Nagyon jól áll a TSMC második generációs 7 nm-es gyártástechnológiája

És a 6 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos munkálatok is a tervek szerint haladnak, ami mindenképpen jó hír.

Nagyon jól áll a TSMC második generációs 7 nm-es gyártástechnológiája

A TSMC első generációs 7 nm-es gyártástechnológiája már egy éve tömegtermelésben dolgozik, népszerűsége pedig igen nagy, ennek köszönhetően az utóbbi időszakban alaposan megnőtt a rendelés leadása és teljesítése közötti időablak – a szokásos két hónap helyett már hat hónapra rúg. Éppen ezért a TSMC arra kérte a megrendelőket, hogy tervezzenek előre, azaz adják le a 2020-as évre vonatkozó megrendeléseiket időben.

Galéria megnyitásaAz elmúlt hónapok folyamán egyébként már a második generációs 7 nm-es gyártástechnológia is tömegtermelésbe állt, ami azért jó hír, mert ez már nem pusztán DUV, hanem EUV technológiát is használ a különböző rétegek mintázásához, így a bonyolultabb dizájnokat egyszerűbben és gyorsabban el lehet készíteni. A második generációs 7 nm-es csíkszélesség, azaz az N7+ esetében természetesen a tranzisztorsűrűség is nőtt, méghozzá 15-20% közötti mértékben, míg a fogyasztás 10%-kal csökkenhet azonos komplexitás és órajel alkalmazása esetén. Külön jó hír, hogy az N7+ alig két negyedéve üzemel termelésben, mégis ugyanolyan kihozatali arány elérésre képes, mint az egy évnél is régebbi N7. Az N7+ gyártástechnológia iránt természetesen több nagy és neves partner érdeklődik, így megrendelések is bőven akadnak – jó példa erre a Huawei által tervezett Kirin 990 5G SoC.

Ezzel együtt a 6 nm-es csíkszélesség, vagyis az N6 gyártástechnológia fejlesztése is remekül áll, azaz a következő év első negyedévében már megindulhat rajta a kísérleti termelés, míg az év vége felé a tömegtermelés is kezdetét veheti. Ennél a gyártástechnológiánál már 5 réteget készítenek EUV levilágítással, a termeléshez pedig fel lehet használni az N7 csíkszélességhez alkalmazott ökoszisztémát, ami csökkenti a fejlesztési költségeket. Az N6 esetében 18%-kal magasabb tranzisztorsűrűség elérésére van mód az N7-hez képest. Az N7+ ezzel szemben teljesen más tervezési szabályokat alkalmaz, cserébe viszont nagyobb előrelépést is hoz az N7-hez képest.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap