Már 2014-től tervezi a Sony a felújított PlayStation 4-et

A Sony azért kért teljesen új architektúrát, mert költséges lett volna a mostani APU-t levinni 14nm-re.

Már 2014-től tervezi a Sony a felújított PlayStation 4-et

Az AMD még 2016 februárjában rendezte Investors Day eseményét, mely elsősorban (ahogy a neve is elárulja) befektetőknek szól. Azonban most megtudtunk egy-két apróságot, melyek egyelőre ugyan nincsenek megerősítve, de érdemes lehet elgondolkozni rajtuk. Először is, érdemes megnézni a lenti képen, melynek bal felső sarkában látható, hogy az AMD a bevétel növekedését várja többek között egy új "félig egyedi" chip tervezését igénylő üzlettől.

Habár korábban azt lehetett gondolni, hogy ez az üzlet a Nintendo új NX konzoljára vonatkozik, most a VR World megbízható forrásokból arról értesült, hogy nem ez a helyzet, és az ügyfél valójában a Sony.

A forrás szerint a Sony a korábbi generációkhoz hasonlóan ezúttal is azt tervezte, hogy a meglévő chip gyártástechnológiáját csökkenti le, és architekturális módosításokat nem végez. Azonban 2014-ben érkezett el az a pont, amikor a vállalat látta, hogy ez jelen esetben rendkívül költséges lenne, a 28nm-es planáris tranzisztorokról a 14nm-es FinFET-re való átálláshoz ugyanis tulajdonképpen újra fel kéne építeni az APU-t. Ez a Sonynak belekerülhetett volna 120-200 millió dollárjába.

Éppen ezért 2014-ben a Sony azzal kereste meg az AMD-t, hogy a meglévő APU csíkszélességének csökkentése helyett inkább átvennék azt a technológiát, amit az AMD már eleve a 14nm-es FinFET gyártástechnológiára tervezett. Ez tulajdonképpen a Puma CPU magok utódját, és a Polaris GPU-t jelentené.

A források szerint a Sony akkor még azt kérte, hogy a hardveres változtatások maradjanak teljesen láthatatlanok a fejlesztők számára. Ez az álláspontjuk akkor változott meg, amikor látták, hogy a Polaris 10 jelentős teljesítménynövekedést képes adni ugyanannyi, vagy akár még kevesebb áramfelvétellel.

Mindenesetre a forrás szerint az biztos, hogy nem Jaguar magok lesznek az új konzolban, de nem is Zen magok, hanem nyolc darab új, alacsony fogyasztású mag, amik lehetnek egyfajta "Zen Lite" magok is, az órajelük azonban megfelel a korábban már kikerült 2,1GHz-nek.

Ami a GPU-t illeti, a végrehajtóegységek száma nem felel meg sem a Polaris 10-nek, sem a 11-nek, így tehát valahol 1500 és 2560 közötti GCN magot lehet várni 911MHz-es órajelen, ami jelentősen magasabb mint a PS4 mostani, 800MHz-es órajelű GPU-ja. Memória tekintetében ez a forrás kicsit magasabb órajelről beszél, mint ami kiderült a korábbi fejlesztői dokumentációból: ott még 218GB/s-ről írt a Sony, most azonban már 224GB/s-ről van szó (256bit, 7Gbps).

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward