Ilyen lesz az új Oculus VR szemüveg

Quest Lite vagy Quest 2? Ez itt a kérdés.

Ilyen lesz az új Oculus VR szemüveg

Ismét szivárgásról kell beszámolnunk, ezúttal pedig az Oculus háza tájáról. Régóta pletykálják, hogy a Facebook egy új Quest verziót szeretne készíteni. Erről az információról a Bloomberg szerzett tudomást még hónapokkal ezelőtt, legutóbb pedig az ázsiai Nikkei.com számolt be arról, hogy több millió Quest gyártására készül a Facebook, ám nem a régi, hanem egy teljesen új változatból.

A napokban végül feltűnt a neten egy renderelt kép egy lehetséges új Oculus Quest verzióról, azóta pedig már olyan fotókat is kaptunk, ami a gyártósorról leérkező szemüveget is megmutatja.

Mivel a Facebook semmit sem kommentált, illetve nincsen egyetlen hivatalos magyarázatunk se, ezért mindent érdemes fenntartásokkal kezelni. Mivel viszont a képek valódinak tűnnek, már el lehet kezdeni spekulálni az új eszközök tulajdonságairól.

Ha valaki nincs képben azzal, hogy mi is az a Oculus Quest, akkor ebben a tesztünkben könnyedén képbe kerülhet az eszközzel kapcsolatban. Röviden viszont egy ez olyan VR szemüveg, aminek a használatához nem kell számítógép, se telefon, önmagától működik és mégis térbeli, akár raktár méretű területen is képes követni a mozgásunkat milliméteres pontossággal.

A szemüveg egy prémium érzetet keltő eszköz és megjelenése óta alig kapható a hatalmas érdeklődés miatt. Elemzők és a szivárgások szerint az egy éve megjelent Questből már több millió fogyott el, ami már kezdi megközelíteni az évek során összegyűjtött PSVR eladásokat is. A hozzá tartozó bolt bevételei pedig a Facebook 2. legnagyobb jövedelemforrásává avanzsáltak a hirdetések után, tehát igencsak jelentős VR szemüvegről van szó.

Galéria megnyitása

Ennek tükrében tehát egy új Quest érkezése sok mindent megváltoztathat, főleg akkor, ha egy olyan eszközről lenne szó, ami tudásban messze felülmúlja az elődjét. Emiatt viszont nem valószínű, hogy a korábbi vásárlóknak aggódniuk kéne.

Az új Questről a megbízható informátornak tartott WalkingCat közölt képeket még június 22-én, ez alapján pedig sok mindenre tudunk következtetni és itt nem az egyértelmű fehér színre gondolok, habár az is fontos része lesz annak, hogy a fogyasztók meg tudják különböztetni a régi és az új változatot.

Mivel a Facebook nemrég küldte nyugdíjba az Oculus Go-t, az olcsó, de önálló szemüvegek piacán nagy űr tátong. A szürkés Go-t és a Questet már eleve nagyon könnyen összekeverték a fogyasztók, a különbségeket pedig a gépek között nem is igazán értették, megmagyarázni pedig nehéz volt. A Go nyugdíjazásával egy fehér Quest, ami tudásában hasonló lehet a fekete testvéréhez már talán nem okoz ilyen fajta zavart a fejekben és könnyebben tudnak majd dönteni a vásárlók.

A most szivárgott Quest a személyes spekulációm alapján és más, nemzetközileg elismert VR szakértők szerint is nem egy „Quest 2” lesz, hanem inkább egy „Quest Lite”. Az eredeti Quest egy orrnehéz eszköz (emiatt nem mindenki tudja kényelmesen viselni) a beépített akkumulátor, processzor, mechanikus IPD állító és az aktív hűtőnek stb. hála, ezért létfontosságú, hogy az arcra nehezedő nyomást csökkenteniük kellett az Oculus mérnökeinek. A szivárgott kép kalapján pedig úgy tűnik, hogy nem lesz már pupillatávolság állító csúszka, csupán az első VR szemüvegekből ismerős „kézzel toljuk arrébb a lencséket” effektív, de olcsó megoldás. 

Ez már eleve jelentős súlycsökkenést eredményez, de a gyártást is jelentősen felgyorsíthatja, amire a Facebooknak szüksége is van, ha ki szeretné szolgálni a koronavírus időszakban többszörösen jelentkező igényeket.

Ezzel együtt úgy tűnik, hogy új lencséket is kap az eszköz és ha ez így van, a Facebook kutatóinak lehet sikerült találniuk egy olyan lencseformát, amivel az átlagtól eltérő szemtávolságú emberek is tisztábban láthatják majd a képet. Egyelőre tehát kérdéses, hogy mekkora hátrány a csúszka elvetése.

A beépített hangprojektorok maradtak, az eddigi függőleges elrendezés helyett viszont már vízszintesen foglalnak helyet a pánton, ami ráadásul a Go-hoz hasonlóan szinte teljesen szövet lesz.

Galéria megnyitása

Csökkentheti továbbra a súlyt és természetesen az eszköz árát az, hogy csak az egyik oldalt lesz jack csatlakozó (nem mindkét oldalt), illetve nem kap prémium szövet borítást a gépház, hanem egyszerű műanyagnak tűnő hatást fog kelteni.

Eredetileg az Oculus Questet nem tervezték PC-s szemüvegnek. A Qualcommal és a videokártya gyártókkal közös munkával viszont az Oculusnál találtak egy módot, hogy ez így is működjön, azóta pedig ez a legsokoldalúbb VR szemüveg, amit valaha készítettek. Az USB-C csatlakozó ennek megfelelően már vízszintesen helyezkedhet majd el, így könnyebb lesz PC-re kötni az eszközt.

Ez szintén saját spekuláció, de mivel nem lesz IPD állító mechanika, ami a beépített kijelzőket mozgassa egymáshoz közel vagy távol, illetve az Oculus Go gyártása is végleg leállt, ezért valószínűnek tartom, hogy az Oculus Go-ban és Rift S-ben használt LCD RGB panelt kapja meg ez az eszköz, ezzel pedig alacsonyabb felbontáson is egy kicsit jobb képet tud produkálni a szubpixeleknek hála. Így lehetséges, hogy azonos teljesítmény mellett 72 Hz helyett akár 90 Hz-en is képes lehet majd üzemelni, ahogy a korábbi pletykák alapján erről már szó volt. Ide tartozik még, hogy a PC-re való rákötéssel már az Oculus Quest is tudna magasabb Hz számon működni, de arra nem volt engedélyeztetve az eszköz ezért hardveresen nem is engedheti meg a törvények szerint az Oculus, hogy nagyobb frekvencián működjön. Ennél a gépnél ilyen akadály már nem lesz.

Galéria megnyitása

A Touch kontroller látszólag visszanyeri az első Oculus Rift-ben megismert alakját, már ami a gombok elhelyezkedését illeti (a követési módszer miatt a gyűrű pozíciója nem tud változni). A Questhez és a Rift S-hez járó kontrollerek könnyebbek és kisebbek, mint az első generációs Touch-ok, viszont kevésbé strapabíróbbak, az elemet tartó fedél könnyedén lecsúszik, illetve egy érzékelővel kevesebb van rajta, így, ha minimálisan, szinte észrevehetetlen szinten, de eggyel kevesebb gesztikulációs mozdulatot lehet végrehajtani velük. Ezzel szemben ez a fehér kontroller visszakapja a régi Touch ujjpihentető érzékelőjét és úgy tűnik, hogy az akkumulátor fedél sem fog többet lecsúszni.

Ami viszont még változhat a Touch-csal kapcsolatban, az a „motorháztető” alatti rész. Hónapokkal ezelőtt a Quest Firmware-ében feltűnt egy „Jedi kontroller” nevezetű eszköz a „Del Mar” kódnevű készülékhez, ami alapján már akkor sokan spekuláltak egy új Questre. A Firmware elemzése során arra jutottak a lelkes bányászok, hogy gombok tekintetében a készülék nem változik, viszont jobb lesz a gombok érzékelője, jobb gyorsulás érzékelőt és giroszkópot kaphat és nem mellesleg visszatérhet a haptikus erő-visszajelzés is, ami a V2-es Touch-ból kimaradt. Jelentések szerint a visszafelé kompatibilitás is megoldott lesz, szóval akár a régi Quest vásárlói is használhatják majd.

Galéria megnyitása

Továbbra is valószínűtlennek tartom, hogy a Facebook meg akarná bontani a Quest ökoszisztémáját és máris egy erősebb hardverrel jelentkezne. Ez sokkal inkább egy „hatékonyabban” összerakott szemüveg lesz, és bár lesznek frissítések, ami a gép előnyére válhat, sok tekintetben inkább a költséghatékonyabb kivitelezés és a gyorsabb gyártás irányába mentek el az Oculus mérnökei, így az olcsóbb árral együtt akár még több vásárlót is nyerhetnek maguknak.

Az új Quest ára spekulációk szerint ugyanis 350 euró lehet, ami 100 euróval kevesebb, mint a most 450 euróért árult fekete Quest. Ezzel a Facebook célja az lehet, hogy a Go által hagyott űrt kitöltse.

Végül pedig egy lehetséges bejelentési és értékesítési dátumot is kaptunk: ez pedig szeptember 15, ami egy online eseményt is magába foglalna.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap