Ötmagos Intel Lakefield processzor tűnt fel a 3DMark adatbázisában

Az új processzorral kapcsolatban elég sok részlet tudható, ám azt azért fontos kiemelni, hogy egy még csak tesztpéldányról van szó, amely itt-ott eltérhet a végleges modellektől.

Ötmagos Intel Lakefield processzor tűnt fel a 3DMark adatbázisában

Az Intel Lakefield processzorsorozatának egyik tagja éppen a napokban tűnt fel a 3DMark adatbázisában, ahol elég sok információ napvilágot látott vele kapcsolatban. A Lakefield család tagjai lesznek egyébként az elsők, amelyeknél alkalmazni fogja a 3D Foveros tokozási technológiát a gyártó, vagyis különböző lapkákat tud majd egymásra rétegezni, egyetlen tokozáson belül, ezek pedig eltérő gyártástechnológia köré épülhetnek.

Galéria megnyitása

A nemrégiben felbukkant Lakefield processzor egy különleges megoldás, amely összesen 5 processzormaggal rendelkezik, hiszen az ARM háza tájáról már ismerős big.LITTLE dizájnt alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy egy gyors processzormag és négy lassabb processzormag foglal helyet a tokozáson belül: a gyors a Sunny Cove architektúra köré épül, míg a lassúak az Atom Tremont architektúrát használják és energiatakarékos kiépítésében érkeznek. A tokozáson belül található lapkák közül a processzormagoké 10 nm-es csíkszélességgel készül, míg az alap lapka 22 nm-es csíkszélességet használhat.

Galéria megnyitásaA 3DMark adatbázisa szerint a letesztelt processzor 2,5 GHz-es magórajelen ketyeg, ám a szoftver 3,1 GHz-es alap- és 3,16 GHz-es boost órajelet érzékelt a teszt során. Órajelek terén persze még bőven lehet változás, hiszen tesztelés alatt álló lapkákról van szó, a végleges dizájn csak később alakul ki. A TUM _APISAK által kiszivárogtatott információk alapján a Lakefield processzor LPDDR4X memóriatámogatással rendelkezik és 4266 MHz-es lapkákat kezel, amelyek a processzor tokozásában kapnak helyet, Package-on-Package rendszerben.

A teszt eredménye processzorteljesítmény terén egyébként 5200 pont lett, vagyis nagyjából azt a szintet hozza a termék, amit egy Pentium Gold G5400, viszont jóval alacsonyabb TDP keretet alkalmaz és fedélzetén is sokkal több komponens kap helyet. Az energiahatékonyságra kihegyezett Lakefield dizájn várhatóan 5 W-os és 7 W-os változatokban került forgalomba, az iGPU pedig Gen11 alapokon nyugszik majd, csak úgy, mint a nemrégiben bemutatott Ice Lake processzorok. Az iGPU esetében maximum 64 EU áll majd rendelkezésre modelltől függően.

A tervek szerint a Lakefield első végleges mintapéldányai a negyedik negyedév folyamán válnak elérhetővé, míg a processzorok rajtjára jövőre kerülhet sor, ahogy azt a gyártó korábban tervezte.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap