Megelőzte a PC-s játékpiac a konzolost

Bevételekben már többet hoz a PC-s játékpiac, mint a konzolos. A növekedést leginkább a rendkívül népszerű MOBA-játékok mozgatják.

Megelőzte a PC-s játékpiac a konzolost

A DFC Intelligence elemzője, David Cole elmondta, cége felmérései szerint globálisan a PC-s játékok már több bevételt hoztak tavaly, mint konzolos társaik. Ennek az egyik oka, hogy a keményvonalas játékosok esetében elég nagy az átfedés, hiszen már nem csak konzolokkal, de erős PC-vel is rendelkeznek, és azon is aktívan játszanak. A nagy különbség azonban Cole szerint az, hogy pár éve az erős PC számított luxusnak, és a konzolok voltak a megfizethető játékgépek, most pedig ez fordítva van: "most már a konzolok a luxuscikkek, a PC pedig alapszükséglet. Ez pedig azt jelenti, hogy a PC-s játékok nagyobb közönséget tudhatnak megszólítani".

Cole egyértelművé tette, hogy a MOBA-játékok népszerűsége viszi előre hatalmas ütemben a PC-s piacot, köztük is a két legnagyobb, a League of Legends és a Dota 2, amikkel napi szinten messze-messze többen játszanak, mint bármi mással. Azonban a MOBA-játékok dominanciáját új trendek is fenyegethetik. A DFC elemzései szerint 2013-ban a legnépszerűbb PC-s játékok top 20-as listáján egyetlen olyan cím sem volt, ami 2013-ban jelent volna meg. Ez azonban 2014-ben már jelentősen megváltozott, és három teljesen friss cím is beverekedte magát a legnépszerűbbek közé: a DayZ, a Rust és a Hearthstone.

A növekedés motorja egyébként Európa volt, ahol rendkívül népszerűek a free-to-play MOBA játékok, így a LoL és a Dota 2 is. A DFC Intelligence feltételezi, hogy az AAA-kategóriás konzolos és PC-s játékokból egyre inkább az Egyesült Államokban vásárolnak majd többet a felhasználók.

Mivel az átlagos játékkal töltött idő PC-n annak ellenére sem csökkent 2013-ban, hogy nem volt érdemleges új megjelenés, mindez előrevetíti, hogy 2014-ben viszont (amikor már van), jelentősen nőhet a PC-s játékpiac. Cole ugyanakkor megjegyzi, érdemes lesz figyelni a PS4-et és az Xbox One-t, hiszen a két új konzol még csak az első évében van, ami azt jelenti, hogy a konzolos piac is növekedni fog.

A League of Legends jelenleg a világ legnépszerűbb online játéka

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward