Shop menü

MEGJELENT AZ ELSŐ EGYSLOTOS FELÉPÍTÉSSEL BÜSZKÉLKEDŐ GEFORCE RTX 4060 TI

Az új modell érkezésére már utaltak pletykák október második felében, a napokban azonban hivatalosan is elrajtolt a különlegesség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megjelent az első egyslotos felépítéssel büszkélkedő GeForce RTX 4060 Ti

Nemrégiben már felbukkant egy speciális GeForce RTX 4060 Ti sorozatú videokártya, ami a saját kategóriáján belül elsők között alkalmazhatott egyslotos felépítésű hűtést. Ahogy az lenni szokott a speciális dizájnhoz „blower típusú”, a videokártya hátulján elhelyezkedő ventilátor tartozott, ami a videokártya nyomtatott áramköri lapjával párhuzamosan mozgatja meg a levegőt, a forró levegő így a számítógépház hátulján távozhat. A kifejezetten érdekes dizájnnal kapcsolatban akkoriban azt pletykálták, a kínai Colofrul műhelyében készülhetett, azóta viszont egy másik gyártó a Galax is előrukkolt egy hasonló dizájnnal, amelynek köszönhetően nőtt az esély arra, hogy a termék az európai és az amerikai piacokra is eljuthat az elkövetkező hónapok folyamán.

Galéria megnyitása

A rendhagyó dizájnnal érkező gamer videokártya 267 milliméter hosszú és 107 milliméter széles, magassága pedig nem több 20 milliméternél, azaz összességében sokféle számítógépházban férhet el, leszámítva az igazán kompakt kivitelben készülő modelleket. A tápellátást egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón keresztül biztosíthatjuk, míg a TDP keret 165 W lesz, azaz igencsak sokat kell majd pörögnie a ventilátornak ahhoz, hogy a GPU üzemi hőmérséklete komolyabb mértékű terhelésnél is elfogadható legyen.

Galéria megnyitása

Alapok terén természetesen egy AD106-351 típusú GPU-val van dolgunk, ami 4352 CUDA magot vonultat fel, a 128-bites memória-adatsínjére pedig 16 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódik. A GPU Boost átlag-órajele a referenciához képest 5 MHz-cel alacsonyabb, azaz 2535 MHz-es értéket képvisel, míg a VRAM effektív órajele változatlanul 18 GHz. A videó kimenetek között a kompakt kivitel ellenére is bőven találunk csatlakozókat, hiszen egy HDMI és három darab DisplayPort sorakozik a hátlapon. A videó kimenetek felett egy szellőző található, amelyen keresztül a GPU, a VRM és a VRAM által termelt hő a szabadba távozhat.

Galéria megnyitása

A Galax GeForce RTX 4060 Ti Unparalleled Max várhatóan többféle területen is szerephez juthat majd, ahol kompakt kiviteléből profitálni lehet. Ilyen terület lehet az AI/ML terhelésformákkal dolgozó munkaállomások piaca, ahol a kompakt kivitelnek köszönhetően több videokártya is szorosan együttműködhet egymással egy rendszeren belül, de videófalak meghajtására, illetve kompakt gamer számítógépek építésére is használható lesz a termék.

Az Nvidia persze nem igazán örül az efféle akcióknak, ugyanis az egyslotos kivitelű, „blower típusú” hűtéssel ellátott videokártyák közvetlen konkurenciát jelentenek a professzionális szintű, munkaállomásokba szánt Nvidia termékek számára, még akkor is, ha a konzumerpiaci GPU dupla pontosságú számítási feladatokra nem használható hatékonyan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére