Megérkeztek az új Radeonok!

Megváltozott elnevezési séma, vannak régi és új építőkockák, valamint egy talán forradalmi API. Küszöbön az AMD (r)evolúciója?

Megérkeztek az új Radeonok!

Szintlépés?

A mai nappal kezdődően az AMD egészpályás letámadást indít a grafikus vezérlők piacán. A legolcsóbb, belépőszintű kártyáktól kezdve az abszolút csúcskategóriáig mindent lefednek majd a cég termékei, és ezúttal már a legolcsóbb megoldások is Graphics Core Next architektúrára alapoznak. A közel két éves architektúra a virágkorát éli, hiszen az AMD mérnökei elég időtálló terveket tettek le anno az asztalra, ami jóval túlmutatott a DirectX 11 elvárásain. Ennek volt köszönhető, hogy a Windows 8 érkezésekor a GCN-es Radeonok azonnal megkapták a DX11.1-es jelzőt, és már egy ideje tudjuk, hogy a Windows 8.1 érkezésével a DirectX 11.2-es drivereket is tölthetjük. Ha mindez nem lenne elég, a Hawaii-n tartott rendezvényén az AMD bemutatta a saját, hardverközeli API-ját is, ami a Mantle nevet kapta, és az év végén fog elrajtolni, méghozzá a Battlefield 4 alatt dolgozó Frostbite 3 motor támogatásával. Lassan másfél évtizede annak, hogy igazi hardverközeli API-t láthattunk működés közben, de talán még vannak az olvasók között olyanok, akiknek mond valamit a 3dfx Glide-ja és az S3 METAL-ja. Persze azóta sokat változott a világ és a grafikus vezérlők is ezerszer bonyolultabbak lettek, de izgalmas lesz látni, hogy PC-s környezetben mire lesz képes egy ilyen kezdeményezés.

Az előző heti bemutató középpontjában azonban érdekes módon nem az új kártyák álltak, és még a Mantle elől is ellopta a showt egy érdekes technológia, ami a TrueAudio nevet kapta a keresztségben. Az AMD elképzelései szerint itt az ideje szintet lépni a hangtechnikában is, hiszen a megjelenítés csak egy része a játéknak, amit hallunk az legalább olyan fontos. A rendes, térbeli hangzás előállítása egy sima sztereó fülessel hogy hangzik? Az AMD több olyan céggel állt össze, akikkel ezt elérheti, például a GenAudio-val (érdemes belehallgatni néhány bemutatóba az oldalukon). Elmondásuk szerint a technológia egy ideje már elérhető, de túl sok processzorteljesítményt igényelt volna, ezért nem is nagyon erőltették a fejlesztők a használatát. Nos, ezentúl a GPU számolhatja majd ezt is ha támogatja a TrueAudio-t, hiszen manapság a több száz, vagy még inkább több ezer shader világában ez nem okozhat problémát.

Új névadási sémát is választott az AMD, valószínűleg azért, hogy érzékeltesse, hogy micsoda változások jönnek itt, de pont ez lesz az, ami miatt még egy ideig sokan fogják vakarni a fejüket, hogy most mi-micsoda. Az új nevek a következőképpen néznek ki: Rx xxx. Eredetileg az első, R utáni X jelölte volna, hogy melyik szériába tartozik az adott kártya, tehát például közép- vagy felsőkategóriás darab-e, ám időközben teljesen feleslegessé vált, legalábbis a most megjelent kártyáknál nincs sok értelme, minden az R7 és az R9 családba tartozik, lejjebb nincs semmi. Ami igazán lényeges, az a széria utáni három szám. Vegyünk egy példát a mai tesztből: R9 280X. A 2 jelenti a generációt, így ez az összes most megjelent kártyánál azonos lesz, mint a 7-es a 7000-es Radeonoknál. A második szám jelenti az adott kártya igazi teljesítménykategóriáját, és igazából jól is van ez így, az csak végképp összezavarta volna a felhasználókat, ha lett volna például R7 280X is. Az első két szám tehát teljesen úgy viselkedik, mint az eddigi számozás első két száma, a harmadik pedig egyelőre úgy néz ki, marad a fix nulla, hogy szép kerek számaink legyenek. Ezzel viszont elveszett a további finomítás lehetősége, amit alapvetően az Rx szériák bevezetésével akart megoldani az AMD. Ennek a pótlására jött be a számsor utáni nagy X ami vagy ott van, vagy nincs. Az előző generációhoz viszonyítva ez jelöli, hogy 50-es vagy 70-es a kártya (pl. 7850 vagy 7870). Ezzel együtt már akár 18 kártyát is elnevezhetnek az AMD-nél egy szérián belül, az meg már csak elég a piac lefedésére az aktuális generációval. Ha pedig jobban belegondolunk, akkor látható, hogy tulajdonképpen maradt a négykarakteres elnevezési séma, csak az utolsó két karakter helyet cserélt, a harmadik lett a fix nulla, és az utolsó jelöli a további erősorrendet, de csak kétféle kártyát tud megkülönböztetni, így nem lehet majd még egy olyan család, aminek négy tagja is van (pl. 7730-7790). Legalábbis elvileg, mert ha utólag be kell szúrni majd valamit akkor még mindig jöhet pl. az XT jelölés.

A felhozatal

Bár a Mantle-ről és a TrueAudioról is oldalakat lehetne írni, ezt meghagyjuk egy későbbi alkalomra, és most inkább a megjelent kártyákkal foglalkozunk. Sajnos már így a teszt elején el kell keserítsünk mindenkit: a mai napon a Titan ellenfele még nem mutatkozott be, így sajnos nem tudunk 290-es Radeonokat mutogatni, de eljön annak is az ideje. A teljes széria jelenleg az R7 240-essel kezdődik, és az R9 280X-szel végződik, a pontos tulajdonságaikat pedig összefoglaltuk ma reggeli hírünkben. Ami azonnal feltűnhet a specifikációkat böngészőknek az az, hogy több ismerős chippel is találkozhatunk. Érdekesség még, hogy a TrueAudiót a jelek szerint csak a frissebb GPU-k támogatják, így csak a 260-as és 290-es kártyákon elérhető (a 260 alattiakon valószínűleg csak azért nem, mert kevés lenne az erejük hozzá).

Mi minek felel meg, ha a régebbi szériákhoz akarunk hasonlítgatni? A 260X a HD7790-est válthatja, a 270X a 7870-nek felel meg, míg a 280X az eddigi legerősebb AMD GPU-t, a Tahiti-t viszi tovább (7900-as széria). A 240 és a 250 új GPU-t kapott, és a 20 ezer forint alatti régiót veszik majd kezelésbe, aminek lássuk be már ideje volt, hiszen itt még mindig a 6000-es Radeonok képviselték a pirosakat (vagy zöldeket ha máshonnan nézzük, de a grafikus vezérlők piacán ezt a színt már vitte az nVidia).

Ami mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül az az, hogy mint az az eddigiekből is kiderült, már megint kaptunk átnevezett kártyákat, akárcsak az előbb emlegetett nVidia GeForcai esetében. Ez még mindig nem tetszik nekünk, akármelyik cégről is van szó, mert így csak félig örülhetünk az új generációnak. Ha nagyon le akarjuk csupaszítani a helyzetet, akkor azt mondhatjuk, hogy az AMD csak kiterjesztette a GCN architektúrát a belépőszintre és az abszolút csúcskategóriára is, de ezen felül csak az órajelek, a nevek és az árak változtak. Utóbbi persze nem utolsó szempont, főleg ha olcsóbban kapjuk meg ugyanazt a teljesítményt, és erre néhány teljesítménykategóriában számíthatunk is.

Most pedig azoknak akik azt hitték az új elnevezések jelentik majd a káoszt ebben a generációban, van egy rossz hírünk: az igazi káosz csak most kezdődik. Az AMD ugyanis gondolt egyet és közölte, hogy a 290-es szériát leszámítva ebben a generációban nem lesznek referencia kártyák. Persze csak úgy tessék-lássék gyártottak pár kártyát, hogy legyen miket mutogatni a fotókon és néhány teszter is mondhassa, hogy igazi made by AMD kártyája van, de egy mezei átlagfelhasználó sosem fog ilyenekkel találkozni. Miért baj ez? Mert szinte nem lesz két kártya, aminek ugyanolyan órajelei lennének, és így nehéz megmutatni egy tesztben, hogy mire is számítson a leendő vásárló. Azt hittük az nVidia Turbója rossz nekünk tesztelési szempontból, de be kell lássuk, hogy az semmi ehhez képest. Innentől kezdve csak fogódzkodót tudunk adni, hogy körülbelül milyen teljesítményszinten van egy kártya, aztán lehet bogarászni a gyártók oldalait órajelekért, vagy dönthetünk garanciaidő, hűtés és szimpátia alapján. Mi az ASUS felső-közép és felsőkategóriás megoldását mutatjuk be a mostani tesztben, a későbbiekben pedig foglalkozunk majd a belépőszinttel és természetesen a nagyvaddal is, ha megjelent.

ASUS Radeon R9 270X DirectCU 2GB TOP

Az ASUS HD7870-es szériájához képest a 270X-en a hűtés egy kicsit megváltozott, és a kimenetek is elkezdték követni az nVidia által bevezetett trendet: két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozót kapunk. A DirectCU hűtés már sokszor bizonyított és igazából most sem panaszkodhatunk, hatékonyan és viszonylag halkan hűti le az erős GPU-t. Az új kártyán az 1280 stream processzor 1120MHz-en teker, míg a 2GB-nyi GDDR5-ös memória effektíve 5600MHz-en teszi a dolgát. Ez sorrendben 20 és 600MHz-es emelést jelent a HD7870 TOP változatához képest, így főleg utóbbi miatt várhatunk némi teljesítmény növekedést.

ASUS Radeon R9 280X DirectCU 3GB TOP

Az ASUS (egyik) 280X-e egy picivel a GHz Edition-ös HD7970-ek fölé lő, a GPU maximális órajele gyárilag 1070MHz (+20MHz), a memóriáé pedig 6400MHz (+400MHz). Ha valaki ezt kevesellné, hát választhatja a cég MATRIX szériás kártyáját is, ami valószínűleg most is a legerősebb megoldások egyike lesz. Kimenetek frontján ugyanazt kapjuk, mint a 270X-nél: két DVI, egy DisplayPort és egy HDMI csatlakozó várja, hogy használatba vegyük.

A mezőny, tesztgép, fogyasztás

Most pedig lássuk a mai mezőnyt, amiben összesen 14 kártya szerepel:

A táblázat nagyítható!
A táblázat nagyítható!

A tesztben igyekeztünk csupa 2-3GB-os kártyát használni, egyedül a GTX650 Titaniumunk volt 1GB-os, ez egy-két tesztben rá is nyomta a bélyegét a teljesítményére. A távollévő 600-as GTX-ek azért nem kerültek bele a tesztbe, mert van már 700-as megfelelőjük. A GTX680 majdnem hozza a GTX770 teljesítményét, míg a GTX660 Ti átlagban a GTX760-as szintjét hozza. A GTX670-est még úgy éreztük, hogy van értelme szerepeltetni a tesztben, egyelőre nincs konkrét megfelelője, talán majd egyszer jön egy GTX760 Ti. Szerettük volna bevenni a tesztbe a 260X-et is az új kártyák közül, de sajnos elkésett, így csak a következő tesztben szerepelhet. Pedig az ASUS mindent kipréselt a Bonaire GPU-ból, 1188MHz-en hajtják, míg a mellérakott memória kereken 7GHz-es effektív órajelen ketyeg, szóval egy alaposan meghúzott HD7790-essel van dolgunk, a régi TOP csak 1075/6400-on ment. Esetleg még hiányolható az alap HD7970-es és HD7950-es a megmérettetésből, de már többször bemutattuk őket, és ha valaki végignéz a kapható kártyák kínálatán, akkor láthatja, hogy már a legolcsóbb példányok között is kapni Boost-tal rendelkezőket. Arra viszont felhívnánk a figyelmet, hogy a Boost nem feltétlenül jelent Boost Edition-ös órajeleket, a HD7970 esetében pedig GHz-es órajelet. Érdemes megnézni a gyártók honlapjait, mert elég szép szórás van.

Tesztkonfiguráció

Alaplap: Gigabyte GA-Z77X-UD3H

Processzor: Intel Core i5-3570k@4.5GHz

Memória: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3-1866

Grafikus kártyák: nVidia GTX650 Ti 1GB, Gainward GTX650 Ti Boost 2GB, Gainward GTX660 2GB, Gainward GTX670 2GB, nVidia GTX760 2GB, nVidia GTX770 2GB, nVidia GTX780 3GB, ASUS HD7790 TOP 2GB (referencia órajelen), Sapphire HD7850 2GB, Sapphire HD7870 2GB, Sapphire HD7950 Boost Edition 3GB, ASUS HD7970 Matrix (GHz Edition órajeleken), ASUS R9 270X 2GB, ASUS R9 280X 3GB

Tápegység: Cooler Master M2 Silent Pro 1000W

Operációs rendszer: Windows 8 64bit minden frissítéssel

Driverek: Catalyst 13.10 beta2, GeForce 331.40, 13.101-es Radeon driver (az új kártyák esetében)

A fogyasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy pontosan milyen kártyákat teszteltünk, hiszen még két azonos szériába tartozó kártya között is nagy különbségek lehetnek. A 280X fogyasztásából például nem érdemes egy teszt alapján levonni a következtetést, hogy kevesebbet fogyaszt, mint a régi HD7970-esek, hiszen az általunk tesztelt 7970-es egy csúcsragadozó volt, aminek hiába vettük lejjebb az órajeleit, attól még magasabb feszültséget kapott a GPU. Most pedig jöjjenek a tesztek!

Szintetikus tesztek

Nos, a szintetikus tesztekről sok érdekességet nem mondhatunk el. A kártyák hozták azt, amire az órajeleik alapján számítani lehetett. Se többet, se kevesebbet, de mivel nem is új chipekről van szó, ezért nem is vártunk mást.

Játéktesztek 1/2

A játéktesztek első felében teljesen hasonló a helyzet, semmi meglepetés.

Játéktesztek 2/2

Ahogy a második félben sincs semmi extra. A Total War: Rome II esetében a GTX650Ti azért maradt ki, mert nem volt elég memóriája ahhoz, hogy rendesen futtassa a játékot az általunk használt beállításokkal. Azt pedig egy kicsit elszomorító volt látni, hogy a Tomb Raiderben használt TressFX még mindig driverfüggő, hogy mennyire jól működik, sajnos láttunk kártyákat bugos hajmozgással… Mivel béta driverekről van szó, ezért nem szeretnénk mutogatni, de ennyi idővel a játék megjelenése után azért ez nem túl szép látvány.

Verdikt

Mielőtt összefoglalnánk a mai nap tapasztalatait, lássuk az összefoglaló diagramot:

Túl sok meglepetés nincs rajta, ahogy sajnos a tesztben sem tudtunk nagy újdonságokat mutatni. Attól még, hogy más néven futunk össze egy régi ismerőssel, ő még nem feltétlenül változott (és igen, mi szemüvegben is felismerjük Superman-t). Az igazi érdekességek nem is ezek a kártyák, hanem a közeljövőben élesben is bemutatkozó új technológiák (Mantle API, TrueAudio), és természetesen a csúcsragadozó a 290X személyében. Nem is tudjuk mikor készült utoljára ekkora Radeon GPU, most már az AMD-nek is lesz óriás chipje. Aztán persze ne feledkezzünk meg a belépőszintről sem, ami végre megkapja a maga GCN adagját! Igazából az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az olcsóbb kártyák érdekesebbek, mint a középkategóriások, úgyhogy nemsokára velük is foglalkozunk (és nem felejtettük el a fórumos kérést a HD7730-ról sem, úgyhogy ha kapunk egyet, akkor melléjük rakjuk).

Zárásképpen lenne még egy utolsó gondolatunk: az átnevezések miatt úgy tűnik, hogy sem az AMD, sem az nVidia nem akar már túl sok energiát fektetni a 28nm-es chipekbe, hiszen kihozták már belőlük, amit tudtak. Valószínűleg már mindkét cég a gyártástechnológia váltásra készül, és majd csak jövőre látunk tőlük új GPU-kat, esetlegesen architektúrabeli változtatásokkal. Szerencsére azonban addig sem fogunk unatkozni, az AMD új technológiákat kezd el bevezetni, az nVidia pedig új piacokon próbálja ki magát (SHIELD, saját ref. tábla), miközben szoftveres oldalon is komoly csaták folynak a kegyeinkért (GeForce Experience vs. Raptr pl.) amiből csak mi jöhetünk ki nyertesen. Kíváncsian várjuk a folytatást és az árak alakulását, mert az pl. borítékolható, hogy az R9 280X olcsóbb lesz, mint a HD7970 GHz Edition, és így egy kicsit átrendezheti a felsőkategóriát.

A tesztben szereplő videókártyákat az ASUS hazai képviseletétől, az nVidiától, a Ramiris Europe Kft.-től és a Mercury Impex Zrt.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward