Nagy kavarodást okozhat az USB 3.2-es szabvány érkezése

Az USB Implementers Forum szakemberei egy új nevezéktannal rukkoltak elő, ami talán még kaotikusabb helyzetet teremt majd, mint a mostani.

Nagy kavarodást okozhat az USB 3.2-es szabvány érkezése

Az USB Implementers Forum egy érdekes változást jelentett be, amely az USB 3.2-es szabvány érkezésével lép életbe. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az új szabvány bekebelezi az USB 3.0-s és az USB 3.1-es szabványokat, ami a nevezéktan változását okozza, és sajnos nem átláthatóbb helyzetet teremt, hanem éppen ellenkezőleg: még nagyobb fejetlenséget generál, ha a gyártók aktuális gyakorlata folytatódik.

Mint ismeretes, az USB 3.0-s és az USB 3.1-es szabvány köré épülő portok jelölése körül már most is elég nagy a fejetlenség, hiszen egyes gyártók félrevezető módon USB 3.1 jelöléssel illetik az USB 3.0-s portokat, ugyanis nem teszik hozzá, hogy USB 3.1 Gen1 vagy USB 3.1 Gen2 típusú megoldásról van-e szó. Előbbi gyakorlatilag az 5 Gbps-os USB 3.0-s, utóbbi pedig a ténylegesen USB 3.1-es, azaz 10 Gbps-os portokat jelöl. A helyzet a nem is oly távoli jövőben talán még egy fokkal kaotikusabbá válik, ugyanis ahelyett, hogy a három szabványt egyértelmű jelölésekkel elkülönítenék egymástól, inkább egybeolvasztják őket: mindegyik megkapja az USB 3.2-es nevet, ami után a generáció száma jelöli majd a tényleges szabványt (ez az, amit előszeretettel hagynak le az adatlapokon a gyártók ha a legkisebb szabványról van szó).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az 5 Gbps-os USB 3.0-s portok az USB 3.2 Gen1 nevet kapják, a marketingnevük pedig továbbra is SuperSpeed USB lesz. A 10 Gbps-os USB 3.1 Gen2 portokat ezek után USB 3.2 Gen2 névvel illetik a technikai leírásokban, míg a marketingben az SuperSpeed USB 10 Gbps nevet vihetik tovább. Az újításként érkező, két darab 10 Gbps-os sáv összevonásával dolgozó USB 3.2-es portokat az USB 3.2 Gen2x2 név rejti majd, marketing terén ezek az SuperSpeed USB 20 Gbps-os elnevezést használhatják.

Galéria megnyitása

Az újítás részben jó lehet, ám jelenlegi formájában sajnos visszaélésre is alkalmat nyújt, már amennyiben a gyártók a jelenlegi gyakorlatot továbbra is folytatni fogják: ha csak az USB 3.2 jelölést biggyesztik az adott port mellé, akkor nehéz lesz kitalálni, hogy a három szabvány közül éppen melyikkel van dolgunk. Az USB 3.2-es szabvány esetében a sebességnövekedést egyébként az okozza, hogy az új vezérlők és kiszolgálók képesek lesznek két darab 10 Gbps-os USB 3.1 Gen2 sáv összevonására, így 20 Gbps-os tényleges adatátviteli sávszélesség elérését teszik lehetővé. Ehhez persze mind eszköz, mind pedig kiszolgáló oldalon megfelelő támogatásra van szükség, ellenkező esetben csak a 10 Gbps-os USB 3.1 Gen2, vagy az 5 Gbps-os USB 3.1 Gen1 sebesség léphet érvénybe.

Az USB 3.2 által kínált sebességnövekedést tehát csak és kizárólag megfelelő vezérlőkkel ellátott rendszerek és eszközök tudják majd kihasználni, kábelek terén azonban az aktuális USB-C típusú megoldások is használhatóak lesznek, ezek ugyanis támogatják a több sáv használatát. Ebből adódóan az USB 3.2 Gen2x2, vagy ha úgy tetszik, a SuperSpeed USB 20 Gps-os sebesség csak USB-C kábeleken és csatlakozókon keresztül lesz elérhető.

Reméljük, a gyártók jól érthetően jelölik majd az egyes portok képességeit – ehhez a legjobb talán a marketingnevek használata lenne, azok ugyanis remekül, érthetően ábrázolják a szabványok közötti sebességkülönbségeket. Hogy mikor érkeznek az első USB 3.2 Gen2x2 portokkal ellátott alaplapok, illetve eszközök? Erről egyelőre nem beszéltek az illetékesek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap