Nintendo 3DS: 3D-t a marokkonzolok világába!

Alighogy megjelent a DSi XL, már jönnek is az információk: 3D-s változat van készülőben.

Nintendo 3DS: 3D-t a marokkonzolok világába!

DS, DS Lite, DSi, DSi XL, és most 3DS, a Nintendonál úgy gondolhatják, hogy meg kell dönteni a Gameboy változatok számával felállított rekordot, mert szinte minden évre jut nekünk egy új DS változat. Nem volt semmi nagy bejelentés, csak egy kis pdf jelent meg a Nintendo oldalán, amiből kiderül, hogy az új DS változat a jövő márciussal véget érő üzleti évben jelenne meg és olyan hardverrel és szoftverrel lenne ellátva, ami 3D-s effekteket tenne lehetővé szemüveg használata nélkül. Természetesen ahogy illik visszafelé kompatibilis, hogy ne kelljen kukázni az eddig jó pénzért megvett játékainkat.

A pdf felbukkanása után nem sokkal a japán Asahi és Nikkei újságokban már részletek is jelentek meg a hardverrel kapcsolatban, miszerint a Nintendo jó eséllyel a Sharp különleges parallax barrier LCD-it fogja használni, amik más-más képet képesek mutatni attól függően, hogy honnan nézzük őket, így válik lehetővé például, hogy a két szemünk mást lásson. A Nikkei ezenfelül még azt is megírta, hogy várhatóan 4 colos képernyőkre számíthatunk, és egy „3D irányító karra”. Ez utóbbi azért elég érdekes, lehet, hogy a PSP gombájához hasonló analóg kar lesz a gépen. Ezenfelül hosszabb üzemidőt, gyorsabb Wifi kapcsolatot, és rezgés támogatást ígérnek, már-már túl szép, hogy igaz legyen, nem csodálkoznánk rajta, ha nemsokára a PSP2 felől is hallanánk.

Bár a Nintendo dokumentációja üzleti évet emleget a Nikkei azt állítja, hogy még 2010 második felében kijön az újdonság, míg a The New York Times felvette a kapcsolatot a Nintendoval és visszaigazolták, hogy először az E3-on láthatjuk majd a 3D-s DS-t. Tavaly elég gyenge volt a japán cég előadása ahhoz mérve, hogy a Sony és a Microsoft mit villantott, de idén úgy látszik kitesznek majd magukért (a Sony is 3D-vel fog jönni egyébként, csak PS3 fronton). Ráadásul voltak már arról is pletykák, hogy mozgásérzékelő is kerül az új DS-be, de erről egyelőre nincs megerősítés sehonnan, pedig a Wii után logikus lépés lenne.

Az elemzők egyébként már rá is ugrottak a témára, és elkezdték boncolgatni, hogy ezzel a húzással a Nintendo visszaszerezheti azt a piaci részesedést, amit az iPhone vett el e DS és a PSP elől, az olcsó játékaival. Hiszen a legtöbb hiába vérzik ezer sebből, azért viszik őket, ha már megvan a telefon, úgyhogy valamit fel kell mutatni, ami a konkurenciának nincs (úgy látszik a gombok és a két képernyő kevés). Persze sokan már arra számítanak, hogy ha bejön a Nintendonak a húzás, akkor az Apple le fogja másolni azt a következő évi iPhone frissítésben, de ettől még irányítás szempontjából csak egy érintőképernyő marad, ami nem kedvez a komolyabb játékoknak. A hobbijátékosoknak viszont így is maradhat, ahogy a többi hasonló telefon is, elég ha csak a Popcap Plants vs. Zombies játékára gondolunk, ami elég addiktív és lassan már csak a konyhai mikrón nem fut.

Érdekesség egyébként, hogy Satoru Iwata a Nintendotól nagyon elzárkózott anno a 3D-től, úgy érezte, hogy a szemüveges megoldás nem elég jó, ám most dúl a 3D láz és úgy látszik a megoldás is megvan a problémáikra. A technológia egyelőre azonban nem túl olcsó, úgyhogy kíváncsian várjuk a további fejleményeket, például arról, hogy tényleg az nVidia Tegrájának második generációja lesz e az új DS-ben (erről régebben voltak pletykák).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward