Olli Olli – megérkezett Tony Hawk kistestvére

Régen láttunk igazán jó gördeszkás játékot, így nagy kedvvel vetettük rá magunkat az Olli Ollira, mely meglepően jól sikerült.

Olli Olli – megérkezett Tony Hawk kistestvére

1. oldal

Férfiasan bevallom, korábban sosem hallottam azt a cégnevet, hogy Roll7, így amikor megkaptam legújabb játékuk tesztpéldányát, alaposan utána kellett néznem ennek a csapatnak. Amint kiderült, nem éppen egy veterán játékfejlesztőről van szó, hiszen eddig főleg egyszerűbb programokkal rukkolt elő a stúdió. Első önálló alkotásuk egy viselkedészavaros gyermekeknek készült oktató „játék” volt, azt követően pedig egy iOS/Android platformra megjelent ügyességi-logikai alkalmazáson ügyködtek. A tesztünk témáját nyújtó Olli Olli tekinthető első komolyabb próbálkozásuknak, mely nemrég jelent meg PlayStation Vitára. Egy gördeszkás játékról van szó, amelyet tárt karokkal fogadtunk, ugyanis a Tony Hawk széria mélyrepülését követően igencsak eltűnt ez a stílus a palettáról.

A roncstelep kiválóan alkalmas egy kis deszkás durvulásra

A szóban forgó alkotás egy oldalnézetes játék, melyben egy névtelen deszkással kell a különféle pályákon minél ördögibb trükköket kiviteleznünk, illetve teljesíteni az utunkba gördített kisebb-nagyobb feladatokat. Az említett Tony Hawk címekhez összetettség terén nem ér fel az Olli Olli, ugyanis itt nem lehet testreszabni a karakterünket, annak öltözetét és gördeszkáját, és nincs előttünk egy nagy szabad pálya sem, ahol bármerre mehetünk, de ezt pótolja a rengeteg manőver és mutatvány, amit elővarázsolhatunk. Ráadásul kézikonzolos címről lévén szó, nem kell 8-10 percig játszanunk egy-egy pályán, mire a végére érünk, hanem bármikor előkaphatjuk a gépet, és lenyomhatunk egy pályát, ami nem tart tovább 50-60 másodpercnél. Ez nem jelenti azt, hogy gyorsan ki lehet játszani az Olli Olli-t, ugyanis a különféle játékmódokban több mint 100 pálya vár ránk, melyek mindegyikén számos feladatot kell végrehajtanunk, ha ki akarjuk maxolni a Roll7 alkotását.

Kiruccanás a tengerparton

Túl sok mindent nem lehet állítgatni a menüben, így a tanítómódot követően érdemes rögtön a Play ikonra nyomni, és már indulhat is a móka. Öt helyszínt látogathatunk meg összesen, (városi, roncstelep, kikötő, Neon City, katonai bázis), melyek mindegyikén belül van 5 amatőr és 5 profi pálya a karriermódhoz, és ugyanennyi az úgynevezett „spot” lehetőséghez. Elsőként ajánlott a karrierrel kezdeni, ugyanis ezzel nyithatjuk meg az új pályákat. Kezdőként csak az amatőr szintekre tudunk belépni, melyek indításakor öt feladatot fogunk látni, amiket teljesíteni lehet. Az elején még nem kell nagyon megizzadnunk, de hamar jönnek a komolyabb feladatunk. Ezeknél nem elég egy-egy trükk végrehajtása, komoly kombókat kell bemutatnunk, és rengeteg pontot kell gyűjtenünk, hogy kipipálhassunk egy-egy „küldetést”.

2. oldal

Meglehetősen változatosak egyébként ezek a feladatok, időnként például a pályán lévő italokat kell összeszednünk, máskor minden járművön végig kell csúsznunk, egy harmadik alkalommal pedig nem csinálhatunk olyan kombót, ami nem ér el egy adott pontszámot. Töredelmesen bevallom, jómagam nagyon sok esetben elbuktam, és vért izzadva sem tudtam megcsinálni őket, de bevallom, nem kenyerem a gördeszkázás. Pedig ahhoz, hogy előhozzuk a profi szintű pályákat az egyes helyszíneken, meg kell csinálnunk mind az öt feladatot, ami biztos kezet és kiváló reflexeket igényel. Hasonló kihívást tartogat a karriermód mellett az úgynevezett „spot” lehetőség is. Ebben lényegében úgy kell végigmennünk a pályákon, hogy az első elrugaszkodásunk után nem érheti a kerék a földet, hanem a különféle tárgyakon, járműveken, korlátokon csúszva kell elérnünk a pálya végéig.

Nem nehéz kivitelezni a trükköket, de sok van belőlük

Mindez persze szép és jó, no de hogyan sikerült megvalósítani a deszkázás mechanizmusát? Örömmel jelenthetjük, hogy az egyszerű irányítás ellenére rengeteg lehetőséget és kreativitást rejt az Olli Ollie. Miután karakterünk nekiiramodik a pályán, az X gombbal tudjuk előre lökni magunkat, a bal analóg kar csűrésével-csavarásával pedig előhozhatjuk a különféle trükköket. Attól függően, hogy balra vagy jobbra mozgatjuk a gombát, illetve hogy csak egy negyed, fél, háromnegyed, netán egy teljes fordulatot teszünk vele, más-más mozdulatot kivitelezhetünk. Mindezt meg lehet fűszerezni a jobb és bal vállgomb lenyomásával, ha cifrázni akarjuk (és kell is, a magas pontszámok érdekében). Nagyon fontos, hogy ha földet érünk, akkor időben meg kell nyomnunk az X gombot, mert ezzel zárjuk le a trükköt, és ha ezt elmulasztjuk, akkor jóval kevesebb pont lesz a jutalmunk. A játék nagyon jól reagál minden mozdulatunkra, így az irányításra egy rossz szavunk sem lehet. Összesen száznál is több mozdulatot varázsolhatunk elő, melyek leírása megtalálható a Tricktionary menüpont alatt. Ajánlott minél többet memorizálni, hogy változatos legyen a produkciónk.

Nem kell félni, nem szed le bennünket a harci helikopter

Az eddig elmondottak alapján első olvasatra talán nem tűnik nehéznek a gördeszkázás az Olli Olliban, ám amikor száguldunk egy pályán, és egymás után jönnek a különféle akadályok, járművek, amiken vagy át kell ugranunk, vagy végig kell csúszunk rajtuk, és közben még az előírt feladatokat is teljesíteni kell, na akkor ajánlott keményen markolni a konzolt, mert különben csúnya esés lehet a játék vége. Ugyanis ha elrontunk valamit, akkor egy óriásit zakózik deszkás barátunk, néha hosszú métereken át csak pattog, míg a karakter csupa seb és vér nem lesz. Ez amúgy nagyon vicces látványt nyújt, de sajnos azt is jelzi, hogy újra kell kezdenünk a pályát. Különösen akkor kell koncentrálnunk, ha bemerészkedünk a Daily Grind verembe, ami egyfajta többjátékos mód. Ennek keretében egy alkalommal van lehetőségünk nekifutni egy véletlenszerűen kiválasztott pályának, amin minél több pontot kell összegyűjtenünk. Ha elbukunk, akkor legközelebb csak másnap nevezhetünk be. Ez a mód számon tartja a világ összes játékosának eredményeit, így összehasonlíthatjuk teljesítményünket másokéval.

3. oldal

...és most végigcsúszunk Godzilla hátán.

Eddig csupa jó dolgot írtunk a Roll7 produkciójáról, ám van egy komoly hibája, amit sürgősen javítaniuk kell a fejlesztőknek. A játék rettentően gyakran fagy ki, és lép ki a Vita menüjébe, ami vérforralóan frusztráló, amikor épp egy remek futam közepén vagyunk. Esetünkben az volt a legbosszantóbb, amikor egy olyan pálya célvonalánál (!) adta be a kulcsot a játék, amin hosszú szenvedést követően először sikerült (volna) megcsinálni az összes feladatot. Hát mondtunk cifrákat a fejlesztők felmenőiről. Ezt a hibát leszámítva viszont nem igazán tudunk komoly negatívumot említeni, ugyanis amit vállalt az Olli Olli, azt maradéktalanul teljesítette. Egy könnyen kezelhető gördeszkás játékról van szó, amivel hosszú ideig el lehet szórakozni, mert van benne bőven kihívás. Mondhatnánk, hogy a grafika nem egy nagy szám, de egy olcsó, oldalnézetes programtól nem igazán vártunk többet, és a maguk egyszerűségében nem is néznek ki rosszul az egyes pályák. A hangzásvilág szódával elmegy, de végül is passzol a stílushoz. Mindent összegezve háromezer forintos árával csak ajánlani tudjuk a műfaj szerelmeseinek, régen készült ilyen élvezetes gördeszkás játék.

Értékelés: 8/10

Platform: PlayStation Vita

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward