OpenCritic - csak játékosoknak szól a Metacritic ellenfele

Az új pontösszesítő oldal kifejezetten a játékosoknak szól, és átláthatóbban működik, mint a Metacritic.

OpenCritic - csak játékosoknak szól a Metacritic ellenfele

Habár egy átlagolt pontszám önmagában nem feltétlenül a legjobb módja egy játék megítélésének (mint ahogy egyetlen teszt pontszáma sem az a mellé társuló cikk elolvasása nélkül), sokan mégis a Metacriticen feltüntetett összpontszámot tekintik egyfajta irányadónak - és persze a viták során is rendszeresen előkerülő téma, hogy melyik játék áll magasabb pontszámon a Metacriticen.

A Metacritic azonban számos különböző médiaterméket pontoz, nem készült még olyan pontösszegző weboldal, ami kifejezetten a játékosoknak szólt - egészen mostanáig. A napokban ugyanis elindult az OpenCritic, ami kizárólag játékokkal foglalkozik. Nem csak, hogy az oldal remekül néz ki, átlátható és jól felépített, de számos előnnyel is rendelkezik a Metacritichez képest.

Az első és legfontosabb, hogy az OpenCritic egy sima átlag alapján hozza ki a különböző tesztek pontszámaiból az összesített pontszámot. A Metacritic egy pontosan soha le nem írt metódus alapján számolja ki a végeredményt, aminek a lényege tulajdonképpen az, hogy az egyes újságokat különböző módon rangsorolják az oldal szerkesztői, és az általuk adott pontszámok más súllyal tesznek hozzá a végeredményhez - a rendszer működése tehát kívülről nem átlátható.

Az átláthatóság mellett az OpenCritic egyéb hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. Kizárhatjuk például az összegzésből azokat az újságokat, akiknek a véleményével és pontozásával rendszeresen nem értünk egyet, vagy nem szimpatikusak nekünk, de kialakíthatunk egy végeredményt kizárólag a kedvenc oldalaink pontszámait felhasználva is. Ezen kívül az OpenCritic robotjai folyamatosan szkennelik az oldalakat a játék megjelenése után is, így ha egy publikáció később módosítja a pontszámot (néhány csinálják ezt ugyanis, például egy nagyobb patch megjelenését követően), akkor az oldalon is már a módosult pontszámot fogjuk látni, és persze az összpontszám is ennek megfelelően módosul. Az OpenCritic feltünteti továbbá azokat a kritikákat is, akik nem adnak pontszámot - ezeknek persze nincs hatása az összpontszámra, de jó egy helyen látni a különböző kritikákat minden publikációtól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward