Shop menü

MEGVETTE A QUANTIC DREAMET A KÍNAI NETEASE

A kínai óriás eddig leginkább a Blizzarddal működött együtt, de terjeszkedik Nyugaton.
Vaffler Dániel
Vaffler Dániel
Megvette a Quantic Dreamet a kínai NetEase

Míg a Tencent talán jobban ismert, mint az a kínai nagyvállalat, amelyik aktívan terjeszkedik Nyugaton, addig a NetEase talán arról lehet ismert felénk, hogy többek között nekik köszönhetően jutottak el Kínába a Blizzard olyan játékai, mint a World of Warcraft, és velük közösen készült a Diablo Immortal is.

Ezzel együtt láthatóan a NetEase is aktívan terjeszkedne Kínán kívül: pár hónappal ezelőtt alapítottak egy amerikai stúdiót Jackpole Games néven, most pedig bejelentették, hogy megvásárolták a francia Quantic Dream stúdiót. Így a Heavy Rain, a Beyond: Two Souls és a Detroit: Become Human fejlesztője lesz az első európai stúdió a NetEase birtokában.

Fontos megemlíteni, hogy a NetEase már 2019-ben kisebbségi tulajdont szerzett a Quantic Dreamben, és úgy látszik, azóta is jó az együttműködés.

A Quantic Dream alapítója és vezetője, David Cage elmondta, hogy az utóbbi időben számos lehetőséget felmértek, többek között azt is, hogy tőzdsére viszik a vállalkozást, végül azonban azért döntötték a NetEase ajánlatának elfogadása mellett, mert ez függetlenséget garantál nekik.

Ezt látszik megerősíteni a NetEase közleménye is, mely szerint a Quantic Dream "továbbra is függetlenül működik majd, és szabadon koncentrálhat videojátékok készítésére és kiadására bármilyen platformon, valamint támogathatja a külsős partnerek játékainak kiadását, és kihasználhatja a NetEase jelentős fejlesztői kapacitásait".

Cage szerint egyértelmű, hogy a játékipar egyfajta konszolidáción megy keresztül, amiből nem feltétlenül érdemes kimaradni: "Az iparágunk jelentős átalakuláson megy keresztül a felvásárlási hullámokon keresztül. Ennek megfelelően a fejlesztők központi szerepét mindenki egyre jobban értékeli".

Gyakorlatilag tehát arról van szó, hogy most sok pénz röpköd a játékiparban, és nem tudtak nemet mondani egy jó ajánlatra.

A Quantic Dream az utóbbi időben kénytelen volt megküzdeni számos váddal a céges kultúrát illetően. Több egykori női alkalmazott is azzal vádolta a stúdiót, hogy nem megfelelően kezelik a női alkalmazottakat, szexista hozzáállás uralkodik, és a vezetők visszaélnek a helyzetükkel. Cage ezeket kategorikusan tagadja, és több francia lapot be is perelt jó hírnév megsértéséért.

Cage elismerte, hogy ők sem tökéletesek, és mindig van hova fejlődni, azonban a stúdió egyáltalán nem olyan, mint azt a sajtóban lefestették. Amikor pedig előfordultak specifikus esetek, azokat mindig azonnal igyekeztek lerendezni.

Elmondása szerint a stúdió mindig is elfogadó és inkluzív volt: "Ezeket az értékeket pedig most is fenntartjuk. A menedzsereink fele nő, és már az első naptól kezdve voltak LMBTQ-alkalmazottaink a stúdió minden szintjén. Ráadásul nálunk tipikusan sokat marad egy munkavállaló, míg az iparágban általánosan a nagy lemorzsolódás jellemző" - mondta Cage.

A stúdió jelenleg a Star Wars: Eclipse című játékon dolgozik.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére