Megsülhetnek az AMD videokártyák az új driver miatt

A Crimson megjelenése óta egyre többen panaszkodnak a fordulatszám-szabályzó hibás működésére, sőt, egyesek azt állítják, emiatt ment tönkre videokártyájuk.

Megsülhetnek az AMD videokártyák az új driver miatt

Az AMD közel egy hete mutatta be a Radeon Software Crimson Edition névre keresztelt drivercsomagot, ami a vállalat szerint nem egyszerű driver, hanem inkább mini grafikus operációs rendszer, annyira sokoldalú. Az friss csomag átdolgozott felhasználói kezelőfelülettel és rengeteg újítással érkezett, így abszolút méltónak tűnt arra, hogy leváltsa a Catalyst sorozatot.

Az új drivert sokan letöltötték és sokan elégedettek voltak vele, hisz valóban hasznos újításokat kínál, valamint felhasználói kezelőfelülete is kellően modern. A driver megjelenését követő napokban viszont egyre többen kezdtek panaszkodni azzal kapcsolatban, hogy videokártyájuk túlmelegszik, ugyanis a driver néhány kártyánál alapértelmezetten 20% körüli fordulatszámra állítja a ventilátorokat, így nem jut elegendő friss levegő a lamellákra. Azok sincsenek biztonságban, akik harmadik fél által gyártott segédprogramot használnak, például MSI Afterburner appot, mert ezekben az alkalmazásokban a Crimson telepítését követően többnyire újra engedélyezni kell az egyedi ventilátor profilokat, hisz a friss driver letilthatja azokat. Olyanok is akadtak, akik folyamatosan 100%-os fordulatszámmal üzemelő ventilátorokról panaszkodtak – a beszámolókat alapján ők még jól jártak.

Forrás: www.brokenjoysticks.net
Forrás: www.brokenjoysticks.net

Az alapértelmezett fordulatszám természetesen felülbírálható, ám a felhasználók szerint nem jegyzi meg a beállításokat a rendszer: egy újraindítást követően ismét visszaáll a 20% körüli alapértelmezés, automata üzemmód esetében pedig 20% körül marad a fordulatszám. Ez azért probléma, mert ez a fordulatszám a GPU-terhelés növekedésével sem változik, így a GPU túlmelegszik, csak úgy, ahogy a VRM áramkör komponensei is, ez pedig nem egészséges. Legjobb esetben csak stabilitásbeli problémákra lehet számítani és teljesítménycsökkenés jelei mutatkoznak, de idővel az alkatrészek élettartama is csökkenni kezd, rossz esetben pedig tönkremegy a videokártya.

Egyes információk szerint a hibajelenség csak azoknál tapasztalható, akik korábban már engedélyezték az Overdrive funkciót, ami tuningra ad lehetőséget. Megoldást jelenthet az Overdrive paraméterek alapérelmezett szintre történő visszaállítása, majd a Crimson driver és a harmadik fél által gyártott tuningszoftverek eltávolítása, viszont ezután már csak a Crimson drivert szabad újratelepíteni, az Overdrive funkció engedélyezése nélkül.

Az AMD már reagált a problémára: a cég ígérete szerint hamarosan érkezik egy gyorsjavítás, ami orvosolja a fordulatszám-szabályzó modul hibáját. Hasonló eset 5 évvel ezelőtt az Nvidia háza táján is előfordult, amikor a GeForce 196.75-ös driver miatt videokártyák mentek tönkre, illetve komplett konfigurációk is sérültek. Reméljük, a jövőben ilyesmi nem fordul elő többé, egyik térfélen sem.

Tipp:

Ha már használjuk az új drivert, és engedélyeztük az Overdrive funkciót, akkor mindenképpen érdemes ellenőrizni, nem melegszik-e túl az adott Radeon videokártya GPU-ja – ehhez sok egyéb mellett a GPU-Z szoftvert is használhatjuk. Túlmelegedés esetén érdemes ellenőrizni a fordulatszám-szabályzó modult a Crimson driveren belül. Valamint a fentebb javasolt alternatív javítást is érdemes kipróbálni. Aki biztosra akar menni, a gyorsjavítás érkezéséig tegye vissza a korábbi WHQL drivert, a Catalyst 15.7.1-es kiadást. (Nálunk egyébként egyik tesztkártyánál sem jelentkezett a hiba a 380X tesztben, abban már az új driverrel teszteltünk.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward