Megmutatta következő generációs USB vezérlőjét az ASMedia

Az USB 3.2 Gen2x2 támogatással rendelkező eszközök USB-C kapcsolatot használnak és 20 Gbps-os sávszélességgel gazdálkodnak.

Megmutatta következő generációs USB vezérlőjét az ASMedia

Az USB szabvány folyamatosan fejlődik, így jelenleg a legmodernebb Type-A és Type-C portok 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. Ezeket korábban USB 3.1 Gen2 névvel illették, ám az USB 3.2-es szabvány érkezésével egy picit változik a helyzet, ugyanis a klasszikus USB 3.0-s portok az USB 3.2 Gen1, a 10 Gbps-os portok az USB 3.2 Gen2, a 20 Gbps-os portok pedig, amelyek ténylegesen a 3.2-es szabványt erősítik, az USB 3.2 Gen2x2 nevet kapják majd.

Galéria megnyitása Fotó: AnandTech Utóbbi elnevezést azért választhatták, mert az USB 3.2 lényegében nem hoz igazi újítást, csak annyit csinál, hogy a vezérlő összevon két darab USB 3.2 Gen2 sávot, amelyek így 2 x 10 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel rendelkeznek majd. A visszamenőleges kompatibilitás természetesen megmarad, ahogy azt már megszokhattuk.

Az ASMedia az elsők között adja ki saját USB 3.2 Gen2x2 támogatással ellátott vezérlőjét, amely az ASM3242 típusjelzést viseli. Ez a lapka négy darab PCI Express 3.0-s sávon keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, amelyért cserébe két darab nagysebességű USB Type-C Tx/Rx csatornát biztosít, így elérhetővé válik a 2 x 10Gbps-os, azaz a 20 Gbps-os teljes adatátviteli sávszélesség. Az USB 3.1-es szabványban rögzített kódolás és fizikai réteg megmarad, ám az USB-C kábeleknél alternatív módokra használt vezetékpárokat bevetve megduplázzák az adatátviteli sávszélességet – tehát a teljes adatátviteli sávszélességet csak USB-C kábelekkel lehet elérni, USB Type-A típusú megoldásokkal nem.

Az ASM3242-es vezérlő várhatóan augusztusban válik elérhetővé az érdeklődő OEM partnerek számára, így a vele felszerelt eszközök akár már ősszel a boltok polcaira kerülhetnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az USB 3.2 Gen2x2 szabvány véglegesítését követően nagyjából 2 évet vett igénybe, hogy az új vezérlők elkezdhessék pályafutásukat a piacon.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

A vállalat egy ASM3264-es vezérlőchipet is készít, ami hidat képez az USB 3.2 Gen2x2, illetve a PCI Express 3.0 x4-es csatoló között. Ennek köszönhetően új külső SSD-k készülhetnek, amelyeknél már nem csak PCI Express 3.0 x2, hanem PCI Express 3.0 x4 csatoló is elérhető, ami a sebességek nagymértékű emelkedését hozza – majdnem azt a szintet érhetik el a külső SSD-k, mint ha egy alaplapi M.2-2280-as slotban foglalnának helyet.

Galéria megnyitása
Fotó: AnandTech

Közben persze már az USB 4.0-s szabvány is készül, amely jelenleg a 0.96-os verziónál tart, de a nyár végéig jó eséllyel el is készülhet. Ha a szabvány kész, a vezérlők gyártóinak legalább 18 hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy az első USB 4.0-s vezérlőchipekkel előrukkolhassanak, utána pedig még néhány hónapra lesz szükség ahhoz, hogy az OEM-ek is elkészítsék első USB 4.0-s platformjaikat, illetve eszközeiket. A következő két év tehát az USB 3.2 Gen2x2 térhódításával telik majd

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap