Megtalálták, mi okozta a Windows 10 October 2018 Update hibáját

A javított kiadás a belsős teszteken már átment, így most a Windows Insider Program résztvevői tesztelik.

Megtalálták, mi okozta a Windows 10 October 2018 Update hibáját

A Microsoft háza táján elég nagy felfordulást okozott a Windows 10 October 2018 Update, ugyanis a frissítés telepítése után néhány felhasználó elvesztette különböző fájljait, amelyek a felhasználói könyvtáron belül foglaltak helyet. A vállalat a hiba kivizsgálásáig visszavonta a frissítőcsomagot, az érintetteknek pedig technikai segítségnyújtást ajánlott fel – mindenki másnak azt ajánlották, ne telepítsék a Windows 10 October 2018 Update-et.

Tegnap már összegeztük, mi mindent lehet tenni adatvesztés esetén, most pedig egy jó hírről is beszámolhatunk: úgy tűnik, a vállalat szakemberei megtalálták, mi okozta az adatvesztéseket, és a javítást is elkészítették (egyébként ezt a kört megspórolhatták volna, ha felfigyelnek a Windows Insider Programon belül jelzett hibára, ugyanis az adatvesztést okozó problémára már három hónapja is felhívták a vállalat figyelmét, csak nem elég sokan).

Galéria megnyitása

A belső tesztek alapján úgy tűnik, végre megoldás született a problémára, amit eredetileg a KFR (Known Folder Redirection) funkció okozott. Ez a funkció akkor hasznos, ha a C:\felhasználók\felhasználó_neve mappán belül tárolt alapértelmezett könyvtárakat át akarjuk mozgatni egy másik meghajtóra, ekkor ugyanis az alapértelmezett könyvtárak felé érkező kéréseket automatikusan az új helyre továbbítja a rendszer. A funkcióval kapcsolatban a Windows 10 April 2018 Update kiadása után befutott néhány felhasználói visszajelzés, amelyek azt kifogásolták, hogy az átirányított könyvtárak mellett felesleges duplikált könyvtárak ismaradtak az adott eszközön, ezekre azonban nincsszükség. A Windows 10 October 2018 Update érkezésével munkába állt egy új kód, amelynek az a feladata, hogy a felesleges duplikált könyvtárakat törölje. Ezzel együtt egy másik változást is eszközöltek, ami a frissítés konstrukciós folyamatát érintette, így az eredeti „régi” könyvtárak és tartalmuk törlésre került, csak az új „aktív” könyvtárakat hagyta meg a rendszer. A probléma alapjában véve az volt, hogy a szoftver nem ellenőrizte, üresek-e a régi felhasználói könyvtárak, így azok tartalmát nem is másolta át az átirányított könyvtárakba, hanem egyszerűen törölte őket.

A hibák között egy csoportházirenddel alapú beállítás téves kezelése is szerepel, ami előírja, hogy bizonyos felhasználói profilokat bizonyos idő után törölni kell. Ezt a beállítást a frissítés után rosszul kezelte a rendszer, így idő előtt törlésre kerültek az érintett felhasználói profilok, ami ugyancsak adatvesztést eredményezett. A javítás ezzel együtt több biztonsági frissítést is tartalmaz.

Az új Windows 10 kiadás a 1803-as verziószámot és a 17763.17-es build számot viseli, első körben azonban csak a Windows Insider Program résztvevői számára érhető el. Aki korábban már telepítette a hibás Windows 10 October 2018 Update-et, itt talál hozzá tapaszt, ami javítja a hibákat. Ez a javítás elvileg automatikusan eljut majd mindenkihez, aki már telepítette az October 2018 Update-et. Amennyiben a közösség is rendben találja a javított frissítőcsomagot, hamarosan szélesebb körben is elérhetővé tehetik a telepítőt és a Windows Update-en keresztül történő terjesztés is újra elindulhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap