MSI: a Gigabyte félrevezeti a vásárlókat

A Gigabytetól még augusztus folyamán érkezett a hír, hogy a vállalat kínálatában található alaplapok közül több, mint 40 modell már készen áll a PCI Express 3.0-s szabvány használatára, pontosabban ezekkel az alaplapokkal igénybe vehető a natív PCI Express 3.0-s támogatás. A híreknek a vásárlók mindenképpen örültek, de a konkurencia már kevésbé: az MSI nyomozásba is kezdett, hogy kiderítse, vajon mi igaz a rendkívül jól hangzó marketing szövegből.

MSI: a Gigabyte félrevezeti a vásárlókat

A Gigabytetól még augusztus folyamán érkezett a hír, hogy a vállalat kínálatában található alaplapok közül több, mint 40 modell már készen áll a PCI Express 3.0-s szabvány használatára, pontosabban ezekkel az alaplapokkal igénybe vehető a natív PCI Express 3.0-s támogatás. A híreknek a vásárlók mindenképpen örültek, de a konkurencia már kevésbé: az MSI új hobbijának hódolva gyorsan el is kezdte keresni, hogy mi lehet a valóság.

Az MSI PR csapata és mérnökei egész pályás letámadást indítottak a Gigabyte ellen, ugyanis a vállalat szerint a Gigabyte félrevezeti a vásárlókat, amikor azt állítja, hogy alaplapjai jövőbiztosak és natív PCI Express 3.0-s támogatást kínálnak. Az MSI PR ellenkampányában azzal kezdi a magyarázatot, hogy a natív PCI Express 3.0-s támogatás megvalósítása nem csak annyiból áll, hogy a CPU és a slot között vezetékes kapcsolatot biztosítunk. A natív PCI Express 3.0-s támogatás eléréséhez a szabványban leírtaknak megfelelő kapcsolóáramkörökre és elektronikai alkatrészekre van szükség, amelyek bizony nincsenek jelen azoknak az alaplapoknak a többségén, amiket a Gigabyte korábbi PR kampányában jövőbiztosnak állított be.

Annak érdekében, hogy állításaikat alátámasszák, az MSI mérnökei egy Ivy Bridge tesztpéldány alkalmazásával vizsgálták meg, hogy mi is a helyzet a szóban forgó Gigabyte alaplapokkal (ezekszerint vettek párat).

A tesztek eredményei alapján arra jutottak az MSI-nél, hogy a G1.Sniper 2 kivételével egyetlen Gigabyte alaplap sem rendelkezik natív PCI Express 3.0-s támogatással azok közül a modellek közül, amelyek a korábban említett listán szerepelnek.

Ebből kiindulva az MSI szerint ezek az alaplapok nem érdemlik meg a „Ready for Native PCIe Gen. 3” plecsnit, az ugyanis a vásárlók szemszögéből nézve teljesen félrevezető, hiszen az állítás mögött nincs valódi műszaki tartalom, azaz natív PCIe 3.0-s támogatás. Más kérdés, hogy a lejárató hadjáratot a cég arra is felhasználja, hogy saját, alaplapjait népszerűsítse, de ez nem túl meglepő.

Valószínűleg a fentieket a Gigabyte illetékesei sem állják majd meg szó nélkül, úgyhogy az unalmasabb napokra megint kapunk majd egy bokszmeccset két nagy cég között.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward