Open Me! – Mi rejlik a doboz mélyén?

Sosem gondoltuk volna, hogy a ládák nyitogatása ilyen élvezetes tud lenni...

Open Me! – Mi rejlik a doboz mélyén?

1. oldal

A PlayStation Vita megjelenésekor a Sony külön figyelmet fordított arra, hogy olyan játékokat is piacra dobjon, amelyek kimondottan a kézikonzol speciális hardverére épülnek. Ez persze nem is meglepő, hiszen a dupla kamera, a kiváló minőségű elülső érintőképernyő, a hátsó „tapipad”, valamint a beépített mozgásérzékelők olyan lehetőségeket rejtettek magukban, amelyeket vétek lett volna kihagyni. Az úgynevezett Augmented Reality (AR) játékok azon alkotások közé tartoztak, amelyek jól kihasználták a konzol imént említett funkcióit, ám véleményünk szerint az eddig megjelent programok színvonala hagyott némi kívánnivalót maga után (tisztelet a kivételnek). Az olyan alkotások, mint a Fireworks, vagy a Table Top Tanks pár percnél tovább nem tudtak lekötni bennünket, inkább csak arra voltak jók, hogy bemutassák a Vita képességeit. Nem voltunk túlságosan lelkesek a Sony belsős stúdiója által készített Open Me! hallatán sem, amely a legújabb AR játék a kézikonzol kínálatában. Szerencsére néha még mi is tévedhetünk, hiszen egy meglepően élvezetes, logikai és ügyességi fejtörőkkel megspékelt programot vehettünk szó szerint a kezeink közé, amelyet újra és újra elő lehet venni, ha van egy kis szabadidőnk.

Elsőként találnunk kell egy játékra alkalmas felületet

Mielőtt belevágnánk az Open Me! bemutatásába, lássuk mit is jelent az Augmented Reality a PS Vita esetében. Ezek olyan játékokat jelölnek, amelyeknél valódi környezetünk megjelenik a kijelzőn, a játék pedig erre vetíti ki a játék hátterét, modelljeit és a különféle effekteket. Így történhet meg, hogy egy verekedős játék karakterei a számítógépasztalunkon harcolnak, vagy a tankok az ágyunkon masíroznak, mielőtt apró darabokra lövik egymást. Az Open Me! ugyanezt a technológiát használja: egy általunk meghatározott felületen helyezi el a játékbeli tárgyakat, amikkel mi az érintőképernyőn keresztül interakcióba léphetünk. A program egy logikai, ügyességi játék, amelynek lényege, hogy egy-egy trükkösen lezárt dobozt kell kinyitnunk, és megtalálni a benne elrejtett tárgyat. Mielőtt belevághatnánk azonban a fejtörőkbe, elő kell készítenünk magunknak egy felületet, amelyet a Vita megjeleníthet a játékban. Ehhez vagy le kell raknunk valahova a konzolhoz kapott AR kártyákat, vagy keresnünk kell egy olyan felületet, ami nem teljesen egyszínű, tehát van rajta valamilyen minta. Amint ezt felismeri a program, ledobja rá a különleges dobozt, amelyet mi elkezdhetünk feltérképezni. A Vitát a kezünkben tartva ráközelíthetünk, ténylegesen körbejárhatjuk az ördögien lezárt eszközt, megvizsgálva a különféle gombokat, zárakat, karokat, amiket rajta találunk. Az első pályák viszonylag egyszerűek, gyorsan rá lehet jönni a dobozok nyitjára. Utána viszont hamar bekeményít a program, és olyan feladványokat rak elénk, amelyeken néha még azt sem látni, hogy hol érdemes nekiállni a kutatásnak.

A játékot akár ketten is játszhatjuk

Az Open Me! egyik legnagyobb erénye egyébként a változatosság, a játékkal ugyanis több tucat feladvány érkezik, melyek között a legkülönfélébb feladatok kaptak helyet. Akad olyan doboz, ami transformers-szerűen egy robottá nyílik szét, és azt kell visszaalakítanunk eredeti formájába. Találkozni fogunk olyan feladvánnyal is, ahol egyik ujjunkkal egy biztonsági kamera lencséjét kell letakarni, hogy a másik kezünkkel meg tudjuk vizsgálni a láda hátsó felét is, mert csak így találhatjuk meg rajta a rejtett kapcsolót. Ahogy nehezednek a feladványok, lesznek olyan dobozok is, amelyeken különféle csapdák vannak elrejtve. Körfűrészek, forgó pengék védik a gombokat és kallantyúkat, amelyeket úgy kell ügyesen lenyomnunk, hogy az említett eszközök ne vágják le (virtuálisan) az ujjainkat. Ugyanis ha tízszer hibázunk, akkor újra kell kezdenünk a feladatot. Az is kitolja a szavatosságot, hogy a teljesítményünket pontozza a játék attól függően, hogy milyen gyorsan, hány hibával és hány érintéssel oldunk meg egy feladványt. Így egy doboznak többször is neki lehet esni, ha az S fokozatra hajtunk.

2. oldal

Az eddig elmondottak az egyjátékos módra vonatkoztak, ám akad multiplayer is a programban. Ezt elindítva olyan feladatoknak eshetünk neki, ahol két játékos együttműködésére van szükség, akiknek egyszerre kell bizonyos dolgokat megtenni. Ahhoz, hogy ezt kipróbálhassuk, természetesen két Vita konzolra van szükség, amelyek ad-hoc módon csatlakoznak egymáshoz (tehát nem az interneten keresztül). Sajnos a multiban csak hat feladvány szerepel, de igazán jó móka ez a fajta kooperáció. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk a szerkesztőt is, amivel saját magunk készíthetünk trükkös dobozokat. Sajnos olyan összetetteket nem lehet összerakni, mint amilyeneket a fejlesztők csináltak, de különféle csapdákat, kapcsolókat mi is el tudunk helyezni a dobozokon. Ha készítünk egy feladványt, akkor azt el tudjuk küldeni a barátainknak, amelyet aztán ők megpróbálhatnak kinyitni. Amennyiben nem sikerül nekik hibátlanul feltárni a dobozt, a hibáik után mi pontokat kapunk, melyek új csapdákat és kapcsolókat nyitnak meg számunkra. A szerkesztő működése nagyon tetszett nekünk, de egy dolog nagyon visszafogja a benne rejlő potenciált. A saját kreálmányokat nem lehet egy közös rendszerre feltölteni, hanem csak és kizárólag a barátlistánkon szereplő személyek között terjeszthetjük őket. Ennek köszönhetően, ha nincs olyan ismerősünk, aki játszik az Open Me!-vel, akkor nem is tudjuk kinek elküldeni a feladványainkat, így pontokat sem kapunk tőlük, és a bónusz eszközöket sem nyithatjuk meg. Kellene egy olyan adatbázis, mint például a LittleBigPlanet esetében, ami tele lehetne közösségi tartalommal.

Az egyik egyszerűbb feladvány

Technikai oldalról nem igazán lehet értékelni a játékot, hiszen a grafikája mindössze a különböző dobozokból áll, a hátteret a hátsó kamera által rögzített környezet adja. Zenéből pedig csak pár hallható, de azok nem hagytak mély nyomot bennünk. Arról viszont érdemes beszélni, hogy a játék élvezetéhez szükséges egy jól megvilágított mellmagasságú állvány, vagy asztal, amin a program megjelenítheti a dobozokat. Természetesen a földön, vagy egy ágyon is játszhatunk vele, ám mivel sokat kell mozogni a virtuális dobozok körül, úgy egy fokkal kényelmetlenebb a játék.

Bár bonyolultanak tűnik, a megoldás egyszerűbb, mint gondolnánk

Cikkünk témája tehát egy meglehetősen egyszerű, de ötletes és egyedi alkotás lett, ami kiválóan használja a PS Vita hardverét, és egyúttal a szürkeállományunkat is megdolgoztatja. Azt már csak zárójelben jegyeznénk meg, hogy a játék az egész család számára nagyszerű örömforrás, ugyanis nagyon vicces látványt nyújt a játékos, amikor egy mások számára nem látható dobozt méricskél a szoba közepén. Aki nem ódzkodik az egyszerű grafikától és a logikai feladványoktól, illetve szeretne valami újat kipróbálni, az nyugodtan tegyen egy próbát az Open Me!-vel, nem hinnénk, hogy csalódni fog benne.

Értékelés: 8,5/10

Platform: PlayStation Vita

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward