Nem kapnak ZEN 2 támogatást a 300-as sorozatú AMD alaplapok?

A dologra úgy derült fény, hogy egy MSI alaplap-tulajdonos megkérdezte, kap-e majd ZEN 2 támogatást nyújtó BIOS-t meglévő alaplapjához.

Nem kapnak ZEN 2 támogatást a 300-as sorozatú AMD alaplapok?

Az AMD a Socket AM4-es platform várható élettartamával kapcsolatban többször is elmondta, 2020-ig egészen biztosan forgalomban marad, vagyis aki beruház egy Socket AM4-es alaplapba, a BIOS frissítéseknek köszönhetően több processzor-generációval is használni tudja majd. Nyilván a lapkakészlet-specifikus újításokból kimaradnak a régebbi alaplapok, de ez az esetek többségében még bőven vállalható kompromisszum lehet. Úgy tűnt, Socket AM4 fronton éppen ezért minden esély megvan arra, hogy a ZEN 2 alapú processzorok is együttműködnek majd a 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokkal, ám egy Reddit felhasználó érdekes levélváltása alapján most már nagy rá az esély, hogy a 300-as sorozat tagjai kimaradnak a ZEN 2 által nyújtott előnyökből.

Galéria megnyitásaA szóban forgó Reddig felhasználó – aki master3553 becenév alatt írogat – nemrégiben megkérdezte az MSI terméktámogatási részlegét, kaphat-e majd felsőkategóriás X370 XPower Titanium alaplapjához friss BIOS-t annak érdekében, hogy a jól bevált deszkát a ZEN 2 alapú Matisse processzorokkal is gond nélkül használhassa. A német képviselet válasza alapján elég egyértelmű a helyzet, ugyanis a 300-as sorozatú alaplapok közül nemcsak az A320, illetve a B350, de még az X370 sem kap ZEN 2 támogatást nyújtó BIOS-okat – ez a kiváltság megmarad a B450-es és X470-es alaplapok tulajdonosainak. És természetesen érkeznek 500-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapok is a friss termékek mellé, élükön az X570-es platformvezérlő hubbal, amit a hírek szerint házon belül fejlesztett az AMD.

Galéria megnyitása A kérdésre adott hivatalos válasz, németül Hogy miért nem kapnak a 300-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok ZEN 2 támogatást? Ez egyelőre rejtély, ugyanis az AMD hivatalosan még nem foglalt állást az ügyben. Nincs kizárva, hogy a tápellátással kapcsolatos követelményekkel, illetve egyéb technikai követelményekkel magyarázzák majd a döntést. A kérdés csak az, hogy ez mondvacsinált indok lesz-e, mint az Intel esetében, amikor a 100-as és 200-as sorozatú alaplapok tulajdonosai alól kihúzták a talajt a Z370 érkezésével a tápellátásra hivatkozva, amiről később kiderült, hogy mégsem jelent problémát, vagy tényleges technikai különbségről lesz-e szó.

Érdekes adalék, hogy a TechPowerUp munkatársainak névtelenül nyilatkozott egy másik alaplapgyártó képviselője, aki azt állította, hogy a RYZEN 3000-es processzorok komolyabb elektronikai igényeket támasztanak az alaplapokkal szemben, amelyeket a 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt példányok nem tudnak teljesíteni.

Reméljük, rövidesen sikerül tiszta vizet önteni a pohárba. Egyelőre úgy tűnik, alaplapgyártói döntésről van szó – és azt sem lehet kizárni, hogy félreértésen alapul a tájékoztatás.

Frissítés: A vállalat hivatalos sajtóközlemény keretén belül tisztázta a helyzetet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap