Mégsem érkezik 20 GB-os RTX 3080 és 16 GB-os RTX 3070?

Az információ két AIB partnertől származik, azaz mindenképpen lehet benne valami, de mivel ez még így is csak pletykának minősül, érdemes távolságtartással fogadni.

Mégsem érkezik 20 GB-os RTX 3080 és 16 GB-os RTX 3070?

Néhány hete felröppent egy érdekes pletyka, amely többek között arról szólt, idén decemberben egy kisebb frissítés várható a GeForce RTX 3000-es sorozat bizonyos modelljeinél, amelynek köszönhetően VRAM-kapacitás duplázásra kerül sor. Akkoriban úgy tűnt, hogy a GeForce RTX 3080-ból érkezik egy 20 GB-os modell, míg a GeForce RTX 3070-ből 16 GB-os variánsra számíthattunk. A VideoCardz friss értesülései szerint - amelyek két, nevük elhallgatását kérő AIB partnertől származnak - az Nvidia végül elvetette a fenti frissítést, vagyis nem készülnek 20 GB-os és 16 GB-os modellek a két említett videokártyából.

Hogy mi lehet a döntés hátterében? Egyrészt lehet, hogy a pont akkor kiszivárgott Radeon RX 6000-es specifikációk alapján nem látták szükségesnek a nagyobb memóriakapacitással ellátott GeForce-ok piacra dobását. Erre elég kicsi az esély, sokkal inkább véletlen egybeesésről lehet szó, hiszen az Nvidia valószínűleg már korábban is tudomást szerezhetett a konkurencia érkező megoldásainak várható teljesítményével kapcsolatban.

Sokkal valószínűbb, hogy egyszerűen nincs annyi GPU, amennyi a két új modell kellő mennyiségben történő legyártásához kell, vagyis ha két új modellt is bevezetnének, az fokozhatná a jelenleg is tapasztalható hiányállapotot. Az egyik forrás szerint az is benne lehet a pakliban, hogy a GDDR6X memórialapkák kihozatali aránya még nem tart ott, hogy a jelenleginél több videokártyát is kiszolgálhassanak velük, igaz, ez a feltevés nem válasz arra, miért nem érkezik 16 GB-os GeForce RTX 3070-es videokártya, hiszen azon csak „sima” GDDR6-os fedélzeti memória teljesít szolgálatot.

Egyelőre az okokkal kapcsolatban tehát csak találgatások vannak, de mivel a két videokártya érkezését két AIB is cáfolja, elég valószínű, hogy ezek a modellek tényleg nem jelennek meg. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy még mindig pletykáról van szó, nem hivatalos forrásból származó értesülésekről, így ezeket most is érdemes kellő gyanakvással fogadni. A helyzet mindenesetre érdekesnek tűnik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap