LPDDR4X támogatással és új kijelző-vezérlővel érkezhetnek az AMD Renoir APU egységei?

Az új APU sorozat első képviselői akár már a CES 2020 idején megjelenhetnek.

LPDDR4X támogatással és új kijelző-vezérlővel érkezhetnek az AMD Renoir APU egységei?

Az AMD legfrissebb, Picasso sorozatú APU egységei, amelyek 12 nm-es csíkszélességgel készülnek, alapjukat pedig Zen+ processzormagok és VEGA sorozatú iGPU adja, idén jelentek meg kereskedelmi forgalomban. A mobil változatok még január folyamán, a CES 2019 alkalmával bemutatkoztak, az asztali verziók azonban csak július 7-én jelentek meg, amikor egyébként a RYZEN 3000-es asztali processzorok és az első NAVI alapú videokártyák is elrajtoltak.

Már régóta nem titok, hogy a Picasso sorozatot a Renoir család követi majd, ám az újdonságokkal kapcsolatban eddig nem érkezett túl sok konkrétum. Ennek megfelelően egyelőre nem világos, hogy a processzormagok számát növelik-e az előző generációhoz képest, valamint az is rejtély, hogy az iGPU pontosan hány shaderrel érkezik – az már viszont biztosnak tűnik, hogy még nem NAVI, hanem VEGA alapokra épül.

Galéria megnyitásaFontos változás azonban, hogy az „új” iGPU egy fejlettebb kijelző-vezérlőt kap, ami a NAVI DCN 2.0-s megoldásának egy újabb variánsa lesz, ami a DCN 2.1 nevet viseli, legalábbis az eddig megjelent kódok erre utalnak. Az új kijelző-vezérlő jóvoltából akár 8K-s megjelenítőket is kezelhet a rendszer, valamint rendelkezik DSC 1.2a támogatással is.

További érdekesség, hogy a 4K-s kijelzők esetében már 240 Hz-nél, a 8K-s panelek esetében pedig 60 Hz-nél tetőzik a maximálisan elérhető képfrissítési ráta, ráadásul ezt egyetlen kábelen keresztül, 30-bites színmélység mellett tudja a rendszer.

Ezzel együtt a multimédiás motor is megújul, ugyanis már VCN 2.1-es kiépítésben érkezik, így többféle tartalom lejátszását képes hardveresen gyorsítani. A VP9 és a H.265 esetében 90 FPS a maximális sebesség 4K-s felbontás esetében, míg 8K alatt 24 FPS-t tud a motor. A H.264-es 4K-s tartalmak esetében akár 150 FPS sebesség elérésére is van mód.

Újítás még, hogy az új APU egységek fejlettebb memóriavezérlőt kapnak, ami LPDDR4X támogatással érkezik és akár 4266 MHz-es memórialapkákat is kezelni tud. Ez érezhető előrelépés az Intel Ice Lake-U sorozat képességeihez mérten, ott ugyanis „csak” 3733 MHz-es lapkákat támogat a memóriavezérlő. Meglátjuk, hogy a gyakorlatban mire megy egymással szemben a két platform.

Az új APU egységek mobil változatai várhatóan már a CES 2020 folyamán, jövő januárban bemutatkozhatnak, az asztali kiadások azonban csak hónapokkal később érkezhetnek, ha ugyanazt a gyakorlatot követi a gyártó jövőre is, mint idén.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap