Shop menü

NYUGDÍJAZTA AZ INTEL A SKYLAKE PROCESSZOR-SOROZAT IGPU-IT, NEM KAPNAK TÖBBÉ FRISSEBB DRIVERT

A termékek már egy ideje legacy státuszban voltak, azaz nem kaptak nulladik napi frissítéseket, csak az esetleges biztonsági réseket foltozták a szoftverben, nemrégiben azonban ez a gyakorlat is véget ért.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Nyugdíjazta az Intel a Skylake processzor-sorozat iGPU-it, nem kapnak többé frissebb drivert

Az Intel háza táján folyamatosak a változások, már ami az előző generációs termékek támogatását illeti. Ezen a téren nemrégiben a Skylake sorozatú processzorok esetében történt némi változás, nevezetesen a termékek fedélzetén található 9. generációs Intel iGPU-k támogatása véglegesen is befejeződött. Ez igazából már várható volt, ugyanis a 6. generációs Intel Core sorozatú processzorok integrált videóvezérlője tavaly nyáron már kiesett a folyamatos támogatást élvező iGPU-k köréből, amikor az Intel bejelentette a 10. generációs, illetve ennél régebbi processzorgenerációk esetében befejeződik a nulladik napi iGPU driver kiadása. Ennek ellenére kisebb frissítések még így is érkezhettek a termékekhez.

A Skylake processzorok 2015 folyamán jelentek meg és a 9. generációs Intel iGPU sorozat tagjait alkalmazták. A termékek igazából akkor váltak igazán elavultakká, amikor a Windows 11 megjelent és kiderült, hogy használatához 8. generációs vagy frissebb Intel Core sorozatú processzorra van szükség. Persze a Windows 11 a nem megfelelő hardverrel rendelkező konfigurációkra is telepíthető, ám egy ideje már vízjelet jelentet meg a Windows Asztalon, ami arról árulkodik, hogy nem teljesültek a hardverkövetelmények, később pedig a frissítésekből is kizárhatják ezeket a rendszereket, ahogy azt a Microsoft illetékesei többször is említették.

Galéria megnyitása

Az, hogy a Skylake processzorok 9. generációs Intel iGPU-inak támogatása véget ért, gyakorlatilag azt jelenti, innentől kezdve semmiféle frissítés nem érkezik hozzájuk, még biztonsági frissítés sem, ugyanis a termékcsalád elérte a pályafutásának végét. Helyüket most a Kaby Lake sorozat tagjai vették át, amelyek Gen9.5 alapú iGPU-t tartalmaznak, ezt viszont nehezebb lesz kivezetni, hiszen a 7. mellett a 8. a 9. és a 10. generációs Intel Core processzorok fedélzetén is ez az iGPU architektúra dolgozik. Ennek ellenére ezek a modellek is nyugdíjazásra kerülhetnek idővel, nincs ebben semmi meglepő.

A Skylake család esetében az utolsó friss iGPU driver a 31.0.101.2115-ös verziószámot viseli és még tavaly decemberben jelent meg. Ez a kiadás a Windows 10 mellett a Windows 11 mellé is telepíthető.

Azzal, hogy a 10. generációs és régebbi Intel Core sorozatú processzorok iGPU-inak nulladik napi támogatása véget ért, csökkenti a termékek értékét és relevanciáját. A velük felszerelt konfigurációk természetesen így is használhatóak, hiszen biztonsági frissítések még érkezhetnek hozzájuk, a Skylake sorozat iGPU-ira azonban ez már nem igaz. Azokban az esetekben, amikor az iGPU mellett dGPU is jelen van a rendszerben, az iGPU-t egyszerűen letilthatjuk, így az Intel iGPU driver használata is mellőzhető, ám sok rendszernél ez sajnos nem járható út, például a csak iGPU-t tartalmazó noteszgépeknél, egybegépeknél és kompakt asztali számítógépeknél.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére