Megjött az Overwatch kompetitív módja

Egyelőre csak PC-n elérhető, de hamarosan jön konzolokra is.

Megjött az Overwatch kompetitív módja

A mai naptól kezdve PC-n elérhető az Overwatch régóta ígért kompetitív módja. PlayStation 4-re és Xbox One-ra is megérkezik hamarosan, valószínűleg azután, hogy a gyakorlati PC-s tapasztalatokat már be tudta építeni a Blizzard.

A kompetitív mód 25-ös szinttől kezdve érhető el, és a sima játékhoz hasonlóan egyedül, vagy csoportban csatlakozhatunk, a matchmaking rendszer pedig a képességeinket veszi figyelembe. Utóbbit úgy határozza meg, hogy tíz rangsorolásos mérkőzést kell játszanunk, ami után 1 és 100 között kapunk egy beosztást, ahol az utóbbi képviseli a legjobbat. A Blizzard jelenleg négy szezont szervez, mindegyik két és fél hónapig fog tartani, és mindegyik végén resetelődnek a statok.

A szabályok is megváltoznak némileg a különböző játékmódokban, nézzük tehát ezeket:

- A control pályák a jelenlegi háromkörös szisztéma helyett best-of-5 rendszerben zajlanak majd, ami tehát azt jelenti, hogy az a csapat nyer, aki először eléri a három győzelmet.

- A kísérgetéses és kevert pályák esetében az történik, hogy az adott csapat egy pontot kap akkor, ha a payload elér egy ellenőrzőpontot, vagy egy csapat elfoglalt egy ellenőrzőpontot. Mindkét csapat egyszer játszik támadóként, egyszer védőként, és a legvégén a legtöbb pontot gyűjtött csapat nyer. Ha mégis döntetlenként ér véget a mérkőzés, akkor az a csapat nyer, amelyik tovább tudta eljuttatni a payloadot. A King’s Row, Numbani, és a Hollywood pályákon azonban ha senki nem nyer, akkor jön egy hirtelen halálos kör, ősztől azonban ez megváltozik, és az assault szabályok jönnek be.

- Az assault szabályok esetében ugyanis minden csapat játszik egy kört támadóként, és a legtöbb pontot összegyűjtött csapat nyer. Azonban ha az első csapat nem tud elfoglalni egyetlen pontot sem, akkor a menet abban a pillanatban véget ér, hogy a második csapat elfoglalja az első pontot. Ha ezek után is döntetlen az eredmény, akkor jön egy második kör mindkét csapat számára a támadásban, azonban már csak annyi idővel, amennyi megmaradt az előző támadási körükből. Amennyiben ez az idő kevesebb, mint két perc, akkor az a játék automatikusan kiegészítődik két percre. Ha bármelyik csapat kifut az időből, akkor az nyer, aki több pontot tudott összeszedni. Ha még így is döntetlen, akkor következik a hirtelen halál.

- A hirtelen halál pedig jelen esetben azt jelenti, hogy a két csapat véletlenszerűen bekerül támadó és védekező pozícióba, és egyetlen kört játszanak le. Amennyiben a támadók elfoglalják az első pontot, mielőtt az idő lejár, akkor nyertek, különben a védőké a győzelem. Ismét: ez a rendszer csak a nyári szezonban lesz érvényes, utána valami mást talál majd ki a Blizzard.

Jutalmak lesznek, de szigorítások is

Jelenleg aki letolja a tíz bevezető meccsét, kap ajándékba egy különleges sprét és egy ikont. Ezek egyébként minden szezonban változnak majd. A kompetitív módban megszerzett pontokért arany skineket vásárolhatunk majd, illetve amennyiben bejutunk a legjobb 500 játékos közé, azt in-game jelölni fogja a játék.

Ezzel párhuzamosan azonban a szabályok is szigorúbbak. Amennyiben AFK miatt, vagy kilépéssel elhagyunk egy mérkőzést, úgy nem tudunk újat indítani, amíg az véget nem ér. Amennyiben rajtunk kívül álló okok miatt kapcsolódtunk le, úgy még lesz lehetőség visszacsatlakozni, de ha ez sem sikerül, akkor ismételten csak büntetést kapunk.

Azok a játékosok, akik rendszeresen kilépnek, vagy nem tudnak visszacsatlakozni, már csak korlátozott mértékben férhetnek majd hozzá a kompetitív módhoz, és ez a kizárás egyre súlyosabb lesz, minél többet vétkezünk - cserébe azonban, ha jól viselkedünk egy ideig, akkor ledolgozhatjuk ezeket a büntetéseket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward