Olcsóbb tagokkal bővült az AMD RYZEN 2000-es CPU sorozata

Végre megérkezett a RYZEN 3 2300X és a RYZEN 5 2500X, amelyekről már sok pletykát olvashattunk, de velük együtt két energiatakarékos processzor is bekerült a kínálatba, amelyek leginkább a kompakt asztali számítógépekhez passzolnak majd.

Olcsóbb tagokkal bővült az AMD RYZEN 2000-es CPU sorozata

Az AMD négy új processzort mutatott be, amelyek a jelek szerint első körben csak az OEM partnerek számára lesznek elérhetőek, vagyis az elkövetkező hetek folyamán kizárólag komplett asztali számítógépek részeként találkozhatunk velük az üzletek polcain. Éppen ezért listaáraik sem publikusak, hiszen átlagfelhasználói szinten egyelőre nem lehet őket megvásárolni se tálcás, se pedig dobozos formátumban.

A Zen+ architektúra köré épülő négyesfogat két darab „X” jelölésű processzorból áll, amelyek 65 wattos TDP kerettel rendelkeznek, de rajtuk kívül két darab „E” típusú modell is érkezett, amelyek már csak 45 wattos TDP kerettel gazdálkodnak. Utóbbi két jövevény a RYZEN 7 2700 és a RYZEN 5 2600 energiatakarékos verziójának tekinthető, így csak órajelek és TDP terén mutatkoznak különbségek, minden más ugyanaz maradt.

A RYZEN 5 2500X és a RYZEN 3 2300X alapját ugyanaz a lapka adja: egy nyolcmagos megoldás, amelynek csak a fele aktív, így az egyetlen CCX tömb csak négy magot biztosít (4+0 dizájn), ehhez pedig 8 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótár csatlakozik – nem úgy, mint az előző generációs modelleknél, ahol még 16 MB-nyi L3 Cache állt rendelkezésre a 2+2 felépítésnek köszönhetően. A 2300X esetében a négy mag mellé nem kapunk SMT támogatást, így csak négy szálat foghatunk munkára, míg a 2500X már négy maggal és nyolc szállal dolgozhat. A kétcsatornás memóriavezérlő továbbra is DDR4-2933 MHz-es memóriamodulokat kezel, valamint az egyéb komponensek elrendezése és száma is változatlan. Fontos kiemelni, hogy ezekhez a processzorokhoz már nem jár gyári hűtő. Teljesítmény terén arra számíthatunk, hogy előző generációs társaikhoz képest 8-10%-kal lesznek gyorsabbak az újdonságok, természetesen feladattól függően.

Galéria megnyitása

Az energiatakarékos RYZEN 5 2600E és a RYZEN 7 2700E érkezése azért örömteli, mert ezek az első olyan hat-, illetve nyolcmagos AMD processzorok, amelyek 45 wattos TDP kerettel érkeznek, így kompakt asztali számítógépekben remekül elketyegnek, nagyteljesítményű hűtés igénye nélkül. Az új processzorok 300-400 MHz-cel alacsonyabb órajelen ketyegnek, mint 65 wattos társaik, de ugyanannyi gyorsítótárral gazdálkodnak, mint a magasabb fogyasztású modellek, a Precision Boost Overdrive funkciót azonban nem támogatják.

A négy új processzormár elérhetőa partnerek számára, később pedig dobozos formában is megjelenhetnek, de hogy pontosan mikor, azt egyelőre nem árulta el az AMD.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap