Még egy 12 GB-os GeForce RTX 3080 Ti is érkezhet a közeljövőben?

A GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 között elég nagy szakadék tátong, már ami az árat illeti, teljesítményben viszont már nem olyan óriási a különbség, de így is érkezhet közéjük egy új videokártya.

Még egy 12 GB-os GeForce RTX 3080 Ti is érkezhet a közeljövőben?

Az Nvidia Ampere architektúrája kétségkívül ütőképes lett, hiszen a köré épülő GPU-k meglehetősen jó teljesítményt kínálnak az előző generációhoz, illetve az aktuálisan kapható konkurensekhez képest. A széria szépen lassan kezd kiteljesedni, ugyanis rövidesen a GeForce RTX 3070 is megjelenik kereskedelmi forgalomban, és a jelek szerint újabb modellek érkezésére is lehet számítani a nem is oly távoli jövőben.

Üröm az örömben, hogy az eddigi rajtok nem sikerültek valami jól: az új kártyákból elég kevés került forgalomba ahhoz képest, amekkora igény mutatkozott irántuk, a helyzet pedig még mostanában sem igazán akar javulni, csak hébe-hóba bukkan fel egy-egy GeForce RTX 3080, illetve GeForce RTX 3090, amelyek természetesen rekordidő alatt gazdára találnak.

Az aktuális állapotot, vagyis a videokártya-hiányt látva kissé furának tűnik az a pletyka, ami nemrégiben röppent fel, e szerint hamarosan egy 12 GB-os GeForce RTX 3080 Ti is tiszteletét teheti a piacon. A szivárgások alapján az AMD egyik BIG NAVI videokártyája veszélyt jelenthet a GeForce RTX 3080-ra, az azonban még nem világos, melyik – talán a Radeon RX 6800 XT –, így az Nvidia a jelek szerint úgy látja, befér még egy új modell a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 közé.

A két videokártya között árban elég nagy a szakadék, teljesítményben azonban nagyjából 15%-ról beszélhetünk, ami egyáltalán nem sok, de az új változatnak így is lehet létjogosultsága – már ha lesz elég erőforrás ahhoz, hogy eleget gyártsanak belőle, de ez már más kérdés. Egyébként egy 16 GB-os GeForce RTX 3070 és egy 20 GB-os GeForce RTX 3080 érkezéséről is pletykáltak korábban, ám ezeket a kártyák a legutóbbi pletykák alapján egyelőre mégsem mutatkoznak be.

A GeForce RTX 3080 Ti érkezéséről egy megbízható, sokszor pontos információkat szállító szivárogtató, Kopite7kimi számolt be. A beszámolója alapján arra számíthatunk, hogy a GeForce RTX 3080 Ti is GA102-es GPU-t használ majd, csak úgy, mint az RTX 3080 és az RTX 3090, ám a memória-alrendszert felépítését már nem az RTX 3080-tól, hanem az RTX 3090-től örökli, ugyanis a 384-bites adatsínre 12 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kerülhet – pont feleannyi, mint a GeForce RTX 3090 esetében, és 2 GB-tal több, mint a GeForce RTX 3080-nál.

A GPU pontos „felszereltségével” kapcsolatban egyelőre nincs információ, valamint az órajelek sem ismertek egyelőre. A GeForce RTX 3080 egyébként 699 dollárba kerül, míg a GeForce RTX 3090 ára 1499 dollár, így e kettő közé érkezhet az új jövevény – talán a 999 vagy 1099 dolláros szintre, de ez csak tipp. Rajta kívül egy GeForce RTX 3070 Ti modell is megjelenhet a későbbiekben, ami a 499 dolláros GeForce RTX 3070 és a 699 dolláros GeForce RTX 3080 közé ékelődik be. Az új videokártyák megjelenésével kapcsolatban egyelőre nem áll rendelkezésre információ.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap