Microsoft E3-as konferencia összefoglaló

Visszafelé kompatibilissá válik az Xbox One, érkezik egy teljesen új profi kontroller, és meglepetés exkluzív játékoknak is jutott hely a Microsoftnál.

Microsoft E3-as konferencia összefoglaló

I. oldal

A Microsoft E3-as konferenciáját nem más nyitotta, mint Bonnie Ross, a 343 Industries vezetője. A redmondiak tehát nyilván a nagyágyúval, az idei év legnagyobb játékával akartak nyitni. Nem is kellett csalódnunk, az első cím a Halo 5: Guardians. Az előzetes leginkább a történetről szólt, feltűnik benne Nathan Fillion is, és persze tovább bonyolódik a helyzet: ki a barát, ki az ellenség? Ezt követően egy élő bemutatót mutattak, talán most láthattuk először mozgás közben a kampányt. Végre kiderült, hogyan működik az új négyfős online kooperatív (az osztott képernyőnek sajnos lőttek). A karakterek folyamatosan beszélgetnek egymással, a pálya hatalmas és rengeteg a mozgás és effekt rajta, nagyon hangulatos az egész. Demonstrálták az új csapatfunkciókat is működés közben: Locke utasítja Buckot, hogy lője le a repkedő ellenfelet, aki erre lerakétázza szerencsétlent, miközben egy másik csapattárs feltámasztja az elhullott barátunkat.

Ezután a színpadon Josh Holmes következett, a Halo 5 vezető fejlesztője, és tulajdonképpen elismételte azt, amit egyszer már megírtunk az egyjátékos kampánnyal. Bemutatkozott azonban az új multiplayer, ami 24 fős, minden korábbinál nagyobb pályákkal jön, és a neve Warzone. Sőt, még mesterséges intelligencia által irányított arcok is lesznek benne, mint a Titanfallban.

Teljesen új játék következik. A legendás Keiji Inafune és a Metroid Prime készítőitől jön az új Xbox-exkluzív. A főszereplő lány és a robotkutyája mindenféle más robotokkal harcol, és láthatóan a robot esszenciáját át tudja ültetni más robotikus vázakba is. A játék neve Recore, és jövő tavasszal jelenik meg, egy teljesen új stúdiótól, az Armcore-tól. Szóval ezek szerint Inafune mester ezen tevékenykedett mostanában.

Ezután végre megérkezett Phil Spencer, az Xbox-főnöke a színpadra. Elmondta (ismét), hogy ez lesz az Xbox legnagyobb éve, és hogy a Microsoft még sosem költött ennyit játékfejlesztésre, és a játékokkal kapcsolatos innovációkra. Bejelentette az utóbbi idők talán egyik legnagyobb hírét: az Xbox One visszafelé kompatibilis lesz az Xbox 360-játékokkal. Kezdetben még nem minden cím működik majd, de a felhozatal egyre bővülni fog. Ráadásul nem csak a digitális címekkel működik a dolog, hanem a rendes lemezekkel is: ilyenkor be kell tenni a meghajtóba, és digitálisan letölteni a cuccot. A multiplayer is működik az Xbox 360-felhasználókkal, viszont közben ki lehet használni minden szolgáltatást, amit az Xbox One kínál: screenshotok, felvétel, streamelés, stb. A Microsoft megerősíti, hogy semmiféle extrát nem kell fizetnünk azon játékok után, amiket már egyszer megvettünk.

Jön egy új wireless kontroller, Xbox Elite néven. Több nyomógomb van rajta, egy teljesen új D-pad, mindenféle beállítási és finomhangolási lehetőség, cserélhető gombok, érzékenyebb ravaszok. Összességében tulajdonképpen a legprofibb kontrollernek tűnik, ami valaha készült, kíváncsiak vagyunk milyen lesz élőben.

Todd Howard, a Bethesda Game Studios fejese lépett következőként a színpadra, nyilván a Fallout 4-gyel kapcsolatban. Ha még nem kaptunk volna elég játékmenet-videót tegnap, akkor most kapunk egy újat. Welcome home! Howard szerint az Elder Scrolls és a Fallout nem lehetne ma itt, ha annak idején nincs az Xbox és az Xbox 360, valamint a Microsoft támogatása. Az igazi bomba azonban csak ezután robbant: jön a modok támogatása Xbox One-ra, minden a játékhoz készített PC-s mod ingyenesen használható lesz Xbox One-on (nem mondták, hogy exkluzívan, úgyhogy a PS tulajok is reménykedhetnek). Az egyik felirat tanúsága szerint pedig az új epizódhoz jár majd bónuszként az előző is.

Peter Moore, az EA üzleti vezetője nyilván egykori Xbox-vezérként nem kihagyható egy Microsoft konferenciáról, úgyhogy most is feltűnt. Először az EA Access sikeréről beszélt. A Madden NFL 15 és az új Need for Speed is hamarabb hozzáférhetővé válik az EA Access-előfizetők számára. Az ingyenesen hozzáférhető címek közé csatlakozik a Titanfall, bár ez már kiszivárgott délelőtt. Végül egy kis ajándék: EA Access-előfizetés nélkül a sima Xbox Live Gold-előfizetők az E3 hetén ingyenesen játszhatnak minden Vault-játékkal. Aztán következik az új bejelentés: jön a Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2, aminek örülünk, hiszen az első is jópofa volt. A megjelenés jövő tavasszal várható, itt a bemutatkozó előzetes:

Következett egy kisfilm a Fordról, úgyhogy nyilvánvaló volt, hogy a Forza Motorsport 6 érkezik, hiszen az új Ford GT a címlap autója. Az egykor legendás Ford GT, ami annak idején megverte a Ferrarit a Le Mans-i futamokon, ötvenedik évfordulójára ismét visszatér, és az új Forzában lesz majd először játszható. A színpadra érkezik III. Henry Ford (a Fordtól, meglepő módon), és Dan Greenawalt a Turn 10-től. Az új előzetesben láthattuk a korábban már kiszivárgott információk megerősítését: éjszaka, eső, 1080p, 60fps, 450 autó, melyek mindegyike egyenként kinyitogatható és körbeszaglászható a Forzavistában. A megjelenési dátum is megfelel a kiszivárgott infóknak: szeptember 15.

Ismét egy világpremier következik a Bandai Namcótól és a From Software-től: Dark Souls III. A renderelt előzetes egészen döbbenetesen elképesztő hangulatot áraszt magából, és persze pont olyan sötét, magányos és depressziós, ahogy azt vártuk.

De még fellélegezni sincs idő, máris következik egy új előzetes a Ubisofttól. A Tom Clancy's The Division történetének hátterébe kaptunk egy kis betekintést. A trailer inkább a hangulati elemekre és a hatásos vágásokra koncentrál, nem a játékmenetre.

Laurent Detoc, a Ubisoft amerikai vezetője következett a színpadon. Elmondta, hogy a Tom Clancy-játékoknak nagy történelme van Xboxon, hiszen az eredeti Xbox Live indulásakor is ott volt az aktuális Ghost Recon. Ennek örömére decemberben az Xbox One felhasználók egy exkluzív bétát kapnak majd. Ezután rátért az új Rainbow Six: Siege-re. A visszafelé kompatibilitásnak köszönhetően játszható lesz a Rainbow Six: Vegas és a Vegas 2, sőt, a Siege-dzsel együtt megkapjuk mindkettőt ingyen, szóval ha kimaradt volna, ez egy remek alkalom a pótlásra.

II. oldal

Windows 10-re és Xbox One-ra érkezik a Motiga stúdiótól a Gigantic, de annak idején már erről is írtunk, és túl sok új információt nem kaptunk róla. Az anyag ingyenesen játszható, a multiplayerre fókuszál, és augusztustól indul a bétateszt.

Ezután jött a kötelező montázs a hamarosan érkező indie-játékokból, ami után menetrendszerűen fellépett a színpadra Chris Carla, az id@Xbox vezetője. Kiemelte a Gone Home fejlesztői által készített Tacomát, valamint néhány más indie játékot.

Ennél talán érdekesebb az Xbox Game Preview szolgáltatás bevezetése. Ez tulajdonképpen az early access helyi megfelelője, és csak idő kérdése volt, hogy konzolra is megérkezzen. A különbség azonban, hogy minden játék ingyenesen kipróbálható lesz egy rövid ideig, és ezután dönthetjük majd el, hogy megvegyük-e a még közel sem kész anyagot. Az első játékok között ott lesz a DayZ is, valamint a The Long Dark és az Elite: Dangerous. Rögtön érkezett is Dean Hall a színpadra, aki elmondta, hogy a DayZ csak Windowsra és Xbox One-ra lesz elérhető. Ezen kívül az úriember egy külsős csapattal együttműködve egy új játék fejlesztésébe vágott. Ez az ION, ami elérhető lesz az Xbox Game Preview program keretein belül. Bár az előzetes alapján csak annyi derült ki, hogy az űrben játszódik...

Nem nagy meglepetés, hogy a Crystal Dynamycs stúdióvezetője is megérkezett, ami azt jelenti, hogy következett a Rise of the Tomb Raider - ráadásul végre igazi, elő játékmenet-bemutató keretein belül. Lara arca megint teljesen máshogy néz ki, mint korábban, de a játék roppant látványos, és láthatóan hasonlóan vegyíti a játékmenetet és a filmszerű elemeket, mint az első rész - vagy mint az Uncharted. Láthatunk egy jó adag falmászást a jeges vidéken, mikor végre a kalandorok rálelnek a célpontra, a misztikus városra. Odáig azonban veszélyekkel és akciódús jelenetekkel teli út vezet (csőben mászunk és ugrálunk).

Rare montázs következett, amiben a Perfect Dark, a Banjo-Kazooie, a Battletoads és a Conker plakátjait mutogatták bőszen. Az ez után lévő leleplezés már nem akkora meglepetés, hiszen ez is kiszivárgott még a nap folyamán: a Rare Replay kollekció keretein belül 30 régi Rare játékot kapunk meg mindössze 30 dollárért, ráadásul a megjelenés már augusztusban esedékes.

A szám viszont nem véletlen, az évek óta tetszhalottként működő Rare ugyanis most 30 éves. Ennek örömére végre bejelentettek egy új exkluzív játékot, ami nem is Banjo, nem is Conker, és nem is Battletoads. Egy megosztott világú fantasyról van szó, és a stúdióvezető szerint ez a legnagyobb anyag, amibe a Rare valaha a fejszéjét vágta. Egészen remekül néz ki a stúdióra jellemző, egyedi művészeti stílusú anyag, ami a fantasy világ ellenére egyelőre inkább egy karibi szigetre hasonlít, kalózokkal, hajókkal és csontvázakkal. A játék címe Sea of Thieves, és tulajdonképpen sokat egyelőre nem tudtunk meg róla.

Windows 10-re és Xbox One-ra érkezik a Fable Legends, de ezt persze anélkül is tudtuk, hogy egy újabb előzetest levetítettek volna nekünk. Mindenesetre a friss trailer nem a játékmenetre, hanem inkább a hangulatra és a történetre koncentrál. Nem kellett sokat várni, és máris Kudo Tsunodát láthattuk vigyorogni a kamerák és a lámpák kereszttüzében, ő ugyanis a Microsoft stúdióinak új kreatív fejese, és persze az eredeti Kinect "legendás" alkotója, aki megerősítette, hogy a Windows 10-es és az Xbox One-os verzió között teljes lesz az átjárás - legalábbis ami a Fable-t illeti.

Bejelentette továbbá, hogy szorosan együttműködnek a Valve-vel a VR kapcsán, azt pedig már pénteken megtudtuk, hogy az Oculus Rifttel is összefonódtak. A VR mellett azonban a kevert valósággal dolgozó HoloLens is fontos a cég számára (nyilván), úgyhogy kaptunk is belőle egy demonstrációt a Minecraft segítségével. Ahogy az eredeti bemutatón, most is különleges kamerával tudták megmutatni, hogy mit lát a szemüveget viselő ember. A menő dolog itt tulajdonképpen az, hogy nincs szükség tévére, az emberünk elkezd a falon játszani, aztán átrakja az egészet egy asztalra. A játék pedig tudja, hogy az ott egy asztal, és arra építi rá a világot. Meg kell hagyni, a bemutató elég impozáns.

És végül megérkezett a lényeg: Rod Fergusson és a Gears of War. Ahogy arról már írtunk, jön a Gears of War: Ultimate Edition, még augusztusban, ráadásul a nyílt béta már mától elkezdődik! Ez az első Gears teljes felújítása, a PC-s tartalmakkal kibővítve, és 60fps-sel, egy rakás többjátékos pályával és modellel. Ennél némileg fontosabb, hogy megkaptuk az első élő játékmenet-bemutatót a teljesen új Gears of Warból, aminek a neve (nem túl meglepő módon) Gears 4. Bár a "War" szócskát lehagyták a logóból, azért Spencer már nem felejti ki belőle a demonstráció után! Egy férfi és egy hölgy karakter derít fel egy elhagyatott kis települést. Ezek alapján úgy tűnik, hogy némileg visszatér az első Gears sötétebb, horrorisztikusabb hangulata, és örömmel konstatáltam, hogy a Lancer is változatlanul megvan a láncfűrésszel együtt. Ha nem tudnánk, hogy Gearsről van szó, ezek alapján simán elmenne egy új Silent Hill-játéknak is egyébként, egészen a végéig, amikor megjelennek az eddig sosem látott és rendkívül rusnya szörnyek, és beindul az igazi, nagyipari lövöldözés és fűrészelés.

És ezzel vége is. Phil Spencer elköszönt, és meg kell hagyni, hogy ezúttal a Microsoft kitett magáért. Új kontroller, visszafelé kompatibilitás, exkluzív címek, HoloLens. Persze tavaly is úgy éreztük, hogy jól sikerült a Microsoft konferenciája, de a Sony így is rá tudott kontrázni, úgyhogy ha tudtok, akkor mindenképpen maradjatok fenn velünk az E3 legizgalmasabb éjszakáján!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward