Megkapta a Vulkan-támogatást a Doom

És még aszinkron compute is van, igaz, jelenleg csak AMD kártyákon.

Megkapta a Vulkan-támogatást a Doom

Tegnap este megérkezett a Doom legújabb frissítése, ami nem mást hoz magával, mint a Vulkan API támogatását. A DirectX 12 konkurenciájaként induló grafikus környezetnek ez lesz az első olyan bemutatkozása, amikor ténylegesen használni is akarják, nem csak demózni, így nyilván izgalmas a dolog.

A Vulkan API aktiválásához a menüben a Settings > Advanced > Graphics API almenüig kell elnavigálnunk, és ott aktiválnunk a kívánt beállítást, ami lehet az alap OpenGL, vagy az új Vulkan. Ha újat választunk, a játék újraindul. Az id Software szerint a minimum gépkövetelmény közelében lévő felhasználók jobb teljesítményre számíthatnak a Vulkan használatától az alacsonyabb beállításokon, míg a jobb masinával rendelkező játékosok kiemelkedő framerate-ekre számíthatnak még a magasabb grafikai szinteken is.

Ezzel együtt viszont a Doom minimum és ajánlott gépkövetelményei hivatalosan nem változtak meg.

Ami a támogatottságot illeti az id Software jelenleg azt közölte, hogy a Vulkan nem fog működni (vagy hibásan) a 2GB-os Nvidia kártyákon Windows 7 alatt, és a GeForce GTX 690-esnél is maradni kell az OpenGL-nél. Ami az aszinkron compute-ot illeti, azt jelenleg csak az AMD kártyáin támogatja a Doom, így ott további teljesítménynövekedés érhető el, de a készítők már dolgoznak az Nvidiával valamiféle megoldáson, hogy a zöldeknél is elérhető legyen a funkció.

Az esetlegesen még meglévő hibákról és hiányosságokról a Bethesda hivatalos fórumán lehet olvasni, de úgy tűnik, hogy szerencsére ezekből nem sok van.

UPDATE: Mint kiderült, SMAA mellett nem működik az Async Compute, ezért lecseréltük a videót egy frissebbre, amiben már vannak új eredmények. Szépen látszik, hogy AC használatával még tovább gyorsul az RX480-as, méghozzá elég szép mértékben. (A találatért köszönet aragorn10-nek.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward