral olcsóbban egy Athlon 64 3100-as modellt is választhatunk, és igény esetén egy Athlon 64 2000+-os modellel is kérhető a rendszer, ami így az alapárnál 50 dollárral lesz olcsóbb. A specifikációs táblázat szerint a leggyorsabb processzor opció egy Athlon 64 4200+-os modellt takar, de ez a shopban még nem tűnt fel. A három említett processzorhoz ugyanúgy 2 GB-nyi DDR2-es beágyazott rendszermemória jár. Az adatok tárolásáról egyrészt egy beépített 16 GB-os NAND Flash tömb gondoskodik, de eSATA porton keresztül merevlemezt is kapcsolhatunk a rendszerhez. Beépített merevlemez vagy külön SSD meghajtó elhelyezésére nincs lehetőség. A videó vezérlő szerepét egy Radeon HD 3200-as sorozatú IGP tölti be, amihez 128 MB-nyi SidePort memória is jár.

A hátlapi kivezetések között hat darab USB 2.0-s port, két eSATA port, egy Gigabites Ethernet port, valamint egy DisplayPort és egy DVI csatlakozó található, de rajtuk kívül az audió vezérlő csatlakozói és egy X3i port is helyet kapott. Utóbbi tulajdonképpen egy külső PCI Express portnak tekinthető. Ez a szett így 849 dollárba kerül, de egyedi igényekkel könnyedén feljebb tornázható az összeg.

A rendszer egyébként 101,6 mm x 92,8 mm x 92,8 mm-es mérettel bír, a ház pedig a képen látható szürke szín mellett egyéb színekben is elérhető. A termékhez Z3RO modul is kapcsolható, így a pici rendszer összesen négy „munkaállomás” biztosítására képes külön kijelzővel, billentyűzettel és egérrel. Ezek a rendszerek különálló számítógépként viselkednek. A Z3RO modulok darabja 350 dollárba kerül, további információt pedig itt találunk róla.

 

Maga a koncepció igen ötletes, de az ígérettel ellentétben csak látszólag lehet könnyedén bővíteni. A beágyazott memória miatt például csak alaplapcserével lehet bővíteni a rendszermemóriát, pontosabban még úgy sem, ugyanis a 4 GB-os opció egyelőre nem elérhető. A koncepció mindenképpen üdvözlendő, de hogy mennyire lesz népszerű, azt majd a vásárlók döntik el.

Az újdonság egyébként 2011 első negyedévében válik elérhetővé a nagyközönség számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward