Shop menü

MEGLEPŐ PLETYKA: A QUALCOMM FELVÁSÁROLNÁ AZ INTEL PC ÜZLETÁGÁNAK EGY RÉSZÉT

A Qualcomm vezetése már hónapok óta szövögeti terveit, az Intelnél azonban egyelőre nem gondolkodnak a jövedelmező PC divízió értékesítésén.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Meglepő pletyka: a Qualcomm felvásárolná az Intel PC üzletágának egy részét

A Qualcomm a pletykák szerint az Intel PC üzletágával szemez már egy jó ideje: szeretnék felvásárolni egy részét annak érdekében, hogy termékpalettájukat kibővíthessék. A Qualcomm jelenleg éppen azon munkálkodik, hogy az ARM alapú mobil- és asztali számítógépek szegmensében növelje piaci részesedését, ezt a Snapdragon X sorozatú SoC egységekkel próbálják végrehajtani, amelyek mindenképpen sokkal ütőképesebbnek nevezhetőek, mint a korábbi próbálkozások.

A vállalat  2017 környékén már próbált érvényesülni ARM alapú termékeivel, ám a Windows on ARM platform akkoriban lényegében elbukott, azóta pedig azon dolgoztak, hogy egy újabb, ütőképesebb platformot hozzanak létre, ami sikerült is, igaz, a kompatibilitással kapcsolatos problémák még beárnyékolják az új termékeket, már ami a használhatóságukat illeti, de hosszú akkumulátoros üzemidejükkel már így is felhívták magukra a potenciális vásárlók figyelmét. Ezek a SoC egységek egyébként a korábbi Apple mérnökök által létrehozott Nuvia processzormagjait használják, ezeket anno Phoenix néven fejlesztették, de a Snapdragon X sorozatban már Oryon néven bukkantak fel, ARM v8.7 alapokon.

Annak érdekében, hogy a PC piaci jelenlétét fokozni tudja a cég, a Reuters két informátora szerint, akik közel állnak a tűzhöz, vagyis jól értesültek a témával kapcsolatban, a Qualcomm már jó ideje szemezget az Intel PC üzletágával. Most, hogy az Intelnél pénzügyi problémák mutatkoznak, amelyek hatására próbálnak pénzhez jutni, méghozzá átstrukturálással, tőkeberuházások elhalasztásával, illetve akár azzal is, hogy egyes üzletágaikat értékesítsék, a jelek szerint a Qualcomm vezetése ismét érdeklődni kezdett a PC üzletág iránt, abban reménykedve, talán a szorult helyzet miatt hozzájuthatnak egy részéhez. Az Intelnél a hírek szerint már felmerült az Altera üzletág értékesítésének lehetősége, ám a PC divízióhoz egyelőre még ragaszkodnak, legalábbis a szóvivő nyilatkozata erre utal.

Az Intel szóvivője szerint a Qualcomm hivatalosan nem kereste meg az Intel vezetését egy formális üzleti ajánlattal. A Reutersnek azt is elmondta, elkötelezettek a PC divízió iránt. Ez persze nem is túl nagy meglepetés, hiszen a legutóbbi pénzügyi üzletév alkalmával 7,4 milliárd dolláros teljes árbevételt termelt ez a részleg, amihez 2,4 milliárd dollárnyi működésből származó bevétel is társult – és ez csak egyetlen negyedév adatai.

A Qualcomm a hírek szerint hónapok óta dolgozik a lehetséges felvásárlási terveken, ám eddig nem született végső döntés, illetve konkrét ajánlatot sem tettek. A helyzethez közel álló informátorok szerint a tervek az elkövetkező időszakban fejlődhetnek, de az sincs kizárva, hogy végül a süllyesztőben végzik. A vállalat csak a PC üzletág iránt érdeklődik, a szerver üzletág felvásárlásán nem gondolkodnak. A PC üzletág egy része vagy egésze remekül illene a Qualcomm portfóliójába, már ha a tranzakcióban az Intel vezetősége is partner lenne, de egyelőre ragaszkodnak a jövedelmező üzletághoz, nem gondolkodnak az értékesítésében, legalábbis hivatalosan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére