A Facebook hibájából kiszivárgott az Oculus Quest 2

A Facebook Connect előtt már tényleg csak pár kérdésünk maradt az új Oculus szemüveget illetően.

A Facebook hibájából kiszivárgott az Oculus Quest 2

Korábban már többször is írtunk az Oculus pletykált új eszközéről, a mostani szivárgás pedig a lehető leghitelesebb forrásból érkezett információkat tartalmaz, hiszen maga a Facebook tette közzé az anyagot, így tehát véletlenül be is mutatták számunkra az Oculus Quest 2-őt.

A véletlen publikáció a Facebook Blueprint nevű weboldalon történt meg, ami a Facebook saját oktatóplatformja marketingesek számára. Természetesen igyekeztek eltávolítani az anyagot az oldalról, de a felhasználók videó letöltési sebességével még egy Facebook szintű gigavállalat sem versenyezhet, így a Quest 2-őt tartalmazó videók már elszabadultak az interneten.

Megerősítést nyertek azok a pletykák is, hogy az új Quest kisebb és könnyebb lesz az elődjénél, vászon pántot kap és a kontroller is frissül. Az IPD csúszkáról, vagyis a szemtávolság állításról nem esett szó, de a korábban szivárgott képek alapján valószínűleg ez is helyet kap majd rajta.

A kontroller sok tekintetben az első generációs Oculus Touch-ra fog hasonlítani, ami annyit jelent, hogy kicsivel több érzékelőt kap, illetve több hely lesz a hüvelykujjunknak a pihenésre. Maga a szemüveg pedig működni fog minden korábban megjelent Questes szoftverrel is.

Ami igazán érdekes, hogy 50%-kal több pixel kapott benne helyet, mint amit a Quest tud nyújtani (ami már így is magas felbontásúnak számított az első generációs Oculus Rifthez vagy HTC Vive-hoz képest) és 6 Gb RAM mellett sokkal jobb grafikára számíthatunk, mint az elődjénél.

256 Gb belső tárhellyel fog majd tudni érkezni, ami kétszerese a most forgalomban lévő drágább, 128 gigabájtos Quest belső tárhelyéhez képest.

A Quest 2-ben egy Snapdragon XR2 mesterséges intelligenciával felvértezett rendszer található, ami brutálisan erős teljesítményével fogja könnyedén meghajtani az eszköz 4K felbontású élményét, mindezt a korábbinál magasabb képfrissítés mellett.

Ez hatalmas ugrás az első Questhez képest, ami „csak” egy Snapdragon 835-tel rendelkezik. A CPU és a GPU teljesítménye így megkétszereződik és a videók tekintetében is 4x magasabb felbontású anyagokat is képes lesz lejátszani (ez VR 360-as és VR 180-as videóknál különösen fontos).

Galéria megnyitása

Szerkesztői megjegyzésEgy nagyobb összegben fogadtam volna, hogy az új Oculus Quest maximum egy S nevet fog kapni és nem lesz benne nevében egy kettes szám, sőt, abban is biztos voltam, hogy lényegi javulást sem fogunk kapni se a felbontás, se a teljesítmény tekintetében, lévén, az első eszköz is most ünnepelte első születésnapját.
Valahol nagyon jó dolognak tartom, hogy egy erősebb önálló szemüveg is érkezik a piacra, viszont úgy gondolom, hogy a felhasználók egy része eleve ódzkodik az ára miatt a VR szemüvegektől, így a vásárlói bizalom rombolásának is tartom azt, hogy ilyen sűrűn új szemüvegekkel állnak elő számunkra. Mi értelme volt így a Rift S-nek például, ami a kényelmen kívül semmivel nem nyújt többet, mint a Quest? Sőt, amióta a Quest gépre köthető, azóta egyenesen nincs is értelme olyat vásárolni. Miért kellett így „lehúzni" a Rift S vásárlókat?
A fejlődést tehát jó látni, azt viszont nem, hogy úgy tűnik, hogy a Facebook nem a konzolokhoz hasonló, a játékosoknak is megtérülő életciklusokban gondolkodna, hanem a telefonokhoz hasonló évente frissülő modellekkel, ami egy új technológia bevezetésének az időszakában nem biztos, hogy jó hozzáállás.

A kontroller nélküli kézkövetés továbbra is fontos része marad a rendszernek. Természetesen a Quest 2 is egy önálló, se konzolt, se számítógépet nem igénylő szemüveg, de az elődjéhez hasonlóan opcionálisan bármikor ráköthető egy PC-re, hogy a Half-Life: Alyx-tól kezdve a Medal of Honor: Above and Beyond-on át a Star Wars Squadronsszal is szabadon játszhassunk majd.

Az eszköz ára viszont nem ismert, korábbi pletykák alapján 100 euróval lehet olcsóbb, mint az első Quest, de elnézve az eszköz specifikációt, nehéz elképzelni, hogy ez valós adat legyen.

A szeptember 16-án esedékes Facebook Connecten minden bizonnyal a megjelenési ár és a dátum is kiderül, amiről majd mi is be fogunk számolni itt az oldalon.

Érdekesség, hogy októbertől kezdődően a Facebook meg fogja követelni a felhasználóktól, hogy Oculus fiók helyett Facebook fiókkal jelentkezzenek be a VR szolgáltatásokba. Sokan, az adataik biztonsága miatt dühösek emiatt a döntés miatt, a mostani szivárgás valószínűleg nem segít a bizalom helyreállításában sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap