Megjelentek a Sandy Bridge-E processzorok

Ma végre hódító útjára indult az Intel legújabb asztali platformja, amely az X79-es lapkakészlettel ellátott alaplapokból és az LGA-2011-es tokozású processzorokból áll. A Waimea Bay platformot a vállalat kifejezetten a felsőkategóriás megoldások piacára szánja, azaz olyan felhasználóknak, akiknek maximális teljesítményre van szükségük, legyen szó erőforrás igényes alkalmazások, vagy akár játékok futtatásáról.

Megjelentek a Sandy Bridge-E processzorok

Ma hódító útjára indult az Intel legújabb asztali platformja, amely az X79-es lapkakészlettel ellátott alaplapokból és az LGA-2011-es tokozású processzorokból áll. A Waimea Bay platformot a vállalat kifejezetten a felsőkategóriás megoldások piacára szánja, azaz olyan felhasználóknak, akiknek maximális teljesítményre van szükségük, legyen szó erőforrás igényes alkalmazások, vagy akár játékok futtatásáról.

Egyelőre csak kétféle Sandy Bridge-E processzor áll rendelkezésre

A mai napon – a rengeteg X79-es lapkakészlet köré épülő alaplap mellett – kétféle Sandy Bridge-E processzor

jelent meg, amelyek mindketten szorzózár-mentes kivitelben érkeznek. Közös tulajdonság, hogy mindkét processzor a 32 nm-es csíkszélességgel készülő Sandy Bridge-E lapkára épül, amelynek felülete 435 milliméter és 2,27 milliárd tranzisztorral gazdálkodik. A nyolcmagos lapka alap esetben 20 MB-os harmadszintű megosztott gyorsítótárral gazdálkodhat, de a lapka által kínált összes szolgáltatás a felsőkategóriás asztali CPU-k esetében nem lesz elérhető, csak a szerverpiacra szánt Xeon központi egységeknél.

Az asztali megoldások piacán 8 CPU mag helyett tehát be kell, hogy érjük hattal, a 20 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig maximum 15 MB-nyi áll rendelkezésre, de ez az érték modelltől függően természetesen változik, ahogy az lentebb is látható. A mai napon megjelent processzorok specifikációit a lenti táblázat összesíti. Érdekességként a Core i7-3820-as processzor specifikációit is feltűntettük, de ez a modell majd csak később jelenik meg kereskedelmi forgalomban, így jelenleg várható ajánlott végfelhasználói ára sem ismert.

Az új processzorok a processzormagokon és a gyorsítótárakon kívül egyéb komponenseket is tartalmaznak. Ezek között megtaláljuk a QPI linkeket, a négycsatornás DDR3-as memóriavezérlőt, valamint a PCI Express vezérlőt is. A processzorok beépített, négycsatornás memóriavezérlője DDR3-1600 MHz-es memóriatámogatást kínál és maximum 8 darab memóriafoglalathoz tud kapcsolódni. A memória órajeleket, ahogy az lenni szokott, némi tuning segítségével könnyedén megemelhetjük, ha szükséges. A rendszer egyébként – 8 darab memóriafoglalat esetén – 64GB-nyi, illetve akár 128 GB-nyi DDR3-as memóriamodul kezelésére is képes.

A PCI Express vezérlő összesen 40 PCIe sávot kínál, amelyek hivatalosan csak PCIe 2.0-s támogatás mellett üzemelnek. A PCIe sávok a gyártó állítása szerint PCI Express 3.0-s támogatás mellett is tudnak majd működni, így szerencsés esetben a PCI Express 3.0-s bővítőkártyákban rejlő lehetőségek is zökkenőmentesen kiaknázhatóak lesznek. Ahogy az a korábbi hírekből már kiderült, utóbbi, azaz a PCI Express 3.0-s támogatás zökkenőmentes működése nem garantált. Az új processzorok egyébként rendelkeznek Hyper-Threading támogatással is, így a hat CPU mag egyszerre akár 12 szálon is képes dolgozni. Az új processzorok emellett Trubo Boost támogatással is rendelkeznek, viszont integrált videó vezérlőt nem tartalmaznak.

Az új processzorokhoz nem kapunk CPU hűtőt

Érdekesség, de a korábbi hírek alapján szintén nem meglepő, hogy az új processzorokhoz alap esetben nem jár CPU hűtő. A gyártó szerint ebben a szegmensben a gyári hűtőt általában úgysem használják a vásárlók, helyette inkább egy harmadik fél által készített léghűtőt, vagy folyadékhűtő szettet szoktak bevetni. A processzorokhoz az Intel azért kínál majd hűtőket, amelyeket külön lehet megvásárolni: a léghűtő 20 dollárért, a folyadékhűtő pedig 100 dollár körüli, illetve valamivel ez alatti összegért lesz megvásárolható.

Előbbi bőven elegendő egy tuning-mentes PCU lehűtésére, míg utóbbi, azaz a folyadék alapú hűtés nem csak az alacsony zajszint, hanem a nagyobb hatásfok miatt is vonzó választás lehet, ami tuning alkalmával különösen jól jöhet. Ha már a tuningnál tartunk: a Sandy Bridge-E processzoroknál ismét egy picit szabadabb kezet kapunk, már ami az órajel-emelést illeti, igaz, ez jelen esetben túl nagy jelentőséggel nem bír, hiszen a két új processzor szorzózár-mentes kivitelben érkezik. A szabadabb tuningolhatóság a szorzózáras négymagos CPU-nál, azaz a későbbiekben érkező Core i7-3820-nál kaphat komolyabb szerepet.

Új processzorokhoz új lapkakészlet: bemutatkozik az X79-es PCH

Most, hogy a Sandy Bridge-E processzorok fontosabb tulajdonságait már ismertettük, vessünk néhány pillantást az X79-es lapkakészletre is. Az X79-es PCH (Platform Controller Hub) a klasszikus déli híd szerepét tölti be. Az egység DMI 2.0-s kapcsolat segítségével csatlakozik a processzorhoz, ami 20 Gb/s-os sávszélességet biztosít. A termék 2 darab SATA 6 Gbps-os és 4 darab SATA 3 Gbps-os portot kínál, amelyekhez RAID 0,1,5 és 10-es támogatás egyaránt jár. USB 3.0-s portokat ettől a vezérlőtől nem kapunk, USB 2.0-s portokból viszont nem kevesebb, mint 14 áll rendelkezésre. A SATA portok mennyisége külső SATA vezérlőkkel bővíthető, USB 3.0-s portokat pedig ugyancsak harmadik fél által gyártott, USB 3.0-s külső vezérlőchipekkel biztosíthatnak az alaplapgyártók. A felsoroltak mellett 8 darab PCI Express 2.0-s sáv, audió vezérlő és Gigabites Ethernet vezérlő is a kínálat részét képezi. FDI link és SAS támogatás nem áll rendelkezésre

Az alaplapok egymástól eltérő felszereltséggel érkeznek majd, de az közös tulajdonság lesz, hogy mindegyikük kínál SLI és CrossfireX típusú Multi-GPU támogatást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward