Mobilchipek előállítására koncentrálva indult be a Samsung új gyára

A teljesen friss létesítményben 7 és 6 nanométeres alapokon indul be a rendszerchipek termelése.

Mobilchipek előállítására koncentrálva indult be a Samsung új gyára

A TSMC mellett a Samsung a világon a másik nagy chipgyártó, aki olyan technológiával rendelkezik, ami a legmodernebb, okostelefonokba tervezett rendszerchipek számára kell. És ezen a téren egy jelentős mérföldkőnek tekinti a Samsung a V1 létesítmény beindítását.

A Samsung régóta dolgozott azon, hogy ez a modern gyár megépülhessen, és rengeteg energiát (valamint pénzt) fektetett a benne foglalt berendezések fejlesztésébe. A gigantikus létesítményen belül a vállalat teljesen új, élvonalbeli félvezető gyártósora fog szolgálatot tejesíteni. Nem meglepő módon Dél-Korában hozta létre ezt az üzemet a vállalat, egészen pontosan Hwaseong biztosít helyet a számára, ahol a korábbi S4 sor is található.

A V1 névre hallgató gyártósor dedikáltan az EUV eljárást fogja használni, tehát legyen szó bármilyen lapka előállításáról, itt EUV litográfiát alkalmaz majd a Samsung. Minden berendezést úgy tervezett meg a vállalat, hogy azok megfeleljenek a legszigorúbb elvárásoknak az új eljárások esetén. A vállalat meglehetősen gyorsan üzembe állította a V1 létesítményt, hiszen 2018 februárjában kezdődött az építkezés, 2019 második felében pedig már a tesztostyák „nyomása” indult. Most pedig a kész termékek gyártásra vár az egység.

Galéria megnyitása

Jelen állás szerint még az idei első negyedévben leszállítja a Samsung az első olyan lapkákat, amik már a 7 nanométeres EUV gyártással jönnek létre. Azt is elárulta a vállalat, hogy a legmodernebb mobilos rendszerchipeknek a készítésére fókuszál, ugyanis ezeknek van jelenleg a legnagyobb szüksége arra, hogy mindig az elérhető legjobb technológiával születhessenek meg. Ezáltal a tervezők tovább tudják feszegetni a határokat.

A Samsung hosszú távra tervez a V1 sor esetében, most a 7 nanométer van a terítéken, de hamarosan már a 6 nanométeres gyártás is beindulhat majd, és egészen a 3 nanométeres csíkszélességig lehet majd fokozatosan finomítani a gyártást. A 3 nm-es node-ok valószínűleg még évekig nem fognak bevetésre kerülni, addig még a mérnököknek nagyon sok akadályt kell leküzdenie, de a Samsung szerint a V1 létesítmény keretében biztosított lesz a lehetőség.

2020 végére a beruházás mértéke a Samsung számítása szerint eléri majd a 6 milliárd dollárt. Mondanunk sem kell, ez még ezen a szinten is elképesztően sok pénz, de látni kell azt, hogy a V1 beindításával és felfuttatásával a Samsung az idei évben képes lesz a 7 nanométeres és az alatti gyártási kapacitását a triplájára emelni a 2019-es viszonyokhoz képest. Erre nagy szüksége van a dél-koreaiaknak, mert bizony a TSMC sok megrendelőt elvitt az utóbbi időben azzal, hogy szinte minden igényt képes volt kielégíteni.

A TSMC a 7 nm-re való átállást máshogy oldotta meg, mint a Samsung (kettő lépcsővel állt át az EUV használatára), és ez jelentette a kulcsot ahhoz, hogy ugrásszerűen emelkedett a partnerek száma a részben a Samsung kárára. Az ügyfelek egy jelentős része biztosan ki is tart a TSMC mellett hosszú távon, ha a Samsung nem képes valamilyen módon rálicitálni. És ebben lehet a V1 sor egy jelentős fegyver.

Galéria megnyitása

„A technológiai és a tervezési infrastruktúra terén kivívott vezető pozíció mellett a kiváló minőségű gyártás a legfontosabb eleme ennek az ágazatnak. A termelés felgyorsulásával a V1 üzem növeli a képességünket a piaci igényekre való reagálásra, és kibővíti lehetőségeinket ügyfeleink támogatásában.” – mondta Dr. ES Jung, a Samsung Electronics termelési üzletágának elnöke és vezetője.

A Samsung a szintén modern S3 (8 nm) és az új V1 sorokkal már elvileg képes lesz majd gond nélkül kielégíteni a növekvő partneri igényeket az újabb gyártástechnológiák esetében. A vállalat úgy látja, hogy az olyan új technológiai megoldások, mint az 5G, a mesterséges intelligencia és a járművek új igényei, mind-mind akkor tud igazán kibontakozni, ha friss EUV gyártást biztosítanak hozzá.

A cég nem volt rest azt is megjegyezni, hogy a Samsungnak a mostanival együtt már összesen hat különböző lehetőséget nyújtó gyártósora van globálisan, kettő az Egyesült Államokban, és négy Dél-Koreában. A legfejlettebbek a vállalat hazájában találhatóak, és azt is megtudhattuk, hogy a most beüzemelt sor 12 hüvelykes ostyák feldolgozására képes.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap