Megveheti a Minecraft készítőjét a Microsoft

Állítólag még a héten bejelenti a Microsoft, hogy 2 milliárd dollárért felvásárolja a Mojangot.

Megveheti a Minecraft készítőjét a Microsoft

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Microsoft már egy ideje tárgyal a Minecraftot készítő Mojanggal annak felvásárlásáról. A lap szerint a megegyezés még a héten megtörténik, és a két fél be is jelenti az akvizíciót. A Mojang egyik vezetője, a játékot eredetileg készítő Markus "Notch" Persson eddig jellemzően az indie-hipszter pozícióból kommentálta a játékipart, és feltűnően lázadt a nagy és "gonosz" vállalatok ellen: miután a Facebook felvásárolta az Oculus Riftet, az úriember kijelentette, hogy nem készíti el a Minecraft VR-verzióját.

Érdekes tehát, hogy most 2 milliárd dollárért eladná független vállalatát a Microsoftnak, főleg úgy, hogy több interjúban is hangoztatta korábban, a Mojang rendkívül nyereséges, és nincs szüksége semmilyen külső befektetőre. Persze Notch-on kívül még két tulajdonosa van a Mojangnak, így nem kizárt, hogy "leszavazzák" őt ezzel kapcsolatban.

Persze az is lehet, hogy ez nincs így: belsős források állítják, hogy maga Notch kereste meg a Microsoftot. A Minecraft ugyanis a konzolok közül elsőként Xbox 360-on jelent meg, és állítólag onnantól kezdve remek kapcsolatot ápolt a két fél. Azt is mondogatják, hogy a felvásárlást követően maga Notch egyébként nem maradna a stúdiónál.

Persze felmerül a kérdés a másik oldalról is: mit nyer a Microsoft azzal, ha megveszi a Mojangot? A Minecraft elérhető gyakorlatilag minden platformon, így azt exkluzívvá már nem lehet tenni. Lehet, hogy a stúdió következő nagy dobását szeretné így bebiztosítani a redmondi cég?

Markus Persson

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward