Németország beintett a Facebooknak a WhatsApp ügyében

A WhatsApp új felhasználási feltételeivel szembemenő döntést hoztak a német szabályozók.

Németország beintett a Facebooknak a WhatsApp ügyében

Mint az ismeretes, a WhatsApp esetében május 15-étől lép életbe az új felhasználási szabályzat. Ennek értelmében bizonyos körülmények között a Facebook kezébe kerül majd a WhatsApp felhasználók néhány személyes adata. Ezellen a felhasználók korábban fellázadtak, de a jelek szerint nem csak az embereknek, hanem az adatvédelmi szabályozóknak sem tetszik az ügy.

Már csak néhány nap van addig, hogy a WhatsApp esetében életbe lépjen az új szabályozás. De meglehet, hogy ez még úgy sem lesz problémamentes, hogy igazából már hónapok óta lehetett tudni róla, mivel eredetileg február elején került volna erre sor, csak akkor a nagy felháborodás miatt elhalasztotta a dolgot a Facebook.

Galéria megnyitása

Most Németország vezető adatvédelmi szabályozója kijelentette, hogy a Facebook nem teheti rá a kezét a WhatsApp felhasználók adataira. Miután megvizsgálták behatóan az új felhasználási feltételeket, arra jutottak, hogy ez nem legális. A hamburgi adatvédelmi hatóság gyorsított eljárás kereteiben vizsgálta a felhasználási feltételeket, és egyértelmű döntésre jutott.

Johannes Casper, a szabályozó szervezet vezetője kijelentette, hogy a bevezetésre váró felhasználási feltételek egyáltalán nem konzisztensek, több helyen nagyon tág értelemben véve beszélnek lényeges dolgokról, sőt mi több, átláthatósági aggályok is felmerülnek ennek kapcsán. Ezek alapján a hatóság megtiltotta a Facebook számára, hogy hozzáférjen a WhatsApp különböző felhasználói adataihoz.

Galéria megnyitása
Johannes Casper

„Ez a végzés annak a sok millió felhasználónak a jogait és szabadságait kívánja biztosítani, akik Németország-szerte beleegyezésüket adják a felhasználási feltételekhez” – mondta Johannes Caspar, hamburgi adatvédelmi biztos. Hozzátette a szakember, hogy nem a Facebook ellen irányul a döntése, az a célja, hogy minden ilyen jellegű hatalmi visszaélést megakadályozzon, amennyiben az tisztességtelen módon próbál a felhasználókra nyomást gyakorolni.

Casper arra szólította fel az európai illetékeseket, hogy az egész Európai Unióra terjesszék ki az intézkedést, hogy az összes tagállam védett legyen ebben az ügyben. Az adatvédelmi szabályozó egyébként folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a Facebook különböző lépéseire, az elmúlt években már többször tett keresztbe a közösségi oldal terveinek. Amennyiben az EU megfontolja a dolgot, és valóban átfogó tiltásról dönt, az Magyarországra is hatással lesz.

A mostani tiltás három hónapos időszakra szól. Ez alatt a Facebook rendezheti azokat a pontokat az új felhasználási feltételekben, ami az adatvédelmi szabályozók szerint kifogásolható volt.

A Facebook korábban azt mondta, hogy továbbra is elkötelezett abban, hogy a felhasználók beszélgetései a WhatsApp keretében végponttól végpontig titkosítottak legyenek. És azt is hangsúlyozta, hogy jellemzően a Facebook Business csomagnak a hatékonyabbá tételét szolgálná a WhatsApp új felhasználásai feltételeiben szereplő változások adatkezelésre vonatkozó módosítása.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap