Nem is csalás az e-biciklizés

Egy friss vizsgálat szerint az elektromos kerékpáron való közlekedés összességében majdnem akkora fizikai erőfeszítést kíván, mint a hagyományos bringázás.

Nem is csalás az e-biciklizés

Gyakori kritika a különböző elektromos sporteszközökkel, kerékpárokkal, rollerekkel kapcsolatban, hogy ezek használata effektíve „csalás”, hiszen míg a biciklizés és rollerezés hagyományos formájában hozzájárul az egészséges életmódhoz és a mindennapi testmozgáshoz, ha az eszközöket motor mozgatja, azzal mindezen jótékony hatások elvesznek.

A Brigham Young Egyetem kutatói azonban, akik nemrégiben az elsők között vizsgálták meg tudományos kutatás keretében az elektromos kerékpározás egészségügyi hatásait, úgy találták, hogy ennél jóval árnyaltabb a kép, és az e-bringázás egyáltalán nem nevezhető erőfeszítésmentesnek. A szakértők 33, döntően 18–65 év közötti férfi alanyt vizsgáltak, akik a kísérlet keretében hagyományos és elektromos mountain bike-okat hajtottak közel 10 kilométeres távon. (A kísérletbe bevont elektromos MTB-k a kapható e-bringák többségéhez hasonlóan pedelec rendszerűek voltak: az elektromos rásegítés ezekben csak akkor működik, ha tekeri az ember a járgányt, vagyis nincs gázkar rajtuk.)

A szívverés monitorozásából az derült ki, hogy az elektromos bringázás majdnem akkora energiabefektetést igényel, mint a hagyományos kerékpárok hajtása. A résztvevők többségének pulzusa elérte a magas intenzitású zónát, függetlenül attól, hogy elektromos vagy hagyományos járgányon tekertek. Az e-bringázók körében a pulzus átlagosan 93,6 százaléka volt a hagyományos kerékpárokat használók pulzusának. Ez pedig a szakértők szerint azt jelenti, hogy bár a terhelés kicsit valóban alacsonyabb, az elektromos biciklizés kitűnő kardio- vagy aerob edzésnek, még a tapasztalt kerékpározók számára is, akik rendszeresen sportolnak.

Galéria megnyitása

A kutatók a résztvevők elektromos kerékpározással kapcsolatos attitűdjét is vizsgálták, mind a gyakorlat elvégzése előtt, mind azt követően. Bár az alanyok alapvetően eleve pozitívak voltak az e-bringákkal kapcsolatban, hiszen az edzés előtt mindössze 18 százalék mondta azt, hogy ez gyakorlatilag lazsálás, a kísérlet végére nagyrészt ők is megváltoztatták véleményüket, és úgy ítélték meg, hogy az e-bringázásnak is lehet egészségügyi értelme.

Ez azért is érdekes, mert az elektromos biciklis résztvevők túlnyomó többsége a kísérlet után azt is elmondta, hogy nem érezték úgy, hogy komoly edzésen esetek volna át, hiába ment fel a pulzusuk jelentősen a tekerés alatt. Ami viszont azzal kecsegtet, hogy az e-bringázással esetleg olyanokat is rá lehet venni a jövőben az aktívabb életmódra, akik nem kifejezetten szeretnek edzeni.

Az elektromos biciklizés lehetséges pozitív hatásait egy korábbi, kisebb esetszámú, 2016-os vizsgálat is megerősítette. Ennek során egy hónapon keresztül vizsgálták, hogy milyen hatással van a résztvevők egészségére, ha e-bringával járnak munkába. Az alanyoknál mind az erőnlét, mind a vércukorszint szignifikánsan javult, ráadásul a legtöbb résztvevő az előírtnál is több időt töltött nyeregben, mert annyira élvezték az e-biciklizést.

A mostani kutatócsoport szerint az egyetlen problematikus pont az e-biciklikkel kapcsolatban a sebesség kérdése lehet. A kísérlet alatt az elektromos kerékpáros csoport átlagosan 6 km/h-val hajtott gyorsabban a hagyományos bringásoknál. Ez egyrészt tapasztalatlanabb biciklisek esetén növelheti a balesetek kockázatát, másrészt az e-biciklizés megítélésének sem tesz jót, ha például az e-kerékpárosok pofátlanul előzgetik az utakon a hagyományos eszközökön tekerőket. A sebességtényező potenciális hatásainak felmérése azonban további vizsgálatokat igényel, mondják a szakértők.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap