Phenom II X4 960T: csak OEM gyártóknak

Pár hete röppentek fel az első hírek azzal kapcsolatban, hogy a nem is oly távoli jövőben Thuban alapú Phenom II X4-es processzorok érkezésére lehet számítani, amelyek Phenom II X4 9xxT típusjelzéssel kerülnek majd forgalomba. Az újdonságok a hatmagos Thuban lapkára épülnek, de a hat magból kettőt letilt az AMD, így Zosma néven egy kvázi új lapkát és új processzorokat tud piacra dobni. A processzorokat nagyon várja mindenki, mert a különböző gyártók Core Unlocker megoldásainak köszönhetően az egységek jó eséllyel „hatmagosíthatóak” lesznek, ám most némi üröm vegyült az örömbe.

Phenom II X4 960T: csak OEM gyártóknak

Pár hete röppentek fel az első hírek azzal kapcsolatban, hogy a nem is oly távoli jövőben Thuban alapú Phenom II X4-es processzorok érkezésére lehet számítani, amelyek Phenom II X4 9xxT típusjelzéssel kerülnek majd forgalomba. Az újdonságok a hatmagos Thuban lapkára épülnek, de a hat magból kettőt letilt az AMD.

Az AMD emailben tájékoztatta a médiát arról a tényről, hogy mégsem dobja piacra Phenom II X4 960T típusjelzéssel ellátott processzorát és így valószínűleg a Phenom II X4 940T modellt sem, amelyről korábban már olvashattunk. A gyártó ezeket a processzorokat csak és kizárólag OEM partnerek számára értékesíti, azaz csak komplett konfigurációkban találkozhatunk majd a processzorokkal. Aki ennek örül, és arra gondol, hogy „sebaj, majd akkor komplett géppel együtt vesszük meg a processzort és aktiváljuk azt a két rejtett magot”, nos, annak most érkezik a következő hidegzuhany: a processzorok ugyanis csak olyan alaplapban kaphatnak helyet, amely nem rendelkezik a rejtett magok aktiválásához szükséges technológiával.

Hogy mi lehet a dolgok hátterében? Egyszerűen az, hogy az AMD nem szeretné, ha a Phenom II X4 9xxT processzorok rontanák a hatmagos Thuban egységek eladási mutatóit. Így vagy úgy, az eddigi információk szerint a Phenom II X4 960T egység igen ígéretesnek tűnik: a 45 nm-es csíkszélességgel készülő processzor 3 GHz-es órajelen üzemel és az első mintapéldányok könnyedén elketyegnek 4,2 GHz-en is, mindezt léghűtéssel.

A lépés sajnos várható volt, ugyanis az AMD már nagyon-nagyon régóta tiltakozik a magaktiválgatás ellen, ezért is kellett a 8-as sorozatú lapkakészletekkel felszerelt alaplapoknál saját mag aktiváló rendszert készíteniük az egyes alaplap gyártóknak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward